Sunday, April 06, 2008

Rapport frân andra sidan

Jag refererade tidigare till Carins artikel om en senegales i Spanien, som jobbar pâ marknader och skickar hem pengar till familjen. I dagens DN finns en intressant artikel om hur Europa samtidigt plundrar Senegal pâ fisk. Och det är bara ett reportage, frân ett land i Afrika.

Spanjorernas vatten är totalt utfiskat. De spanska fiskarna hâller nu till pâ alla möjliga ställen, bland annat i Mauritanien och Namibia, som är fattigare än Senegal och vars kustbefolkning är beroende av fisken för att överleva. Särskilt i Namibia, som är ett torrt land med smâ möjligheter att hitta andra sätt att försörja sig pâ.

10 comments:

Skuncke said...

Vad många inte förstått så är det fisken som är hotad. Negern är ohotad, kopulerar i all välmåga och sprider sig över hela jorden. Fyrdubblad på några decenier på grund av enfaldiga västerlänningars biståndspolitik.

Anna Malaga said...

Ja du...det är väl det vita alltid har gjort, kopulerat och spridit sig över jorden?
Vi har däremot själva gjort slut pâ vâra tillgângar, medan afrikanerna fâr väldigt mycket hjälp med att göra slut pâ sina.

cruella said...

Skunckes kommentar ignorerar jag så hårt det går, men till dig, Anna, ger jag ett lästtips: Tyst hav av journalisten Isabella Lövin. Hon tar pulsen på fiskeripolitiken och tillståndet i världshaven och det är ingen uppmuntrande läsning. Alls. Väldigt välskriven.

Nenika said...

Har alltid ansett att västvärlden ska sluta lägga sig allt som har med U-länders utvecklingspolitik att göra. Den vita människan har förstört för dem sedan början, och pricken över i:et var att dra Afrikas landsgränser med linjal vilket t.ex har orsakat otaliga inbördeskrig. Och allt i ”välmeningens namn”. Och nu skickar man datorer till byar som ens inte har ström ”för att de ska kunna bli som oss”. All respekt och heder och folk som nästan offrar sina egna ”occidentala” liv för att åka ner och hjälpa rent handgripligen, men ändå, det enda jag känner är ”låt dem vara- vi kan inte göra annat än förstöra ännu mer”. Det finns för övrigt inget västerländskt intresse att u-länder ska bli självständiga, starka och demokratiska. Det skulle bara utgöra ett hot. Så skeptisk och negativ är jag, sådeså.

Anna Malaga said...

Cruella - Stort tack för boktips!

Nenika - Hâller med, jag tror inte väst världen är särskilt intresserad av att u-länderna ska komma pâ fötter. Hellre underhâllas med bistând, vaccineras lite mot farliga sjukdomar och utbildas lite grand. Men inte för mycket...

Liam Wandi said...

Forst blev jag overraskad av att se nagon anvanda ordet Neger men efter att ha last lite pa skunckes blogg blir jag bara radd. Inte for det som ar skriven dar, utan for att han/hon och ett antal andra verkligen tror att de har ratten att bestamma vem far kallar sig svensk, eller att de ska bestamma for oss andra vad vi ska tycka eller tro om hurvida det ar for manga araber eller svarta i Sverige.

Jag forstar att dessa komentar inte ar annas men jag var bara chockad.

Anna Malaga said...

liam - Jag har inte ens tittat pâ perfilen eller bloggen. Det är inte värt din tid.

cruella said...

Om jag förstod saken rätt med utgångspunkt i Lövins bok har Namibia en väldigt medveten och seriös fiskepolitik - bland annat säljer man inte överblivna kvoter till andra länder vilket annars är anledningen till att EU fiskar helt lagligt på afrikanska vatten. Svartfiskeproblemet kvarstår förstås ändå.

Liam Wandi said...

Anna..tack for kommentaren. Du har helt ratt.

Sharon min fastmo ar fran Namibia. Hennes styvpappa ar Director for ett stort fiskebolag dar Seaflower och hela landets fiskeindustri ar negativt paverkat av svartfiskeriet. De har en mycket professionell installning men man ar radd att det ar forsent nu eller att skadorna kan ta lang tid att repareras.

Anna Malaga said...

Cruella - Det verkar vara en intressant bok. EU är en ganska hârd förhandlingspart annars när det gäller fiske. Det behöver verkligen fiskevatten. Bra att en del u-länder stâr pâ sig, trots att de verkligen behöver pengarna..

Liam - Det där var ju jätteintressant! Berätta gärna mer.