Saturday, February 04, 2012

Utmanad

Jag har blivit utmanad av Karlavagnen att svara pâ en del frâgor. Ahí va:

*Vad gjorde du för tio âr sedan?
I februari 2002 satt jag pâ ett kontor pâ ett larmföretag i Vélez-Málaga. Jag var ensam kontorspersonal och satt helt själv i en stor och kall lokal, vars enorma glasfasad vette mot norr och det snöklädda berget La Maroma (bilden) Ett ganska trivsamt jobb där jag skötte mig själv, hade hand om bokföring, kassa, offerter, fakturering och kundtjänst. Säljarna och vakterna tittade in nâgra gânger per dag och berättade galna anekdoter om kunderna. Ibland tog vi oss tid att ta en kopp kaffe och filosofera om livet och samhället. Trots att Vélez bara ligger nâgra mil öster om storstaden Málaga, är livsstilen och värderingarna mycket annorlunda. Det traditionella bondesamhället lever kvar.
Pâ den tiden bodde jag 50 meter frân havet, pâ en gata med sopande och skvallrande hemmafruar. Sonen var 20 mânader, en charmig lintott som gick pâ dagis, ritade bilar och hade börjat säga meningar. Hjälp vad tiden gâr!

*Vad gjorde du för ett âr sedan?
Satt pâ ett annat kallt kontor..hrrm.. denna gâng i industriomrâdet Guadalhorce, väster om Málaga. Ganska stressigt men med trevliga arbetskamrater. Men jämfört med förra inlägget hade utvecklingen pâ jobbfronten inte gâtt framât, snarare bakât, vilket fick mig att fundera en del och nya planer började formas i bakhuvudet... Samtidigt var det svâr kris och hög arbetslöshet, precis som âret därförrinnan, âret därefter och med all sannolikhet ocksâ 2013.
Jag hade flyttat till ett radhus med tre vâningar, maken hade blivit arbetslös och sonen hade förvandlats till en veteblond tioâring som gick i femman och spelade padel och Animal Crossing. Hjälp vad tiden gâr!

*Fem snacks du gillar?
Serranoskinka, manchego-ost, aceitunas partidas, banderillas..... choklad!

*Fem lâtar du kan texten till?
Sweet child o´mine, Beth, Still Loving You, Home Sweet Home....och Tomtarnas julnatt. Den sista var sonens favorit när han skulle sova. Âret om! En fruktansvärd massa verser med ärketöntig text.

*Fem saker du skulle göra om du blev mângmiljonär?
Placera pengarna, sâ att jag aldrig mer skulle vara tvungen att ha ett jobb
Resa jorden runt och hälsa pâ trevliga människor
Köpa lägenheter till mig själv och andra
Stödja hjälporganisationer som Läkare utan gränser och matbankerna i Spanien.
Renovera stugan

*Fem ovanor?
Hmmm... dricker väl mycket kaffe och äter en MASSA choklad. Är tidsoptimist och gillar soffhörnan. Tror att saker fixar sig själva.

*Fem saker du gillar att göra?
Resa, vandra i berg och skog, segla, läsa, skriva.

*Fem plagg du aldrig skulle klä dig i?
Jag kan klä mig i precis vad som helst om det är fest, har inga hämningar i den vägen. Till vardags skulle jag inte ha ballerinaskor med rosett, det är liksom inte "jag"...

*Fem favoritleksaker?
Lego! Vuxenleksaker har jag inga, jag är anti-materialist och har noll intresse av prylar och shopping. Tar makens gamla avlagda telefoner. Han älskar däremot leksaker och har allt: iPhone, dyr klocka, dyra solglasögon, musikprylar, stor plattTV, metalldetektor, flygkommunikationsgrunkor, köksmaskiner han inte använder... allt sânt gör mig bara trött.

*Fem personer du vill skicka vidare utmaningen till?
Det verkar som de flesta har gjort den, sâ den som känner sig manad!!

8 comments:

Blommen said...

Jag känner mig eventuellt lite manad, risken är faktiskt överhängande att jag antar mig utmaningen, kul att försöka erinra sig flydda händelser och framför att uttrycka dessa i ord.

KATT-MAJA said...

Ok Anna, här kommer ytterligare en liten utmaning.
Nu är det bara två veckor kvar till maken och jag åker på vår resa.
Jag har lite fler frågor att ställa till dig och som jag hoppas du vill besvara här.

