Tuesday, September 27, 2011

Prekär glamour

Det eventuella jobbet pâ den flotta advokatbyrân fick en snabb och oväntad lösning.
Lönen var 850 euro i mânaden.
Dâ bör man tänka pâ att de vill ha en sökande som är flytande i minst tre sprâk, tal och skrift, samt har flerârig vana som sekreterare och buena presencia.
Jobbet var heltid och mañana y tarde, dvs fem timmar pâ förmiddagen, tre timmars lunch och tre timmar pâ eftermiddagen. Man kommer hem vid halvniotiden och har en lön man inte kan leva pâ om man skulle komma pâ den galna idén att vara ensamstâende.

11 comments:

Carin said...

Herregud... det är faktiskt ett stort skämt! Och du behöver ju inte vara ensamstående för att inte kunna leva på en sån lön, det räcker ju med att ha kommit på den galna idén om att en gång flytta hemifrån! Eller möjligen att flytta hemifrån utan att gifta sig, med någon som tjänar i alla fall det dubbla! Vad tror de? Det är så surrealistiskt att man bara får lust att gapflabba dem rakt upp i ansiktet, eller möjligen slå dem på käften... jag kan inte bestämma mig.

K-L said...

Det värsta är att de kommer att tillsätta tjänsten, att någon inte kommer att säga nej! Det där med att slaveriet är avskaffat i den här delen av världen är helt klart relativt, för som slav fick du i alla fall mat och husrum och det får du inte för 850 euro. (Jag tar i nu, jag vet, men vad fan!!)

Carin said...

Ja man undrar lite när, i ett land med 30 procents arbetslöshet (Málaga) och väldigt välutbildade invånare, företagen ändå klagar över att de inte hittar kompetent personal. Hur lång tid ska det ta innan någon gör kopplingen, du får vad du betalar för. Hur svårt kan det vara..?

Anna Malaga said...

Carin, ja, me rio por no llorar, liksom ;) Sen klagar de pâ att ungdomarna inte flyttar hemifrân.. Faktum är att det verkar bli sämre: för tio âr sedan tjánade jag mer än sâ, men allt var mycket billigare. Priserna har gâtt upp massor.

K-L, visst, sâklart kommer tjänsten att tilsáttas. Och det verkar inte vara särskilt ont om pengar just pâ det här kontoret. De gör sâ för att de kan, bara...

Carin said...

Jag fick frågan (inom familjen), hur jag kunde göra av med mer pengar i Spanien än min lillasyster i Sverige. Eh..? För att nästan allting är dyrare här. Boendekostnaden är väl möjligen den samma, men då får vi jämföra med storstadsområdena, elen är dyrare, fast telefoni, mobil och Internet är oändligt mycket dyrare, bensinen samma nivå. Och då tjänar vanligt folk här ungefär 1/3 jämfört med svenskar i Sverige. Det enda som fortfarande är billigare är ju att gå ut på krogen och dränka sina sorger!

Emilia said...

Hej, jag skulle vilja komma i kontakt med dig, men kan inte hitat någon mailadress, skulle du kunna maila mig istället? Mvh, Emilia emiliajohansson@live.com

Anna Malaga said...

hahaha, Carin, tur är väl det! Tack för er sympati-ilska, nu känns det bättre :)
Emilia, jag mailar dig.

Bella said...

Detta är en av anledningar till min, vår Sverigeflytt - Att jobba så mycket för så otroligt lite betalt! Det är inte värt det, det är omöjligt att få det att gå runt...

Jag förundrar över hur många, överlever... hur de får det att gå runt - Flera av mina vänner är hemmafruar!

Me rio por no llorar, som du säger..

Anna Malaga said...

Bella, det var ju trots allt lättare förr, när Spanien var ett billigt land...sen gör familjen väldigt mycket. Mânga par bor ju hemma hos föräldrarna och jobbar i upp till tio âr och betalar av pâ sina bostäder med BÂDA sina löner, tills de gifter sig och flyttar ihop. Att äga bostaden gör ju stor skillnad, kostnaderna blir inte sâ höga. Men nu hjälper ju inte ens det... Nâgra av mina kompisar har byggt sina hus själva.
Hemmafruar kan ju trots allt hâlla ner matkostnaderna genom att köpa lokal frukt, laga allt frân grunden osv, men jobbar man heltid hinner man ju inte!
Har förresten kollat vad jag tjänade 2001: 150.000 ptas, det blir 901 euro. En liter mjölk kostade 80 ptas och nu kostar den 80 eurocent! För att inte tala om bensin eller dagens rätt pâ en bar... Nâgon mâste ta oss för gillipollas ;)

Unknown said...

När jag började jobba 2003 sâ var min lön det lilla extra i hushâllskassan. Idag skulle vi inte klara oss utan den.

Anna Malaga said...

Dossis, ja, precis sâ brukade det vara här ocksâ, fruns lön var ett komplement för att dryga ut kassan. Men nu har det blivit dyrt att leva. Tyvärr fortsätter mânga arbetsgivare att se pâ "kvinnolöner" som ett komplement. Jag har en tjejkompis utan utbildning, fd butiksbiträde, som har börjat jobba som gatsopare. Hon är jättenöjd, eftersom hon numera har en "manslön"..