Sunday, November 27, 2011

Kranvatten och grönsaker

Jag fick en hel del frâgor om vad man ska tänka pâ när det gäller mat i förra inlägget. Rent vetenskapligt vet jag inte hur farligt det är med skaldjur och kranvatten för en med känsliga njurar, men sâ här brukar spanjorerna göra:

Jag undrar bl a över kranvattnet i Malaga. Om jag t ex köper "frukt och grönt" ute på marknader eller i affärerna kan jag då sköjla dessa i kranvattnet och äta utan att bli dålig. Vad skulle du rekomendera annars - enbart skalning?
*Kranvattnet är bra, du kan t.o.m. dricka det. Jag dricker kranvatten pâ vintern och flaskvatten pâ sommaren, när kranvattnet är ljummet i rören. Enda haken är att det har lite klor, vilket det även har i Sverige. Kvaliteten är lite olika beroende pâ by och kvarter. Att skölja grönsaker i vattnet är helt ofarligt, men skölj noga! Spanjorer skalar alla grönsaker och frukter, dâ fâr de bort bâde av bakterier och en massa bekämpningsmedel som sitter i skalet. Tyvärr mânga vitaminer ocksâ. Vill du vara pâ den säkra sidan, sâ skala av âtminstone första lagret.

Är det ok att t ex äta grönsalladerna (sallad, gurka, tomat etc) på restaurangerna eller kan jag som svensk och (lite känslig) bli dålig av råa grönsaker.(Jag klarade mig utmärkt när jag var i Frankrike och då åt i stort sätt allt grönt)Vilka alternativ finns det ev annars om man inte kan äta så mycket kött, fisk och skaldjur? Finns det rätter med kokta grönsaker och ev annan vegetarisk mat.
*Det gâr säkert bra, jag har aldrig hört nâgon som blivit dâlig av just grönsakerna pâ restaurang. (Om nâgon annan har dâlig erfarenhet av grönsaker, kan ni gärna kommentera) Det farligaste med restauranger brukar vara allt som innehâller majonäs och alioli, men mest under sommarmânaderna. Rätter med tillagade grönsaker är t.ex habas con jamón, (bondbönor med hackad lök och morötter, med serranoskinka) berenjenas (aubergine som steks i skivor) crema de verduras (redd grönsakssoppa) menestra de verduras (kokta grönsaker som sedan steks ett par minuter för att blir lite knaprigare) olika revueltos och tortillas (äggröra och omeletter) med olika grönsaker, sparris och svamp t.ex. Paella innehâller ju ocksâ tillagade grönsaker. Du kan ocksâ frâga om du kan fâ "verduras hervidas" istället för râa till en biff t.ex. Det finns ocksâ mânga rätter med potatis i olika former, potatisomelett, patatas bravas, patatas a lo pobre etc..

Sedan undrar jag över bilvägarna i och runt Malaga. Vi har tänkt att hyra en bil. Är det t ex tät trafik i staden, svårt att hitta, bra skyltat eller något man bör tänka på särskilt när det gäller trafiken där?
*Utanför staden är det inga problem och mycket bra vägar, mycket motorvägar och inga köer i februari (kanske första och sista dagen pâ sportlovet) och bra skyltat. Inne i staden är det dâligt skyltat, tät trafik och svârt att hitta. Bäst att parkera i ett parkeringshus i centrum och sedan gâ omkring.

Vi ska ju åka i slutet av februari så självklart undrar jag ju även lite över hur vädret brukar vara då? Jag har fått olika besked om det här hemma. Förstår ju om du inte kan sia om vädret exakt men kanske i alla fall på ett ungefär säga hur ni brukar ha det runt den tiden på året.
*Väldigt omväxlande, frân 22º och sol till ösregn och 13º, typ. Ta med regntät jacka, lângbyxor, tunna lângärmade tröjor och nâgra kortärmade. Naturen blommar i februari, sâ missa inte att âka pâ utflykt upp i bergen!

Sevärdigheter som är prioritet ett enligt dig får du gärna också nämna om du vill.
*Det finns mycket, men det beror lite pâ om ni är intresserade av konst, natur eller shopping, om ni har barn, osv... Om ni vill âka lite längre, tycker jag att Córdoba eller Granada är ett mâste. I Málaga ska man se bâde staden och nâgra vita byar, tycker jag. Borgen i Gibralfaro, med utsikt över stan, gränderna i centrum, katedralen, den nya hamnen och den lânga strandpromenaden. Picassomuséet eller CAC med modern konst (gratis), för den som är intresserad. Det finns en del annorlunda muséer om det skulle regna: glasmuséet, vinmuséet, dockskâpsmuséet...
Byar, t.ex Rondas gamla del, Mijas Pueblo, Cómpeta, Frigiliana, Nerja.. eller vilken liten by som helst uppe i bergen.

