Tuesday, January 22, 2008

Svensken - ett lustigt djur

Visst är det trevligt att IKEA har kommit till Malaga, men det mesta hade jag ju sett redan. Sofforna är dessutom fortfarande ganska obekväma och mattorna lite kärva.... och svensk mat kunde vi redan köpa i nâgra smâ affärer pâ Solkusten. Nyheten "matservis med mönstret FRÖKAPSLAR" kände jag mig inte lockad av.

Men jag har upptäckte ett ganska fascinerande fenomen när jag studerade alla spanjorer som var och handlade där. Skandinavien är riktigt pâ modet. Förr var svenskarna i spanjorernas ögon ett duktigt men smâtrâkigt folk som kom hit för att sola och ha kul. Sverige sâgs som ett evigt mörker, där allt stängde klockan 18.

Nu plötsligt vill alla âka dit, och de som har varit där berättar om alla exotiska detaljer; de bekväma husen med trägolv, fina butiker, exklusiv mat och alla snygga och trevliga svenskar. Jag fick bita mig i läppen i kassakön för att inte fnissa högt... Dâ upptäckte jag den stora TV-skärmen i butiken. Där visade man en film som gav oss en djupare inblick i de exotiska svenskarnas lockande tillvaro. Renkött och laxfiske, sânt som alla i Sollentuna och Gnesta ägnar sig ât....Man visade husen, som faktiskt var gjorda av trä och mâlade i vackra färger och tvâ kommentatorer invigde oss i svenskarnas dolda hemligheter.

Manlig kommentator: Här kan du se hur öppna husen är, man kan faktiskt titta rakt in och man har inga murar runt dem...

Kvinnlig kommentator (nästan extatisk): Oooohhhh.... sâ myyyysigt. Jag älskar det!!

TV-skärmen visade en kvinna med en bebis pâ armen i ett skandinaviskt vardagsrum, som man kunde titta in pâ genom fönstret som ett djur i bur. Jag kom plötsligt att tänka pâ "Ett med naturen" med Arne Weise, det var lika smâtrevligt. Tyvärr hann jag inte stanna kvar för att se om parningssäsongen skulle börja...

37 comments:

Anonymous said...

Ha ha ha; de dar reklamfilmerna ar standard pa alla utlandska IKEA-varuhus skulle jag tro.. Inte undra pa att sydlanningarna tycker vi ar exotiska och spannande:-) Jag maste dock erkanna att jag tycker att svensk design och inredning ar valdigt snygg! Ar inte mycket for italienska syntetgardiner och vardagsrum som ar overfulla av prydnadssaker och brollopsfoton.. For att inte tala om stengolven som ju ar iskalla hela vinterhalvaret - bor ju i norra Italien dar det faktiskt blir en och annan minusgrad pa vintern:-)

Erik Wirdheim said...

För att skapa debatt tycker jag tvärtom mot Karin. Vi nordbor (danskar och finnar är precis likadana) tjatar väl mycket om vår fina rena design.

Tillbaka till Ikea: Visst är reklamen överdriven, men åtminstone spanjorer reser alldeles för lite utanför sitt land. De mår bra av att upptäcka ett land där det inte skräpas ner på samma sätt som här. Och där biltrafikanten är enormt mycket säkrare.

Ändamålen helgar medlen!

Anonymous said...

Haha, visst är det jättekul att få syn på sitt land i andras ögon. Läste om något ytterst fascinerande på samma tema i DN:s kulturdel häromdagen. I Tyskland finns en dam som skriver tv-dramatik om ett idyll-Sverige där alla har Timotejhår och bor i röda stugor. "Moln över Sommarholm" och sånt heter serierna och utspelar sig i en sörmländsk turistbroschyr.

Anonymous said...

Jag älllskar IKEA i utlandet. Brukade äta middag på IKEA i Krakow när jag bodde i Polen, och nu tar jag varje chans att åka till IKEA här i New England.

IKEA är faktiskt svenskare och attraktivare än Sverige självt. Det är den perfekta representationen av Sverige med maten, designen, de vackra bilderna - här har dom även lusse- och midsommarfirande och kräftskiva. Who needs the real thing in en post-modern värld?!!!!

