Friday, January 04, 2008

Norrland, fortsättning

Summan var att Umeâ inte alls var sâ exotiskt och traditionellt som jag trodde, utan en kosmopolit universitetssad med lärare och studenter frân hela världen. Norrlänningarna var inte ett dugg fâordiga (man fâr kanske âka till övre Soppero, dâ...?), utan öppna, trevliga och pratsamma. Fast mer lâgmälda och vänliga. De pratar inte med sâ stora gester och sâ tvära kast som t.ex. jag som sydsvensk/sydspanjorska gör.

Däremot lade jag märke till en stor skillnad. Folk hade inte sâ brâttom och var inte snäsiga eller jäktade. Man hade tid och lust att prata med varandra i gathörnen, trots att det var iskallt ute.

En annan sak jag blev verkligen förvânad över, var att man som distansstudent kan hyra ett rum i nâgons hus eller lägenhet bara under ett par dagar, och fâr NYCKEL till huset. Jag bodde hos en urtrevlig äldre dam, som voluntärjobbade pâ kvällar och nätter. Hon upplät hela sitt hus till mig, en total främling. När jag âkte hem fick jag lämna nycklar och betalning pâ köksbordet. Ganska ovanligt för en som är van vid att man ska ta betalt i förväg, annans blir det sällan nâgra pengar.....

Sen visade det sig att jag hade glömt en mascara pâ badrumshyllan. Damen ringde min mamma för att fâ adressen och skickade ner den med posten. Hjälp!

12 comments:

Thérèse said...

Jag har bara varit i Umeå en gång och det var längesen men jag har hört att det är en väldigt trevlig stad. För evigheter sen hade jag ett kort tag en pojkvän från ett mindre samhälle utanför Örnsköldsvik och det som slog mig när jag var med upp och hälsade på familjen var just det du skriver att alla hade tid och inte var så jäktade samt att man verkade lita mer på varandra. Man var inte lika noga med att låsa överallt. Dom kunde lämna bilen olåst och jag fick höra att äh , norr om Gävle låser vi inte bilen. Historien med den här killen varade inte så länge och sen har det blivit ganska dåligt med resor till Norrland men jag skulle gärna åka till både Umeå och Övre Sopporo inte minst för den vackra naturen

Anonymous said...

Haha...riktigt kul läsning, men det känns som att det var ett tags sen du var här uppe i norr. Numera tror jag "klimatet" hårdnat även här. Men visst, garagedörren låser vi normalt inte och på bensinmacken händer det att man lämnar bilen olåst och även igång när det är -25grader. Kul att ni ser så positivt på oss i norr. Tack

Anonymous said...

Hej och gott nytt ar! Ar tillbaka i Mi efter jul och nyar i Sverige:-) Din upplevelse i Umea later kul -sarskilt det dar med att du fick lagga nycklar och pengar pa hyresvardinnans koksbord innan du for.. Nagot sadant skulle aldrig fungera ens i den stillsammaste lilla by har i Italien, he he:-) Nar jag och sambon ar hemma i Vastergotland passerar vi ibland en gard dar de saljer gurka; det star en ett litet obemannat stand utmed vagen dar man plockar till sig en burk inlagd gurka och lagger pengarna i en annan glasburk.. Oerhort exotiskt for en syditalienare:-)

Monica said...

Ja, det var trevliga umebor! Min man berättar fortfarande med stor inlevelse hur det gick till när vi gifte oss. För det första var hela br¨llopsmiddagen oerhört mycket billigare än den skulle blivit i Barcelona, sen var den fria baren väldigt noggrann med att räkna upp exakta antalet drinkar som verkligen dracks (eller alkoholfria alternativ förstâs :-) när barra libre här alltid är en väl tilltagen shablon per person som deltar i bröllopet, vare sig det dricks eller ej...) - och när jag efter bröllopet ringde för att vi skulle komma upp och betala sa han, "nej, vi skickar faktura", och jag - "eh, ja, men imorgon âker vi till spanien" - "jaha, men ge mig adressen sâ skickar vi fakturan dit". Vi hade inte betalt ETT ÖRE! Här betalar man en viss procentsats i samband med bokningen, och resten typ INNAN själva bröllopet. När fakturan sen kom pâ posten ett par veckor senare blev min man inte lugn förren jag hade betalt in det i rödaste rappet. Skönt att de litar pâ folk iallafall! Och maten var supergod!

Anna Malaga said...

Therese - Hade varit kul att bo norr om Gävle, om det inte hade varit sâ kallt! Men visst är naturen fin!

Estrella - Det var 1997-99 jag var där. Synd att det har börjat ändras, för jag gillade det som det var.

Karin - Hej och Gott Nytt! Hoppas ni har haft trevligt i Sverige.

Nej, det hade inte varit nâgon bra idé i Spanien heller ;-)

Anna Malaga said...

Monica - Hahaha, jag kan tänka mig att J inte trodde sina öron! Jag hade nog int eheller riktigt trott pâ det... skicka fakturan för hela bröllopet till Spanien..hrm..hrm...

Anonymous said...

Intressant! Som relativt nybliven stockholmare har jag börjat förstå att min hemstad Umeå samt resten av Norrland, är rätt unikt i Sverige. NÄr jag är hemma i Umeå på besök slås jag av att umeborna (ja, norrlänningar i stort) faktiskt har mer gemensamt med övriga europeer just för att människor är så vänliga och öppna, särskilt då i jämförelse med det hårda och tuffa klimatet i Sveriges huvudstad.

Anna Malaga said...

Marie - Intressant att ni tycker det. Jag var där ju bara nâgra enstaka dagar här och där, men det var precis den uppfattningen jag fick.

Pumita said...

Jag har firat midsommar i Umeå en gång (2005 tror jag) och tyckte väldigt mycket om den stan eller snarare omgivningarna. Vi åkte skärgårdsbåt och hade det supermysigt. Annars har jag inte varit på så många ställen norröver. I Dalarna några gånger men det är det lilla. Skulle behöva/vilja resa runt i Sverige mycket mer än vad jag har gjort.

KARLAVAGNEN said...

Kul! Vad var det du läste på Umeås Universitet?

Anna Malaga said...

Karla - Ja, det var jättekul. Jag läste spanska med inriktning pâ översättning.

Anna Malaga said...

Pumita - Oj, jag sâg inte din kommentar...Umeâ är jättefint. Jag tyckte att det kändes exotiskt med en älv i stan ;-) Det finns ocksâ ett stort friluftsomrâde/hembygdsomrâde med traditionella hus utanför stan, Gammlia.