Thursday, December 13, 2007

En tur till IKEA

Det lâter kanske inte sâ märkvärdigt... men för mig är det en otrolig känsla, efter snart arton âr i Spanien, att kunna slinka in pâ IKEA efter jobbet. Möblerna var inte sâ viktiga, det roligaste var att traska omkring bland de olika avdelningarna och ta en kanelbulle pâ cafét. Jag kom pâ mig själv att bli förvânad över att skyltarna var pâ spanska.

Kanelbullen var god och allt var svenskt fräscht och praktiskt. Fast utsikten var inte över Bulltoftafältet eller en granskog, utan över berg, hav och det blinkande kontrolltornet vid Malaga flyplats. En perfekt plats för trötta föräldrar som vill ta en kopp kaffe medan barnen tittar pâ flygplanen som far förbi.

Fast sen höll jag pâ att sätta kaffet i halsen. Blicken föll precis pâ panelgardinerna med....gissa vad...?.....FRÖKAPSLAR! Jag börjar känna mig förföljd. Tidigare har jag skrivit om svenskar och frökapslar här och här.

19 comments:

KARLAVAGNEN said...

Jag satsar på Busfrön

mintid said...

Ja du vad skulle Malaga vara utan IKEA ;-)... skojar bara.
Det måste vara kul att kunna känna lite svenska vibbar när man går där. Vet du om där är några svenskar som jobbar. Vh chefen är dansk?...
På fredag ska vi på julfest på varuhuset här när det är stängt. Det blir julklappsutdelning och Ingvar kommer med. Trevligt.

Ha en bra dag!
Kram

Anna Malaga said...

Karla - Det gör du rätt i!

Mintid - Ja, det var jättekul! En del svenskar mâste där ju vara, men de flesta är spanjorer. Chefen är holländsk.

Anonymous said...

Jag personligen alskar IKEA och tackar min lyckliga stjarna for att det finns hos oss... Har i modestaden Milano ar mobler antingen designade men DYRA eller billiga och daliga... Jag vill ha billigt och bra:-) Secondhandbutiker och loppmarknader finns inte -italienarna flyttar ju inte hemifran forran de gifter sig och for da oftast moblemanaget i present av foraldrarna och koksredskapen far de i brollopspresent:-) De som mot formodan maste betala inredningen sjalva koper ALLT nytt - aven om de far betala av i 20 ar...

KARLAVAGNEN said...

KANON! Jag har holländska kollegor som lider för att sängarna är för korta här och IKEA Espana vägrar sälja längre sängar. Kanske den holländske chefen kan göra något? Jag ska raskt prata med min holländska koloni av kollegor.

Carin said...

Jag förstår känslan, till 100 %! Och jag är så ledsen att jag inte var med :-(

Igår träffade jag dock herr IKEA-direktör i egen hög person och jag lovar att jag är om möjligt än med IKEA-frälst.

Anna Malaga said...

Milanokarin - Samma här, ungdomarna ska ha dyra möbler, och föräldrarna öppnar ofta plânboken ;-)
Men IKEA har blivit jättepopulärt i Spanien och det är sâ roligt. Att ha ett varuhus pâ hemvägen frân jobbet är verkligen en lyx!

Karla - Jasâ? Dâ tror jag inte att den holländske chefen sover i IKEA-säng, för han är riktigt lâng.

Carin - Han var ju förresten en riktig snygging verkar det som? Tänkl vad man kan fâ fel bild av en person när man bara hör rösten. Hans engelska var sâ brysk och korthuggen att jag hade föreställt mig honom med Hitler-mustach!

Carin said...

Jajamensan, mycket attraktiv och charmig!

Petchie75 said...

Vad mysigt att kunna ta en nästan svensk fika på Ikea... Vi brukade åka till Ikea i Bryssel för köttbullslunch, väldigt ofta sprang man på andra svenskar där. Det känns ju lite som hemma! Här i Puerto Rico finns ingen Ikea och nästan inga relativt billiga men bra (dvs med snygga möbler) möbelaffärer :-(
Hi hi, frökapslar - jag vet precis vilka tyger du tänker på, och nej, de skulle inte komma upp hos mig (ingen sorts panelgardiner överhuvudtaget - de är så stela och fula).

Annika said...

Men visst!! Vad gjorde vi utan IKEA!!??? Det är ju där jag, i prnicip, köpt all julmat! När man kommer in på IKEA känns det som om man är i Sverige. Underbart!
Speciellt om det är lite dimmigt och grått när man äter köttbullar i matsalen. För ja, köttisar måste man ha, öven om dom är rätt trist och smakar som skolans :-)

Anna Malaga said...

Petra - Ja, egentligen är det ju inget fel pâ mönstret...men varför ska ALLA ha det just nu, det fattar jag inte. Det finns t.om. tallrikar med samma mönster. Vadâ personlig stil??? Hoppas du hittar nâgot bra ställe, det var väldigt svârt här för fem âr sedan. Alla hade tunga, klassiska möbler.

Annika - Oj, nu kom jag pâ att jag skulle ha köpt julmust!!! Har du lângt till IKEA?

Anonymous said...

Vi var inne idag och då var det faktiskt Lusse-tåg fast det var den 14:e, och pepparkaksutdelning också.

Det varnades lite i högtalarna för Santa Lucia, spanjorerna verkade dock vara med på noterna och klappade händerna efter varje julsång.

Vi köpte nyponsoppa i Tienda Suecia.

Anna Malaga said...

Lennart - Hej och välkommen till bloggen!
Just det, det var svenska skolan i Fuengirola som lussade. Jag skulle jättegärna ha viljat se dem...och spanjorernas miner ;-) vad sa de i högtalarna?
Jag handlade ocksâ i affären: kaviar, pepparkakor och blâbärssoppa.

Annika said...

Ca 45 minuters bilfärd till två IKE:or som ligger här i Washington området. Jag bor precis mellan de två. Men ändå drar jag mig för att åka dit och måste planera lpngt i förväg...

Anonymous said...

Min spanska är nu inte vad den borde vara, så jag uppfattade bara Atencion och Santa Lucia.

Anonymous said...

Glömde säga att minerna var häpna men glada... :-)

Anna Malaga said...

Annika - Ja, man blir lat, eller hur. Vi hade ca 3 timmars väg till IKEA förr, nu är det bara ett par minuters "omväg" pâ hemvägen frân jobbet, snacka om skillnad!

Lennart - Vad kul! Synd att jag missade det!

Erik Wirdheim said...

Visst är IKEA svenskarnas kulturhus i världen. I Barcelona firade vi som vanligt handelskammarens julfest där - för tionde året i rad!

Anna Malaga said...

Erik - Ojdâ, firar handelskammaren julfest pâ IKEA? Nu blir jag faktiskt lite...förvânad.