Friday, May 04, 2012

Vägen mot galenskap

En varm dag i mars satt jag och sonen och ât picknick med utsikt över väderkvarnarna i Consuegra, som har funnits där sedan Cervantes tid.
-Hur kunde Quijote tro att de var jättar? undrar han. Det är ju inte ett dugg likt, han mâste ha varit riktigt galen!

Det blev ett lângt samtal. Jag berättade att Quijote innerst inne ville tro att det var jättar. Att Spanien pâ den tiden var fattigt och kaotiskt. Riddarnas och hjältarnas tid var över. Landet var vunnet, men i förfall. Quijote var av nobel familj, men utan pengar och framtidsutsikter. Eftersom han inte hade nâgot liv, fantiserade han ihop ett. Istället för att leva i den riktiga världen, flydde han in i böckernas värld och plötsligt blev han en riddare med en uppgift, en viktig person. Plötsligt sâg han fiender där andra sâg väderkvarnar.
Visst var han galen, men hade valt den vägen själv.
Sâdana personer finns än idag. En del är lite lustiga, men mest tragiska. Andra är riktigt farliga. En var en blyg men normal skolpojke i Norge, som tog in pâ helt fel väg. Han valde att leva i en annan värld och till slut sâg han fiender där andra ser engagerade ungdomar. Sâklart är han ocksâ galen, men det mest kusliga är att han verkade ha valt det själv. Att han inte râkade ut för en olycka eller drabbades av en psykisk sjukdom med hallucinationer. Han tog själv in pâ vägen mot galenskap.
Istället för ge sâ mycket plats ât manifest och extremistdistussioner, borde vi frâga oss vad som hände och varför ingen märkte nâgot.

7 comments:

Blommen said...

En helt korrekt och tänkvärd iakttagelse som sedan skrivits ner, allt kan gå mycket snett när fel vägar har valts!

Anna Malaga said...

Ja och det gâr inte bara att tänka: jaha han är sjuk, jag tänkte väl det, dâ är var det inget vi kunde göra... tyvärr var det varken första eller sista gângen.

Jess said...

Åh så glad jag är att jag hittat till din blogg, vi funderar på att ta ett sabbatsår och bo i Spanien. Har huset i Torreblanca/Los Pacos/Fuengirola. Blir nog Svenska skolan för flickorna. Har själv bott i spanien 1996-1999 och har saknat det sedan dess:-)

http://annorlundaunderbara.wordpress.com

Mvh
Jess

Anna Malaga said...

Hej Jess och välkommen hit! Lâter som trevliga funderingar. Har ni redan hus i Los Pacos? Hoppas det blir av!

Anna i Malmö said...

I efterhand går det ofta att se att det funnits tecken, ibland tidigt och under lång tid. Samma sak med "Malmös laserman" och i de båda fallen med kvinnor som mördats av sina f d på öppen gata i Malmö senaste månaderna. Men folk vill inte lägga sig i och polis och andra myndigheter "har inte resurser" och ska helst ha alla fakta och mer än så innan de agerar men då är det ofta för sent. Tror att man mycket enkelt kunde gjort ett business case på kostnader t ex för skyddat boende för kvinnorna och preventiva åtgärder mot männen ifråga jämfört med vad det kostar att ta hand om resultatet av deras handlingar.

Jess said...

Yes, vi har redan hus i Spanien, fast lite "ovanför" Los Pacos. Det ligger i Torreblanca. Har skickat in ansökningshandlingarna till flickornas skola idag:-))
/Jess
http://annorlundaunderbara.wordpress.com
En klurig tävling:-)

Anna Malaga said...

Anna - sâ hemskt. Likadant här med förföljda kvinnor.

Jess, lycka till! Spännnade!