Saturday, November 19, 2011

Att förlora valet

I morgon är det val i Spanien. Precis som det har varit de senaste âren, kommer nâgon att förlora valet. I det här fallet blir det socialistregeringen, katastrofalt ledd av Zapatero.
Ingen kommer direkt att vinna, även om det blir jordskredsseger för högern. Inte ens PP:s egna väljare tror att det gâr att ta sig ur den nuvarande situationen pâ flera âr, och ingen är speciellt förtjust i partiledaren, Mariano Rajoy, som kommer att bli Spaniens nästa premiärminister. Men alternativet skulle vara att socialisterna blir kvar vid makten, vilket är ännu värre.
När PSOE kom till makten för âtta âr sedan, kunde man knappast heller tala om vinst. Det var högern som fölorade efter bombattentatet i Madrid den 11:e mars.
De hade i sin tur kommit till makten när Felipe González och hans regering straffades för en hel rad skandalösa korruptionsfall. Dâ trodde man att det var början pâ en ny era, med effektivare politiker som skulle jobba för landets bästa.
Tyvärr blev det inte sâ, korruption är fortfarande vardagsmat, bâde pâ hög och lâg nivâ.
I morgon kväll kommer större delen av Spaniens befolkning att glädjas. Inte ât PP:s seger, utan framför allt för att Zapatero och Rubalcaba äntligen se van a tomar por culo.

8 comments:

Carin said...

Jag tycker på nåt vis att spanjorerna förtjänar sina usla politiker när de envist vägrar att se att det finns fler alternativ än PSOE och PP. Med skygglapparna på kritiserar de tvåpartistaten medan övriga partier står och viftar förtvivlat med armar och ben för att någon ska se att de existerar. Men icke...

Anna Malaga said...

Hâller helt med dig! Ska bli spännande att se resultatet i kväll, kanske har det blivit nâgon förändring i det avseendet?

Tuvilda said...

Alltså handlar Spaniens val om att straffa tidigare regeringars oduglighet.. Intressant!
Kan du rösta?

Anna Malaga said...

Tuvilda - absolut! Enda "undantaget" jag har upplevt var när Aznars regering fick förlängt förtroende âr 2000. Folk var ganska nöjda efter de fyra första âren: det var goda tider och vi hade inga stora (synliga) korruptionshärvor osv. Men även om arbetslösheten var mycket lägre än nu, lâg den högt jämfört med övriga Europa.
Sen kom Irak-kriget, vänskapen med Bush osv... Nu ser man att det inte är nâgon skillnad pâ höger och vänster när det gäller korruption.
Utlänningar fâr inte rösta, tyvärr, bara i lokalvalen.

Tuvilda said...

Ja men då får du väl prata med folk som kan rösta och påverka dem i vad du tycker är rätt riktning! :)
Men Zapatero och PSOE måste ju också fått förlängt förtroende om de suttit i åtta år... Är det nyval nu eller bara vanligt val? Har för mig att jag hörde nåt om att det skulle vara nyval men är inte så insatt. Hur stora är Izquierda Unida?

Tuvilda said...

Vad finns det mer för alternativ till PSOE och PP än Izquierda Unida? Finns det nåt miljöparti?

Anna Malaga said...

Det är vanligt val, men det blev tidigarelagt.
Jo, Zapateros regering fick förnyat förtroende förra gângen, men även dâ blev de straffade och vann med smâ marginaler. Det fanns inget sárskilt lockande alternativ dâ heller. Nu är det katastrof och marginalerna för PP kommer att bli riktigt stora.
Förutom PP och PSOE finns det mânga nationalistiska/regionalistiska partier i de olika regionerna, som ofta fâr vâgmästarroll. IU brukar fâ mellan 5 och 10%. Miljöpartiet, Los Verdes, är ganska litet och sâ finns det ett ganska nytt parti UPyD, som är ett missnöjesparti bildat av en avhoppad socialdemokrat och en filosof. de känns ganska ärliga just nu, kanske för att de är nya :D

Anna Malaga said...

Spanjorer brukar vara bergsäkra pâ sin sak, inte lätt att pâverka dem i nâgon riktning ;) Folk är höger eller vänster sedan flera generationer tillbaka.
Jag brukar mest hamna i diskussioner med högerflygeln i PP, de är verkligen extremt konservativa: mot abort, homosexualitet, muslimfientliga osv