Monday, June 06, 2011

De higos a brevas

Andra frukter som är mogna just nu är mispel och brevas. Míspel heter níspero och är en extremt ömtâlig och svârtransporterad frukt. Minsta stöt gör att den blir svart och förstörs, och även om man är varsam blir den fadd och osmaklig efter ett par dagar. Men tar man den direkt frân trädet är den oslagbart god!
De tvâ varianterna av fikon - higos och brevas - kan man se i korgen ovan. Brevas är mogna just nu, de är längre och har en lângdragen topp. Higos mognar lite senare pâ samma träd, de är lite mindre och rundare. Inuti ser de likadana ut, är köttet rött och sötsliskigt är de mogna. Om köttet är rosa, kan man äta dem, men de är inte lika goda.


Förr hade husen pâ landet ofta vinrankor pâ verandan (de svalkade pâ sommaren och släppte igenom solen pâ vintern) och ett fikonträd, higuera, vid knuten. Fikon är otroligt rika pâ vitaminer, mineraler och kolhydrater, och ger med sina tvâ skördar goda efterrätter under hela sommaren. Ofta kan man hitta gamla övergivna ruiner uppe i bergen genom att leta efter fikonträd. Men det är inget bra träd att ha i en modern trädgârd. Plockar man inte alla fikonen, skräpar de ner nâgot fruktansvärt.

Uttrycket de higos a brevas syftar pâ saker som händer regelbundet, men med lânga intervaller. Det har uppkommit för att perioden mellan higos och brevas är sâ lâng, frân augusti när fikonen börjar ta slut, till juni när man kan börja äta brevas igen.

2 comments:

Petchie75 said...

Åh, vi åt nísperos när vi var i Spanien till påsk! INte jätteförtjust och jag gillar egentligen inte heller fikon särskilt mycket men det gör mina föräldrar. En höst hade vi med oss säkert 30 färska fikon från Os föräldrar till mina föräldrar - de trodde att de var i himlen! Jag förstod inte varför förrän jag såg på ICA att ETT fikon kostar typ 10 kronor!

Anna Malaga said...

hehe, ja ibland blir man verkligen förvånad när man ser priser på frukt i Sverige. Och de spanska persikorna på ICA är små och stenhårda! Nyplockat är bäst. Nisperos blir smaklösa efter ett tag, de är egentligen bara goda direkt från trädet.