Har funderat lite över sjukhusen i Malaga. Man vet ju aldrig ifall man behöver uppsöka ett...
Har du något du kan rekommendera i så fall och vet du om spanska läkare är duktiga på engelska? Jag antar ju att de är rätt välutbildade och vana vid turister.

Min spanska sträcker sig väl mest till enklare fraser samt turistspanska. Maken kan ingen spanska alls.
Hur är det för övrigt med engelskan i Malaga? Blir spanjorerna t ex förnärmade om man inte försöker tala deras eget språk. I Frankrike kan de ju vara lite kinkiga med just det...

Sedan undrar jag över insekter!!
Antar att de är lite slöa så här års men de kanske ändå är aktiva?
Några särskilda insekter som man bör se upp med - typ kackerlackor, getingar, myror, myggor etc. Finns det giftspindlar/skorpioner/giftiga ormar/ödlor i Malaga?

Jag har kollat över din blogg de senaste veckorna och fått reda på mycket bra saker genom den. Bl a gällande Apotekens upplägg/utbud samt välbehövliga fraser i samband med olika inköp etc. Dessa sidor har verkligen varit ovärdeliga för mig. Är så tacksam för att du skriver här Anna!

Det kommer säkert dyka upp fler frågor de närmaste dagarna. Hoppas det är ok för dig att jag rådfrågar dig här...
Nu ska jag plugga lite spanska...
Kram så länge från Carro

Anna Malaga said...

Blommen - kul att du nappade!

Katt-Maja - spanska läkare är inte särskilt duktiga pâ engelska. De yngre är bättre, de äldre kan bara lite. Pâ sjukhuset brukar däremot finnas voluntärer som pratar engelska, och det finns dessutom en tolkservice per telefon (Salud Responde) som är en trevägskommunikation mellan läkare, patient och tolk.
Sjukhusen är OK...lite överfulla, köer, svârt att parkera. Detta gäller särskilt sjukhusen i Malaga stad, Carlos Haya och El Clinico Universitario. Det finns även ett i Marbella som är lite nyare och flottare, samt i Antequera (ocksâ nytt) Ronda och Velez-Málaga, sâ man är aldrig lângt frân ett sjukhus. Det finns ocksâ vârdcentraler (centro de salud) i varje by, men de har inte öppet 24h. Sen finns det en massa privatkliniker, men där gäller inte EU-kortet utan bara privatförsäkringar.
Om apoteket är stängt, finns det en lapp vid sidan om dörren med närmaste jourapotek.
Krypen är ungefär som i Sverige pâ sommaren, men inte sâ mânga getingar. Inga är dödliga. Huggormar och skorpioner finns, men jag har aldrig sett nâgra trots att jag är mycket pâ landet. Snokar finns en hel del.

Anna Malaga said...

...och spanjorerna blir inte förnärmade om du pratar engelska, mest glada om du kan lite spanska.

KATT-MAJA said...

Tack så hjärtligt för ditt utförliga svar Annna!
Jag hoppas innerligt att vi ska slippa besöka något sjukhus i Malaga då vi är där, men det kan ju vara bra att ha lite koll ifall oturen är framme.
Kom faktiskt på en annan fråga igår som jag hoppas du vill besvara.

Jag har lite problem med urinvägsinfektion från och till och brukar dricka tranbärsjuice i förebyggande syfte eller då jag känner att eländet är på gång.
Nu undrar jag om de har tranbärsjuice i Spanien och vad det i så fall heter på spanska?

Kanske finns det någon likvärdig juice/saft som kvinnor dricker där -med mycket c-vitaminer och antioxidanteter för just underlivsbesvär?
Lite pinsam fråga kanske men väldigt angelägen för mig.
Jag har ju bekymmer med mina njurar
och därav en del följdsjukdomar ibland i samband med det.

Tack en en gång!
Kram Carro

Anna Malaga said...

Katt-Maja, har aldrig sett transbärsjuice eller nâgot liknande här faktiskt. kanske i nâgon svenskaffär eller pâ den internationella avdelningen pâ Carrefour eller Eroski (stormarknader)
Pâ nästan alla baren finns maskiner för "zumo natural" som pressar apensiner till färsk apelsinjuice, det är nog det bästa i c-vitaminväg.

Tuvilda said...

KATTMAJA: Ta med dig tranbärskapslar, kan köpas i hälsokost i Sverige. Det kan man också äta i förebyggande syfte.

AnnaMalaga: Var har du tagit vägen? Kan du inte publicera ett nytt inlägg snart?

Anna Malaga said...

Hej! Det har varit mycket att göra den här mânaden, men inlägg kommar i morgon. Tack :)