Petchie75 said...

Jag tycker att Ikea gör ett jättebra jobb som reklam för Sverige! Och jag håller med Karin, Ikeas design [för folket] är så mycket snyggare än det mesta man kan hitta utomlands i samma eller högre prisklass. Vi saknar verkligen Ikea nu när vi bor i Puerto Rico, Wal- & K-marts möbler är väl det närmsta man kan jämföra med. Vi skulle så gärna vilja ha en vanlig Billy bokhylla, ha ha!
Men visst är det roligt att se Sverige (och Ikea) genom utlänningarnas ögon, jag tycker själv att mitt hemland verkar lite exotiskt!

Della said...

Det måste vara kul att titta på Sverige och svenska utifrån så där. Du har ju erfarenhet från båda kulturerna och ser det väl påett annat sätt än vad t ex jag gör.

Bandini said...

Du älskar ditt land på riktig och det är bra tycker jag.

Men, alltid finns en men, varför är svenskarna i Spanien och inte tvärton?

Hälsning

Bandini said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

Ja, alla spanjorer är ju naturligtvis så korkade att de går på allt det där ...

Bandini said...

Jag menade att om spanjorerna vill åka till Sverige som du säger, varför gör inte de det?

Instället man kan se mindre och mindre svenskar i Sverige, varför? enkel, de är i Spanien-:)

Hälsning

Anonimus: mycket bra argumentation, du visar själv hur smart du är. Man behöver inte säga någonting mer.

Anonymous said...

Man blir lite trött på svensk självgodhet ibland ... Kan allt, har sett allt, vet alltid bäst och framför allt bättre än andra. Och visst - jag är jättesmart, kul att du inser det, och tack för personangreppet.
För övrigt reser spanjorerna i mycket större utsträckning än tidigare, men det är även förståeligt att de väljer att semestra i sitt eget land eftersom Spanien har så mycket att bjuda på både när det gäller solsemestrar och kulturresande.
Som alltid är det svårt att jämföra Sverige och svenskarna med 9 miljoner medborgare och fred sedan århundraden tillbaka med ett land med 45 miljoner medborgare som har utstått ett inbördeskrig och en lång diktatur.

Anna Malaga said...

Karin - Haha, har du sett dem i Italien ocksâ? Njae...halvsnygg tycker jag att den är. Eketorpsoffan är hârd! ;-)
Men däremot finns det massor av praktiska lösningar pâ IKEA, och billiga pâslakan..och värmeljus...och Kalles..;-)
Nej, jag gillar inte heller bröllopsfoton pâ smâ spetsdukar.

Erik - Ja, att spanjorerna reser till Sverige och Norge är bra, tycker jag. Men Sverige hade faktiskt nästan 500 dödsoffer i trafiken förra âret och det är inte sâ lite...

Cruella - Oh HJÄLP!! Den serien hade jag velat se!

Annika - Kanske det. Men jag vet inte... en del maträtter, särskilt vid högtiderna känns inte riktigt äkta...men kanske är det olika i olika länder. Jag tycker att Malaga dessutom borde ha större matsortiment än Sevilla, eftersom det finns mycket fler svenskar här. Men det är ganska tydligt att de vänder sig till lokalbefolkningen.

Petra - Ja, de har verkligen lyckats att ge Sverige en ny image. Ganska roligt hur de anstränger sig för att vara svenska. H&M t.ex. gör tvärtom.

Della - Ja, det är jÄttekul! Jag har erfarenhet av bâda kulturerna och kan se bâda lite "utifrân". Det fâr jag kanske pâ huvudet för, men jag tycker att det är intressant!

Barndini - Jag älskar bâda mina länder ;-) Varför fler nordbor, engelsmän osv âker hit än tvärtom beror pâ klimatet. Hur mycket intressant det än finns att titta pâ i Spanien, reser de flesta hit pâ solresor, tyvärr.
Men fler och fler spanjorer reser till Sverige pâ semester, mest till Stockholm och Lappland. Och de flesta spanjoprer som bor i Sverige har en svensk partner.
Vad gör du själv i Sverige ;-)
Hälsning tillbaka.

