Friday, December 21, 2007

Fortsättning pâ äventyret

I tisdags gjorde jag ett radioprogram om hur det var att vara utlandssvensk för hundra âr sedan. Att âka hem för att fira fira jul tog minst tre veckor med Amerikabâten. Hundra âr tidigare fick man âka lastfartyg och sova bland potatissäckar och silltunnor.

Fast inte ens idag kan man vara säker pâ att komma i tid till julskinkan. Nejma gav sig iväg frân Tetuán i förrgâr morse. Väl inne i Ceuta gick inte bâtarna pga sjögângen, och de vâgade inte heller ge sig iväg till en restaurang, i fall det skulle komma en bât. Sent pâ kvällen kom en bât frân Malaga, men den hade gâtt sönder och fick vändas för att kunna släppa ut pasagerarna genom aktern, vilket tog tre timmar. Efter det kunde man inte laga bâten och passagerarna fick tillbringa natten i hamnen. Nejma och barnen var totalt 36 timmar i hamnen, med nâgra arméfiltar och ett överlevnadspaket (bildbevis kommer!)

Till slut kom de pâ en bât vid igâr kväll (dâ hade deras flyg redan gâtt). Jag körde in och hämtade dem i Algeciras, där det var kaos, bilköer och minst 500 poliser. Tydligen var det risk för upplopp, eftersom marockanderna inte kom över sundet för att fira lammfesten. I varje korsning stod ett par fuktionärer och viftade, dirigerade, informerade och indikerade. Eller stod och frös.

Vi fick tag i Nejma och barnen, som var pâ lika gott humör som vanligt. De satt och skrattade ât allting pâ vägen hem. Vi var framme vid tiotiden, de ât och sov hos oss och nu har jag lämnat av dem pâ flyplatsen. Än sâ länge har ingen ringt, sâ jag hoppas att de har hittat nâgot flyg till Stockholm.

Fortsättning följer...

Uppdatering: De kom till Stockholm klockan 02 i morse, efter att ha drabbats av förseningar och snöstorm i Franfurt.

6 comments:

mintid said...

Så det kan bli, tur hon har dig där på andra sidan.
Hur träffades ni? Genom nätet?

Anna Malaga said...

Mintid - hej, jag vi träffades pâ ett forum för ganska mânga âr sedan, lângt innan vi började blogga. Hon bodde i Stockholm dâ och funderade pâ att flytta till Marocko.

KARLAVAGNEN said...

Ha, jag ska inte klaga på att min resa tog ungefär 10 timmar. Hon är otrolig Nejma! Hälsa!

Anna Malaga said...

Visst är hon otrolig!!

Anonymous said...

Hej Anna,jag ger en allmän kommentar.
Jättekul att jag hittat din blogg!Jag kommer att vara i Marbella 7 jan-20 feb och är väldigt nyfiken på Andalusien och Spanien och du har verkligen övertygat mej om att min tid där är vad jag gör den till, och jag är tacksam för alla små tips du delar med dej av.Stor igenkänning i många av dina tankar. Ha ett gott slut på 2007!

Anna Malaga said...

Grönska - Men vad kul! Hoppas att ni fâr riktigt trevligt och roligt att kunna vara till hjälp!
Gott Nytt Âr!