Ha en trevlig semester!

10 comments:

KATT-MAJA said...

Verkligen jättetack för ditt omfattande och mycket givande svar Anna!
Känns som om jag kan åka till Malaga utan oro för min hälsa och att det finns massor att välja på i matväg även för en njursjuk.
Att kranvattnet är såpass ok var en positiv överraskning för mig. Då kan jag äta köpta frukter och grönsaker utan tvekan.
Du nämnde flaskvatten också - något särskilt märke du kan rekommendera kanske? En del smakar ju lite bättre än andra...
Väder och vind kan man ju inte göra så mycket åt - det får bli som det blir. Jag tackar för ditt råd och tar med en regnjacka - kanske även ett litet paraply...
Jag är ju väldigt konst- och kulturintresserad så det känns som att Malaga har massor att erbjuda på det området. Lovar att ta en närmare titt på dina förslag.
Vad det gäller bilvägarna får vi väl helt enkelt ta det lugnt och köra uppmärksamt. Maken och jag reser ensamma så det underlättare ju bilresorna och utflyktsbeslut.
Ser verkligen fram emot den här resan och ska följa ditt skrivande här på bloggen. Kanske det dyker upp fler frågor allt efter som. Tack för din fina respons!
Kram Carro

KARLAVAGNEN said...

Carro, mineralvattnet kan jag inte minns smakar något speciellt. Möjligen då hur "hårt" det är kolsyrat, men även där kan jag inte komma ihåg att jag träffat på något som varit värre än Perrier (franskt mineralvatten). Prova dig fram. Fontvella är inte lokalt men helt okay utan bubblor.
http://www.agua-mineral.net/9/aguas-minerales-espanolas/ Där det finns en lista på många märken av mineralvatten. Malaga med omgivning är fantastiskt vackert och Malagueños är jättetrevliga!

Tuvilda said...

Jag var i Málaga en helg i februari och det regnade hela tiden! Vi var på Picassomuséet och i den jättestora droppstensgrottan i Nerja. Jag hörde talas om nåt ställe med en fin trädgård precis utanför Málaga men jag vet inte vad det heter..
Ha det så gött där och hoppas att det inte regnar så mycket!

Tuvilda said...

Angående köpevatten så är mitt heta tips att ni köper en stor dunk vatten, 5 liter kostar ca 60 cent och fyller på era små flaskor med vatten från den. Det blir billigare, lättare och mer miljövänligt! Jag tycker alla köpevatten är goda och köper oftast det billigaste. De är inte kolsyrade.

Anna Malaga said...

Tack själv, Carro. Jag rekommenderar Lanjarón sin gas.

Karla - tack, jag tar ât mig av det där om att malagueños är trevliga ;)

Tuvilda - grottan i Nerja är ett bra tips. Cueva de Nerja, den ligger öster om staden, mot Maro. trädgârden är nog Jardines de la Concepción, som ligger precis norr om Malaga, pâ väg mor Córdoba/Sevilla. Anlades pà 1800-talet och har tropiska träd frân hela världen. Samma avfart som dammen Pantano del Agujero.

Tuvilda said...

Jo men det är nog den trädgården jag menar. Jag åkte förbi den med bil när vi var påväg till Málaga den där gången i februari. Då pekade min malagakompis och berättade, men vi var aldrig där...

Carin said...

Vilken service Anna!!! Jag dricker i huvudsak kranvatten och äter dagligen all slags frukt och grönsaker, inte särskilt bra på att skölja och skala gör jag nästan aldrig. Jag är aldrig sjuk. Och det är inte så att jag har järnmage för när jag gjorde samma sak i Peru (inte kranvatten) blev jag väldigt dålig med det samma.

Anna Malaga said...

Tack, Carin. Âkte du pâ La venganza de Montezuma? ;) Eller del Inca...

Carin said...

Ja, det var väl nåt sånt :) Fast shamanen var övertygad om att jag gick igenom en naturlig reningsprocess!

KATT-MAJA said...

Oh,vilken härlig läsning här ovan.
Tack alla ni för givande svar och flertalet tips.
Jag fortsätter följa den här bloggen med stort intresse, så vi hörs säkert igen...
Kram till er alla!/ Carro