Tuesday, November 08, 2011

Budgetmat och burkmat

Som sagt....att vara arbetslös eller deltidsarbetande gör att man har en tajt budget. Â andra sidan har man tid att laga billig och nyttig mat.
Idag blev det linsgryta, torkade linser kostar nämligen nästan ingenting. Man kokar upp dem i tryckkokare med nâgra revben (med ordentligt med kött pâ), en tomat, en grön paprika, lök och vitlök, samt en aning olivolja. Kryddar med salt, peppar och paprika och skruvar pâ locket i en kvart. Kokar den ytterligare 10 minuter utan lock med en chorizo. Tar upp tomaten och drar av skalet och mixar den med löken, vitlöken och paprikan. Häller i grytan och rör om.
Nyttig, järnrik och mättande höstmat, men framför allt extremt billig.

Samtidigt tycker jag synd om barn som äter det här, men framför allt färdigmat. Har svârt att förstâ att man ger sitt barn burkmat. Praktiskt om man ska iväg nâgonstans, men hemskt om det blir basföda. Men det verkar aldrig ifrâgasättas i nordliga länder. Hur kul och nyttigt kan det vara att aldrig fâ färsk mat? Jag undrar om föräldrarna själva skulle trivas med att äta kött, frukt och grönsaker som malts ner och förpackats för flera mânader sedan (och berikats med C-vitamin)
Om man köper och mixar sin egen mat, vet man ju hur väl man tvättar den, men vad vet man om aprikoserna och squashen i den fabriksgjorda purén? Att göra barnpuré är mycket lättare än att laga mat till resten av familjen, sâ det är synd att inte göra det, tycker jag.

2 comments:

Anna i Malmö said...

Säg till om du vill ha tips på billiga och goda maträtter! Har en variant på linssoppan som är kanon och mycket annat! Du vet, ränderna går aldrig ur!:-)
Håller med om barnmaten, jag gjorde mesta delen själv och det blev både bättre och billigare! På köpet vänjer man också barnet vid familjens mat från början.

Anna Malaga said...

:) Ja, jättegärna varianter pâ linssoppa, tack! Vet en del som har kokosmjölk i t.o.m.