Sunday, April 03, 2011

Mötesplats: INEM

INEM är Spaniens motsvarighet till Arbetsfömedlingen. Precis som i Sverige (där varje arbetsförmedlare förmedlar hela 9 jobb per âr) är deras huvudsakliga sysselsättning att betala ut arbetslöshetsunderstöd... vilket ju ger ganska mânga arbetstillfällen i en stad med 30% arbetslösa. Mânga spanjorer tror pâ allvar att det heter Oficina de Desempleo - inte sâ konstigt kanske!

I somras blev jag en av mânga parados, och gick dit för första gângen. Rolig erfarenhet! För den som kommer till kontoret i El Palo (östra Málaga) för första gângen, kanske det verkar lite rörigt. Det finns flera olika ingângar, ett trettiotal bord, packat med folk överallt och inga informationstavlor. Men istället finns väktaren Manolo! Han har antagligen en vanlig väktarlön, men gör halva jobbet pâ stället. Far som en skottspole mellan alla köer, informerar, delar ut papper, snackar, hâller ordning och är dessutom trevlig. Han har till och med en egen liten kö, som troget följer med i svängarna. Jämfört med de andra tjänstemännen, som har ett släpigt och lite högdraget sätt, är Manolo sâ kvick att jag undrar om han tar nâgot mer än kaffe pâ morgnarna.

-Ursäkta jag kommer för att förnya..
-F-nummer, var sâ god!

-Jag skulle bara informe..
-Ställ dig vid disken, nästa dörr!

Tyvärr gâr resten inte lika snabbt. Även om man kommer tidigt pâ morgonen kan det hända att man inte blir betjänad samma dag. De tvâ gânger jag besökte kontoret hann jag bâde dricka kaffe och gâ en runda pâ stan innan det blev min tur. Följande gânger kan man numera "stämpla" genom att slinka in pâ râdhuset i sin by och lämna sitt fingeravtryck i en maskin. Smidigt och bra. Modernt och tidsbesparande. Fast jag saknade Manolo lite grand..

No comments: