Saturday, June 04, 2011

Krismat...och bra mat!
Efter mitt gnäll om grönsakerna frân Almería ska jag nu vara lite solidarisk och skriva ett positivt inlägg om spanska matvaror i dessa kristider.


Lika svârt som det är att hitta ett jobb med en skälig lön och en bostad till ett pris som motsvarar värdet, lika lätt är det att äta bra för en billig peng. I Sverige är det mycket svârare, inte minst pâ grund av de stora förpackningarna och att folk nästan har glömt att laga mat frân grunden. Jag tror att det slängs mycket mat för att man helt enkelt köper för mycket.


Här köper jag en liten fläskfilé för drygt en euro...och det snälla biträdet skär bort alla "dâliga" bitar innan hon väger den. Eller ett halvt kyckligbröst, som skärs till fyra tunna filetes för knappt en euro. I fiskdisken fâr man fisken snyggt rensad och skuren precis som man vill. Huvudet och ryggraden läggs i särskild pâse för att man ska göra en äkta (och nyttig) buljong. Fyra smâ och goda gurkor frân Malaga för under en euro.... och fruktdisken är full av säsongsfrukter, just nu är det körsbär, plommon, aprikoser och melon.


Absolut billigast är legymer. En liten pâse torra linser som räcker till 5-6 stora linsgrytor till en hel familj, kostar ca 40 eurocent. Bara att lägga till grönsaker, chorizo och kanske revben.Pâ tal om gurkor, det verkar som om bakterieutbrottet i Tyskland är mycket mer skrämmande sedan de kom pâ att de spanska gurkorna var oskyldiga. Förr verkade det som om folk tyckte att man kunde skydda sig genom att inte äta grönsaker frân "farliga" länder - nu är det plötsligt riktigt allvarligt.


Vilken skillnad det hade blivit om Spanien hade drabbats av en bakterie-epidemi och skyllt pâ tyska varor. Ingen hade trott pâ oss!

3 comments:

Uora said...

Spanska sjukan i 1918 kom inte från Spanien den heller men upptäcktes bland amerikanska soldater i USA har jag läst i en medicinhistorisk bok (även om Wikipedia tycker att man inte vet var den kom ifrån).

Annars får ju asiatiska länder ofta skulden för epidemier - fågelinfluensan, svininfluensan och så. Ju längre bort ju lättare att tro att de är skyldiga...

Tack för en trevlig blogg! Jag saknar de goda grönsakerna i Spanien. Min färskpressade apelsinjuice smakar inte alls lika bra här...

KARLAVAGNEN said...

Du har så rätt. Jag letar fortsatt spanskt vin i mitt italienska vindistrikt. Men att människor inte delar upp och fryser in varor det begriper jag inte. Det gör jag. Å så går det att finna mindre förpackningar av t ex pasta. Så det går att hushålla lite, men det är klart det krävs fem minuter extra i köket, en vass kniv och några fryspåsar. Stor kram!

Anna Malaga said...

Uora - Tack! Ja, det verkar vara mer troligt att vi har problem här nere, eller i andra "mystiska" länder :)
Färskpressad juice, ja - en självklarhet här där man köper flera kilo billigt i nät.

Karla - heja dig, fortsätt frâga efter spanskt vin!! :)