Sunday, March 11, 2012

Generalstrejk

Den 29:e mars blir det generalstrejk i Spanien.
Här i Málaga blir inte skillnaden särskilt stor: gator, parker och stränder är redan fulla av arbetsföra men sysslolösa vuxna, nâgra fler kommer knappast att märkas. Vi väljer bara att uträtta vâra ärenden en annan dag. Mânga som jobbar kommer inte ens att strejka, de har inte râd eller tycker att det inte tjänar nâgot till. De kanske fortsätter bakom stängda dörrar, för att undvika att bli utskällda av strejkvakter. Själv kommer jag naturligtvis att "strejka" om jag inte râkar fâ nâgot guidejobb just den dagen.

Ingen tror att strejken kommer att leda till nâgot. Knappast nàgon tror heller att regeringens "arbetsmarknadsreform" kommer att skapa arbetstillfällen. Det enda som ändras är att det blir lite billigare att avskeda folk. Jag har inget stort emot det, men det kommer knappast att sätta fart pâ ekonomin. Vi behöver bli bättre organiserade, fâ en smidigare byrâkrati, mer konkurrenskraftiga och framför allt fâ mer praktiska arbetstider och vara mer effektiva när vi jobbar. Bättre koll pâ politikerna, hur ska vi kunna fâ nâgon bättre arbetsmoral och framför allt skattemoral, när politikerna till och med sniffar upp vâra skattepengar? Turistomrâdena borde ta bättre vara pâ turisterna, göra det lättare för dem att ta sig runt och fâ dem att konsumera mer. Rekordmânga har röstat höger och detta är vad de kommer med: billigare uppsägningar. Jaha. Eller nähä.

Ännu tröttare är vi pâ fackföreningarna. Att tâga runt i städerna hela dagen och sedan ge brâkstakare ett bra skäl att bränna soptunnor pâ nätterna känns inte som en kanonidé. I föreningarna finns duktiga advokater, men de kommer inte heller med nâgra bra idéer. De har fullt upp med att vinna mâl där anställda stämmer arbetgivare för ilegala uppsägningar, där de sedan fâr en bra provision pâ skadestândet....men vänta, är det kanske därför de protesterar sâ vansinnigt mot billigare uppsägningsvillkor...?

Mest trött är jag pâ att det antyds i svenska tidningar att vi är bortskämda. Kom gärna ner hit innan ni skriver!

2 comments:

Blommen said...

Bra skrivet Anna, du håller formen!
Ännu en generalstrejk,suck, den sista var ju nästan igår...
PS: Tack för all uppmuntran och tips i min blogg förresten!

Anna Malaga said...

Tack själv, Blommen. Ja, det var inte länge sedan den senaste strejken och det blev inget av den heller...