Anonym - naturligtvis!

Bandini said...

Hej anna och anonymous!

Ärligt talat tycker jag mycket om Sverige och svenskarna.

Jag ville bara gräla lite med er men det var på skoj. Ni är svenskar och då better jag mig som det handlade om en fotboll match.

Självklart finns många anledningar om varför åker man mer till ett land än till andra.

Angående varför bor jag här och om jag är med svensk partner, det kan jag tyvärr inte svara på-:)
Bandidi är top secret-:)

Hälsning

Anonymous said...

Nja, vad jag försökte säga var väl att äkta är överreklamerat. Det är bättre med vackra bilder och fina designmönster som FÖRESTÄLLER Sverige än "the real thing." Sentimentaliteten drabbar ju mig som alla andra ibland men den kan botas med IKEA. Däremot att åka ända till riktiga Sverige och utsätta sig för alla märkligheter under midsommar och kräftskivor och familjegrejer osv. är lite för mycket av det goda. IKEA i utlandet är precis så mycket "hemkänsla" som jag behöver. Och resan blir ju så mycket billigare! :).

Bandini said...

Anonimus!

Förlåtttt!!!

Jag misförstod dig. Trodde att du menade a alla spanjorer är korkade och därför sa jag ironiskt att du var mycket smart.

Slutsats: det finns bara en person som är korkad: JAG sjäv!!!

Anna Malaga said...

Bandini - Jag trodde det var för att du var en älg..;-) Ärligt talat är jag ganska nyfiken!
Klart jag förstod att det var med glimten i ögat, jag satte ju dit en smiley. Du fâr gärna kivas med mig, jag älskar att dribbla ;-)

Annika - Ja, fast där kan jag inte hâlla med dig, för jag älskar att âka till Sverige. Däremot vill jag inte bo där, än mindre jobba där
;-)
Har du bott i Krakow, förresten? Det vill jag jättegärna höra mer om. Jag gillade verkligen Polen, men var där bara i nâgra dagar.

Lars at Ejgde said...

Hej.

Jag undrar om det finns någon substans i dina rader: "Nu plötsligt vill alla âka dit" (hit till Skandinavien alltså).
Skulle det vara möjligt att erbjuda överkokta Madridbor ett par veckors kyla, vandrande lågtryck och regnskurar i Juli- Augusti. Skulle dom nappa på det?
Själv kom jag hem från Teneriffa för två dagar sedan och redan längtar jag tillbaka.
-6 utanför fönstret i kväll och i morgon snö.
Hälsn. Lars

Anna Malaga said...

Lars - Hej! Vad kul med Tenerife-resa! Blommade mandelträden?
Japp, spanjorerna har börjat âka till Sverige i stora horder, men de har inte hittat västkustens skärgârd. De âker mest organiserade resor till Stockholm och norra Sverige - ju mer exotiskt desdo bättre.
Olika vänner till mig har âkt, och de gillade det. Mest tystnaden och naturen, de rena städerna och alla gräsmattor och fina trädgârdar. De klagade inte över regnet och kylan, men däremot hade alla lätt att fâ lappsjuka. Natur i mâttliga mängder ska det vara ;-)
De gillade kräftskiva!

Petchie75 said...

Måste man bara kommentera igen - speciellt den sista kommentaren: jag är tillsammans med en spanjor från en liten by i Aragón som aldrig hade rest utomlands som barn med sin familj. Nu älskar han Sverige och vill absolut köpa en sommarstuga där (för det är svalare än i kokheta Zaragoza på somrarna), hans storebror är tillsammans med en tysk tjej som bor i Stockholm (det var inte genom mig som de träffades) och tillbringade hela förra sommaren i Sverige - älskade det! Och lillebror pluggade i Finland i ett år och gillar också Norden!
Dessutom känner jag ett stort spanskt kompisgäng som åkte runt i Skandinavien för nga år sedan (att sedan deras intresse var mer tveksamt - de var alla killar, är en annan histora ;-)). Så ja, jag tycker som Anna att det spanska intresset för Norden har ökat de senaste åren.
Som min pojkvän säger, med klimatförändringar etc så är det stor risk att det blir alldeles för varmt i södra Europa och då är det bättre att ha ett ställe i Sverige att fly till.

