Friday, November 25, 2011

En önskan inför framtiden

PP vann som väntat valet och vâr blivande regeringschef har lâst in sig pâ sitt kontor för att jobba intensivt pâ ett dunderpaket som ska fâ landet pâ fötter.
Visst, det blir säkert bra. Eller lite bättre än nu, i alla fall.
Förra regeringen kom ocksâ med olika sparpaket och krisâtgärder, samt en arbetsmarknadsreform som hittills varit resultatlös.

Jag skulle egentligen önska mig nâgot helt annat, som inte uppnâs med lite nedskärningar här och lite stödâtgärder där.
Varför inte satsa lite pâ kvalitet istället för kvantitet i arbetslivet? Vem säger att vi mâste jobba fler timmar för att nâ bättre resultat? Kanske behövs det effektivare arbetstid istället? Skrivna rutiner pâ arbetsplatserna, sâ att inte allt faller när nâgon blir sjuk eller ger sig iväg. Bättre förtroende mellan anställda och arbetsgivare, sâ att man känner att man jobbar för nâgot gemensamt istället för att vara i krig med varandra, som det är pâ mânga ställen idag. Hela arbetsdagar, sâ man slipper sâ mycket restid och att vara helt beroende av barnflickor, släkt och vänner om man har familj.

Skolan - tror vi inte lite blint pâ att det är kanonbra med tvâsprâkiga skolor där hälften av undervisningen är pâ engelska? Trots att mânga av eleverna inte förstâr och inte vâgar frâga, och lärarnas engelska är bristfällig. Är det bra att läxorna tar tvâ timmar att göra, för att eleverna SKRIVER AV alla frâgorna frân läroboken? Eller är det slöseri med tid, energi och papper? Varför gâr vâra elever fler timmar i skolan, gör fler läxor och har sämre resultat enligt PISA-rapporterna? Läraryrket är välbetalt i Spanien, och har bra status, men det räcker inte.

Poliserna jagar svartjobbare som delar ut reklamblad eller har privatlektioner. Samtidigt omsätter prostitutionen 50 miljoner euro VARJE DAG. Personer förs in olagligt i landet, jobbar utan rättigheter och blir misshandlade och utnyttjade. Bordellägarna kallar sig hotellföretagare och pâstâr att de bara hyr ut rum till prostituerade. Ingen bryr sig om att göra nâgot, eftersom även domare, advokater, politiker och poliser är kunder.
En annan jättemarknad är droghandeln. Ingen bryr sig där heller, av samma anledningar. Spanien ligger i topp i världen när det gäller kokainkonsumtion.

Miljön har vi varken tid eller resurser till att bry oss om just nu. Men ska det vara sâ svârt att bara plocka upp resterna av sin picknick? Eller att sluta slänga ut papper och burkar genom bilfönstret. Vâra diken, ängar och till och med dricksvattendammar är smockfulla av skräp och det är knappast Zapateros fel. Alla sopar rent framför sig egen dörr, polerar sina fasader och har skinande bilar. Men naturen kvittar.

Alla âtgärder kanske inte kostar nâgot. Allt kanske inte uppnâs med finanspolitiska reformer. Konjukturen gâr upp och ner, men samhället ser ungefär likadant ut vad än politikerna gör.

11 comments:

K-L said...

Bra skrivet och helt sant!

Anna Malaga said...

Tack! ..och dâ har vi inte ens snackat om byrâkratin, som är sâ krânglig att man inte vâgar göra nâgot utan en gestor.

K-L said...

Hahaha, jag har en som sköter min moms och skatt och nu en annan som fixar med alla papper runt mammaledigheten. Den första kunde inte göra det, galet!!

Det där med bilingüe i skolan är också helt galet, förresten. Jag var glad att barnens nya skola inte var bilingüe, tror inte på det alls, men nu ska även den nya skolan göras om och bli tvåspråkig.

KARLAVAGNEN said...

Amen! Jäkligt bra skrivet! Varför blir du inte politiker på heltid?

Å spanska skolans engelska lärare (de jag träffade i Madrid) well, inte skulle de få hänga i min julgran i alla fall.

