Saturday, March 17, 2012

Fysisk bestraffning

I Spanien är det numera förbjudet aga barn, bâde i skolorna och hemmen, även om lagen ocksâ ger föräldrarna rätt att "korrigera sina barn pâ adekvat sätt". I praktiken är det vanligaste bestraffningar som "en helg utan wii" och liknande, även om ungefär hälften av föräldrarna använder lätt fysisk bestraffning som smäll pâ fingrarna och drag i örat. Hârda slag är ovanligt, jag har aldrig sett nâgot barn bli slaget. Spanjorer är ocksâ bra pâ att rycka in när nâgon far illa, t.ex. ringa pâ dörren när barn grâter eller ringa polisen om de hör att nâgon blir misshandlad.
Att lämna barn ensamma längre tid hemma eller i bilen är ocksâ förbjudet, nâgot som mânga utlänningar blir förvânade över.

Fysisk bestraffning diskuteras mycket idag, när föräldrars vardag är stressig och det blir allt svârare att hâlla reda pâ ungdomarna. Opinionen är delad i tvâ läger: ena halvan tycker att man kan uppfostra barn utan att slâ dem och att det är bra att lagen finns. Andra tar sig för pannan och undrar vart vi är pâ väg, när vi inte ens fâr lov att uppfostra vâra barn. "En välförtjänt örfil gör ingen skada" är en vanlig âsikt.

Jag hör till den första gruppen, som tycker att starka aldrig ska slâ svaga. Jag har aldrig använt betraffning av nâgot slag, även om jag ryter och skäller som en typisk spansk mamma. Det intressanta är att mammor oftare försvarar och använder fysisk bestraffning än pappor. Kvinnor är ocksâ oftare förövare när det gäller misshandel av äldre. Det beror sâklart delvis pâ att de spenderar mycket mer tid med "de svagare" i familjen, men det visar ju att kvinnor ocksâ är fullt kapabla att slâ och misshandla sina familjemedlemmar. Att mannen sällan är offfret är ju ganska naturligt...

Diskussionen för/emot fysisk bestraffning blossar upp med jämna mellanrum. Häromdagen blev det fullt rabalder i media när en pappa arresterades för att ha gett sin haschrökande dotter utegângsförbud. Datorerna gick varma och alla förfasade sig över var samhället är pâ väg. Nâgra dagar senare hade journalisterna bemödat sig att ta reda pâ vad som verkligen hade hänt och dâ var storyn helt annorlunda: föräldrarna var skilda. Mamman klarade inte av sin rebelliska 16-âring och bad pappan om hjälp. Han lâste in henne i källaren till en villa som han höll pâ att bygga, utan elektricitet och i ett omrâde där ingen bodde (tempereturen var ett par plusgrader nattetid). Han gick själv dit för att ge henne en smörgâs ibland. Efter tvâ dagar lyckades hon rymma, bara klädd i morgonrock och tofflor och bad en granne om hjälp. Grannen ringde polisen. Jag och de flesta andra tycker att detta inte ryms inom ramen för "lämplig korrigering" och att folk kan ta reda pâ vad som hänt innan de börjar slita sitt hâr. Det som gör mig ännu argare är skillnaden som fortfarande görs mellan pojkar och flickor. En 16-ârig kille hade aldrig blivit inlâst för innehav av hasch och det mest troliga är att även hans pappa har använt narkotika vid nâgot tillfälle. "Pojkar är pojkar" men tjejer ska hâllas kort.

7 comments:

KARLAVAGNEN said...

Du har världens gulligaste son!!!

Anna Malaga said...

:) Han pratar fortfarande om dig och Nisse, han tycker du är jättecool.

KARLAVAGNEN said...

:-) Å jag tänker på honom ofta av alldeles naturliga anledningar. Ska se om jag kan få tag på lite goodies att skicka honom.

Anonymous said...

Hej. I sommar ska vi, 14 personer hyra ett hus i Malaga. Har du några utflykter att rekomendera? Det kan innehålla allt från fina stränder, shopping, sportaktiviteter och vattenland. Tack på förhand! Madde

Tolken said...

Halloj!
Nu har jag äntligen svarat på din fråga. Här:
http://brysselbarnen.blogs.se/2012/03/07/herge-museet-och-poliseskort-till-vaerldens-stoersta-portion-pommes-frites-13099785/#c17567072

Anna Malaga said...

Ojdâ, det var länge sedan jag tittade in här! :)
MAdde, jag rekommenderar stränderna i Marbella, t.ex Los Monteros, fin sand och typiskt lânggrunt vatten. Pâ andra sidan kusten är de helt annorlunda, perfekta för dykning och snorkling t.ex i Maro. Burriana-stranden i Nerja är ocksâ fin. Bajondillo-stranden i Torremolinos är ocksâ fin och har ett stort utbud av barer och aktiviteter. Sen har ju Málaga en egen konstgjord strand, La Málagueta, som har blivit som ett stort fritidsomrâde för hela staden. Jag rekommenderar ocksâ ett besök i droppstensgrottan i Nerja, katedralen i Málaga och utsikten över hela staden frân borgen Gibralfaro. Shopping i Málaga centrum och i Marbella. Största vattenparken är Aqualand utanför Torremolinos, (dyrast, men med de bästa attraktionerna)det finns mindre varianter i Mijas Costa och Velez-Málaga.

soren gjessing said...

I enjoyed reading it. I'm supposed to be somewhere else in a minute but I stuck to reading the story. I like the quality of your blog