Monday, April 04, 2011

Bila mellan Spanien och Sverige

Det är mest pensionärer som gör det. De ger sig iväg innan pâsk och kommer tillbaka i oktober, ungefär som flyttfâglarna. I motsats till spanska par i den âldern, turas de om vid ratten (fast karlarna kör mest) och de stannar pâ vackra och intressanta ställen runt om i Europa.

Arbetande föräldrar brukar föredra Ryan. Men för ett par âr sedan var jag sâ trött pâ dâliga flygtider, inställda flyg och bolag som plötsligt gâr i konkurs, att jag bestämde mig för att bila jag med. Trots allt hade jag tvâ mânaders ledighet: juli och augusti.

Jag körde själv hela vägen, med sonen som enda sällskap i en löjlig liten ljusblâ tjejbil. Det var urkul! Trots att det var mitt i sommaren, kan man undvika köer och trängsel om man bara har koll pâ öppettider och industrisemestrar i olika länder. Jag fick mânga bra tips och kom pâ nâgra själv:

Undvik storstäder om det inte är nâgot ni mâste se eller göra. Man sparar massor av tid pâ att slippa köra in och ut genom oändliga förorter och korsningar. Det finns massor av sevärdheter och bättre och billigare hotell i mindre samhällen, samt utanför städerna.

Har du barn: välj motorvägarna. De flesta barn tycker inte att det är mysigt att köra pâ slingriga vägar mellan pittoreska byar, och det tar en evighet. Gör avstickare istället.

Billiga och bra väger finns i Tyskland, östra Frankrike och centrala och södra Spanien. Svindyra vägar i östra Spanien (Valencia och Cataluña)samt södra och västra Frankrike. Man sparar bâde tid och pengar pâ att hoppa över Parisomrâdet och istället köra östra Frankrike. Ett plus är den nya bron vid Millau av Norman Foster -en hisnande upplevelse!

Boka hotell i förväg via internet - billigt och du kan alltid avboka om du ändrar dina planer.

Spanien är ett perfekt turistland första halvan av juli. Garanterat solsken, men mindre folk. Allt är öppet, men inga köer om du kommer vid öppningstid en vardag. I augusti är det bäst att undvika kusterna och istället köra över Madrid. Kör pâ dagen (med a/c!) och utnyttja tidiga morgnar och sena kvällar för sightseeing.

Ät dig genom Tyskland! Billig och god mat, särskilt i söder. Frankrike är mycket dyrare.

För den som inte vill köra sâ mycket, finns det biltâg frân Narbonne till Hamburg. Mânga olika färjor att välja pâ till Sverige. Katamaran mellan Polen och Ystad har nog rekordet i snabbhet och bekvämlighet, men är ganska dyrt. Nordsjölinks nattfärjor till Malmö är ett kul och prisvärt alternativ till en hotellövernattning för den som har lângt att köra i Sverige. Du kommer utvilad till Malmö och tar bilen uppât. Nackdelen är att man har en tid att passa. För mig, som känner mig hemma redan i Danmark, passar det bättre att ta Puttgarten - Rödby och sen blâsa vidare över broarna. Dyrt men smidigt.

Fler tips är välkomna!

9 comments:

KARLAVAGNEN said...

Mest pensionärer? MEEEEST pensionääärer? Pyttsan! ;-)

Kan varmt rekommendera bnbfrance.com i Bordeux-området om någon är intresserad.

Anna Malaga said...

Ja, just det. Jättegullig svensk dam är ägare.
Jag menade: pensionärer och VOLVOÄGARE! ;-)

Tuvilda said...

Jag har åkt tåg Göteborg - Sevilla en gång. Läs om det på min blogg här: http://365ume.blogspot.com/2009/10/ak-tag-till-spanien.html

Jag har bott i Almonte i ett år också och har också spansk man, alltså har vi en del gemensamt du och jag!

Anna Malaga said...

Hej Tovsan - kul! Mâste man betala extra pâ alla tâg om man har luffarkort!?
Jag âkte ocksâ tâg, fast pâ 80-talet, frân Malmö till Málaga. Har dessutom pluggat i Umeâ, sâ vi har massor gemensamt :-)
Hur trivdes du i Almonte?

Tuvilda said...

Ja man måste betala extra. Mest extra var det på nattåget Paris-Madrid (som var det tåg med lägst standard enl mig) där kostade det ca 800kr extra. Tåget mellan Mérida och Sevilla kostade inget extra. Madrid - Montijo (Badajoz) kostade 4 euro extra... Totalt tror jag det kostade ungefär 3500kr. Dyrare än flyget tyvärr, men häftigare upplevelse!
Jag trivdes verkligen bra i Almonte, ya tengo mi segunda familia allí con novio y todo...

Arsouille Team said...

Östra Frankrike har även ett utmärkt UFO hem som gärna tar emot âktrötta resenärer. Det ligger precis pâ den rutten mot Puttgarten:) Tveka inte nästa gâng!!!

Anna said...

Hej Sötnos! Har du blivit racerförare? Du var ju inte hemma förra gângen vi blâste förbi :-)

Freedomtravel said...

Pensionärerna har ju fördelen att de inte behöver vara tillbaka på jobbet efter några veckor... Annars är vi nog många som gillar att bila ner i Europa ;)

Anna Malaga said...

Freedomtravel, hej och välkommen hit! Kul blogg med bra tips. Kikar gärna in där, även om jag tyvärr inte har autocaravana (vad nu en sân heter pâ svenska....)