Friday, January 04, 2008

Som i en film...

Jag satt pâ torget och drack kaffe med nâgra kompisar medan barnen spelade fotboll. Som vanligt... förutom att det var ganska mânga poliser ute och patrullerade. De gick fram till ett gäng ungdomar och bad om deras papper.
"Vad konstigt!" tyckte min kompis. "De är beväpnade"

Vid halvsjutiden började vi frysa och ropade pâ ungarna att de skulle samla ihop sina saker. Jag hade bara 200 meter hem, förbi en busshâllsplats och in pâ gatan. Plötsligt kör fyra polismotorcyklar förbi med tjutande sirener. Ett par minuter senare fyra polisbilar, och efter dem fyra Guardia Civil-bilar. Nu började jag verkligen ana orâd. Det kommer aldrig sâ mânga poliser till en vanlig bilolycka....

Polisen hade skjutit en man, precis vid busstationen och 100 meter frân mitt hem. Ambulanserna kom, men stannade kvar vid platsen, sâ troligen är han död. Hela byn är som en surrande bikupa av rykten...

Uppdatering: Det var tydligen en hustrumisshandlare som hade misshandlat frun och sedan gett sig iväg med löfte om att komma tillbaka. Hon hade ringt polisen, och det var därför de patrullerade. Mannen hade kommit tillbaka med en pistol, och blev dâ skjuten av polisen. Han är nu inlagd pâ IV med respirator.

Uppdatering II: Han har nu avlidit. Han var tidigare dömd för mord.

8 comments:

Pumita said...

Fyy, vad läskigt! Det går väl an om man är bara åskådare och inte behöver bli ofrivillig statist. Jag som trodde att du bodde i en lugn liten by. :)

Anna Malaga said...

Ja, det brukar vara lugnt. Grannens avloppsrensning är det mest intressanta hitills den här veckan...

Petchie75 said...

Hu, vad otäckt men vilken tur att ingen annan blev skadad i skottlossningen. Hur är det med polisvåld i SPanien, är det vanligt att polisen avlossar skott och blir det "förundersökning" efteråt för att kolla om det var nödvändigt, som i Sverige?

Anonymous said...

Otäckt när sådant händer, särskilt i ens omedelbara närhet. Måste ändå kännas betryggande att polisen ingriper. Här i Sverige pratas det ju ständigt om minskade resurser och att familjebråk och framför allt brott mot kvinnor inte prioriteras. Hoppas att mannen, om han överlever, slutar att besvära kvinnan./ Olifanten

Anna Malaga said...

Petra - Det är mycket ovanligt att polisen skjuter skarpt i Spanien. Jag tror att reglerna för nödvändigt vâld är liknande i hela världen, dvs du fâr skjuta nâgon om annans liv är i fara. Den här personen siktade mot polisen och var tidigare dömd (För mord, säger folk i byn).

Olifanten - Ja, det var otäckt, för man vet aldrig vad som kan hända när skott avlossas bland folk. Tur att inte nâgon kom i vägen.
Nej, det kryllade verkligen av poliser. I Sverige är polisövervakningen nog sämre än nâgon annanstans. I Vimmerby, t.ex. ett av landets största turistmâl, är polisstationen öppen nâgra timmar i veckan!
Vänligen, bli rânad endast pâ tisdagar mellan 10 och 14...

Anna Malaga said...

..´förresten, mannen har ett skott i huvudet och kommer antagligen inte att besvära nâgon mer.

Cattis said...

Oj!

På sätt och fint skönt...
att hustrun kan vara lugn nu.

Det där lät illa ~ jag vet.

Men jag tycker så, har varit med om att en kvinna blev jagade genom ett område i västerås och blev till sist knivskuren till döds mitt på en lekplats, vid barnens sandlåda.

Mannen hade besöksförbud...

Anna Malaga said...

Cattis - Det är just det alla sÄger här. Hela familjen kan andas ut, även hans föräldrar och bror, som han ocksâ hade hotat.
Killen hade redan avtjänat 10 âr för mord...
Fy vad hemskt med den ihjälstuckna kvinnan.