Sunday, April 29, 2012

Se upp, kvinna vid ratten!

Typiskt machist-skämt, men jag börjar nästan hâlla med... När jag kom ner hit i slutet pâ 80-talet var det ovanligt att tjejer hade körkort. Nu, när de är i fyrtioârsâldern behöver de verkligen bil för att köra barnen till skolan och alla andra aktiviteter. Málagas trânga och slingriga gränder (som inte är gjorda för hârd trafik) vimlar nu av damer med dâlig körvana och hetsigt humör. Ingen bra kombination. Pâ nâgot sätt lyckas de vara ännu brâkigare än sina män när de sitter vid ratten.
Förra âret tappade en kvinna kontrollen över sin bil precis vid en skola i Cerrado de Calderón, ett fint omrâde med mânga skolor, smala vägar och felparkerade bilar. Hon körde pâ och dödade en liten pojke och hans far. För ett par dagar visade TV-nyheterna en annan dam som hade lagt in ettan istället för backen och körde över en hög mur (!) för att sedan landa uppochner mitt pâ en skolgârd.
Faktum är att inte en enda av mina bilkörande vänninnor har klarat sig frân ordentliga olyckor, nâgra av dem med totalkvaddade bilar, när de bara skulle köra och hämta barnen i skolan. Samtidigt tycker de att jag är jättemodig som kör själv genom Europa. Det är tvärtom det ni behöver: lite landsvägskörning! tycker jag. Men nej, när de ska ut pâ utflykt är det maken som kör....

6 comments:

KARLAVAGNEN said...

Tack för dagens asgarv! PRECIS så är det ju!!! Å värst är bruttorna med stora SUVAR OCH AUTOMAT... Snacka om att det blir radiobilseffekt...

Blommen said...

Din analys stämmer helt, så är det! Saken är inte att kvinnor kör sämre, grejen är att dom inte kör så mycket som dom borde, både landsväg och tätort och mycket oftare, inte bara ibland som tyvärr verkar vara fallet. Vi män (eller makar) är kanske också en del av felet som inte låter er köra... och vem har i dagens läge råd med två bilar?

Anna Malaga said...

karla, jag har aldrig kórt automat och fattar inte riktigt grejen. Är det láttare att fâ in backen istället för ettan?

Blommen - absolut, lât tjejerna köra oftare (eller tvinga dem!) När vi tog körkort pâ 80-talet körde vi ju jämt! När jag sen kom till Andalusien var det läskigt att köra pâ kurviga bergsvägar, men det var bara att bita ihop och träna..

Unknown said...

övning ger färdighet:)

Dennis said...

:) jag ler i hela kroppen när jag läser. Både jag och fru (som f.ö. är en excellent bilförare) körde vår bil utan problem i Malaga när vi var nere och hälsade på vänner i för ett par månader sedan.

Vi var båda chockade över hur "damer" och äldre gubbar i små bilar körde på dagtid. Det var farligt både som bilförare och som cyklist, både i byarna och uppe i bergen.

Vi bodde själva i Sayalonga med bergsvägg på ena sidan, och stup på andra sidan om den smala vägen upp till huset. Inga problem att köra där, men vår hyresvärd ifrågasatte om min fru verkligen ville prova att köra...

Bilresan från Skara till Malaga var ganska tråkig fram till Spanska gränsen. Alla spektakulära vyer som jag fick se från bilen gjorde alla timmar bakom ratten guld värda. Jag rekommenderar verkligen att bila runt i Spanien. Jag körde från San Sebastian till Malaga på vägen ner och från Malaga via Barcelona på vägen hem.

Emma said...

Jätte bra blogg! Tack så mycket :)