Men det är så jäkla sant som du säger å tänk dig då i Italien, x10...

Tuvilda said...

BRA BRA BRA! SUPERBRA! Jag håller med dig om allt och skulle gärna prata mer med dig om det här!
Jag är i Andalusien under slutet av december till mitten av januari. Skulle du kunna tänka dig att ses nån dag nånstans? Det vore grymt!
En annan sak: Skulle du orka översätta ditt inlägg (eller skriva om är la lättare) till spanska så jag kan visa min spanska pojkvän? Vore jätteschysst!
Pepp till dig!

Tuvilda said...

Jag skulle kunna komma till Málaga, har en kompis där jag kanske kan sova hos.. :) vore kul att träffa henne också... Om du är intresserad kan du maila mig om detta toveloon@gmail.com

KATT-MAJA said...

Hej!
Såg precis din sida här och undrar om du har lust att svara på en del frågor jag har om Malaga.
Maken och jag ska åka dit i februari och det är en del jag är nyfiken på - framför allt maten!(av hälsoskäl)
Detta kanske inte är rätt forum för mina frågor men efter att ha läst din blogg och funnit den kanonbra så hoppas jag att du vill delge mig ytterligare information om landet. Du kan maila mig på; Kroppastolla@hotmail.com eller svara här - vilket du anser bäst.
Tack på förhand/ Carro

Anna Malaga said...

Karla - Italien x 10? Mamma Mía... tur ni har god mat ;)
Tuvilda: Tack! OK, jag skriver inlägget pâ spanska och postar det här ovan.
Skulle vara jättekul att ta en kaffe, jag mailar dig sâ kan vi bestämma tid.
Katt-Maja: Hej och välkommen till bloggen! Jag svarar gärna pâ frâgor om jag kan. Ställ dem gärna här, sâ kan fler läsa. välkommen till Malaga!

Tuvilda said...

Tack för översättningen! Jag har läst den nu och det är så sant alltihop! Du borde skicka in den till någon tidning.. :)
jo men vi hörs på mail! :)

KATT-MAJA said...

Ok, här kommer ett par frågor till dig Anna.
Jag undrar bl a över kranvattnet i Malaga. Om jag t ex köper "frukt och grönt" ute på marknader eller i affärerna kan jag då sköjla dessa i kranvattnet och äta utan att bli dålig. Vad skulle du rekomendera annars - enbart skalning?
Pga njursjukdom så är mitt immunförsvar lite nedsatt och jag går på en medicinsk diet där jag ska äta väldigt lite kött/protein; så en annan fråga gäller grönsaker och sallader ute på restauranger.
Är det ok att t ex äta grönsalladerna (sallad, gurka, tomat etc) på restaurangerna eller kan jag som svensk och (lite känslig) bli dålig av råa grönsaker.(Jag klarade mig utmärkt när jag var i Frankrike och då åt i stort sätt allt grönt)
Vilka alternativ finns det ev annars om man inte kan äta så mycket kött, fisk och skaldjur? Finns det rätter med kokta grönsaker och ev annan vegetarisk mat. Kanske du kan ge några exempel...?
Sedan undrar jag över bilvägarna i och runt Malaga. Vi har tänkt att hyra en bil. Är det t ex tät trafik i staden, svårt att hitta, bra skyltat eller något man bör tänka på särskilt när det gäller trafiken där?
Vi ska ju åka i slutet av februari så självklart undrar jag ju även lite över hur vädret brukar vara då? Jag har fått olika besked om det här hemma. Förstår ju om du inte kan sia om vädret exakt men kanske i alla fall på ett ungefär säga hur ni brukar ha det runt den tiden på året.
Sevärdigheter som är prioritet ett enligt dig får du gärna också nämna om du vill.
Tja, det var det hela så länge...hinner säkert bli fler frågor med tiden och ju närmare resan vi kommer...
Hoppas inte det här lät alltför luddigt bara.. Du besvarar självklart det du kan och vill.
Tack så länge / Carro

Anna Malaga said...

Katt-Maja, jag svarar i ett inlägg, det var lite mycket pâ en gâng :)