Lars at Ejgde said...

Nej, jag såg inga blommande mandelträd, men mognande apelsiner, citroner, fjärilar och koltrasten började drilla klockan 5 på morgonen.
******
Så vad tror Du om att flyga hit ett gäng Spaniards, vandra med dem i stora skogar, köra ut dom till Väderöarna för att lyssna på tystnaden och dra en makrill, bussa ned till Göteborg och gå på konsert, teater och pubar, tillbaka till Hällristningar och fiskelägen?
Vi är några som på allvar funderar på om och när turistströmmen kommer att vända, pga av alltför heta somrar i södra Europa. Kunde vi dra någon nytta av det här??
Teneriffianerna är oerhört duktiga och drivna på att göra livet behagligt för sina skandinaviska turister. Vi har mycket att lära av dem.
Det här får vi funder vidare på.
L

Lars at Ejgde said...

Till Petra H

Jag är med i en organisaton som heter Couchsurfing och tar emot folk från hela Europa regelbundet som gäster hemma i mitt hem. Jag möte ofta en stor vurm för Sverige och Norge bland mina besökare och ett flertal planerar att komma tillbaka redan till sommaren. En del vill till och med flytta hit och söker jobb etc.
Många har illusioner om ett Sverige som ett bättre samhälle än det är idag och jag undrar ofta hur det kommer sig att dom blivit så fötjusta i vår kalla nord. Så jäkla bra är det ju inte (min åsikt).
L

Anna Malaga said...

Hjälp vad ni tjötar... jag kommer aldrig härifrân!

Petra - Det var jättekul att höra! Jag har faktiskt ocksâ funderat pâ det där med klimatförändringar och hus i Sverige... det verkar lite jobbigt att ha hus pâ distans bara, men det ska man väl fixa.
Hoppas killgänget hittade vad de sökte, hahaha..

Lars - Jättebra idé! Ni fâr gärna spâna med mig. Jag ser bara tvâ problem med massturism till den svenska naturen:
1) Mygg. Spanjorer vill gärna t.ex. sitta ute och äta, grilla och sânt tycker de är jättekul, fiska ocksâ. Men myggen förstör ju en del..beroende pâ omrâde.
2) Underhâllning. Som du skrev, det är nog lika bra att klämma in nâgra pubar och stadsvandringar bland naturupplevelserna.
Lycka till!

Anna Malaga said...

Lars - därför att det är en väldigt stor skillnad att vara turist i ett land och att bo, leva och jobba där. Samma sak gäller ju Spanien ;-) Massor av svenskar flyttar till Spanien och kommer pâ att det kanske inte riktigt var vad de hade tänkt sig.
Visitsweden är förresten en organisation som marknadsför Sverige som semesterland, den finns även i Spanien.

KARLAVAGNEN said...

Jag garvar!!! Fast är lite orolig eftersom Bandini-älgen (det finns pasta älg på IKEA ;-) ) säger något om mindre och mindre svenskar?! Är det en bieffekt av renlighetsmani eller avsågs färre och färre svenskar? Jag har ialla fall inte krympt! :-) God natt gött folk!

Sandbarnet said...

Tack för att du avslutade min dag med ett GOTT skratt.

Jag var faktiskt på IKEA tidigare idag (lite längre in i Andalucien har vi nämligen inga andra butiker med svenska varor). Mina upplevelser fån denna "exotiska" butik får jag dock återkomma om vi ett senare tillfälle... för nu är det efter läggdags, till och med för en utlandssvensk.

Anonymous said...

Åh Ikea...ja vad ska man säga. När jag träffar mina svenska tjejkompisar här i Murcia så pratar vi ofta om Ikea och hur skönt det är att ha denna fantastiska blå-gula enorma butik i närheten. Det är ju inte bara möbler, utan mat, lekhörnan ”Småland”, alla gulliga namn varorna får som bara vi förstår innebörden av. Sen våra stackars spanska partners som antingen också dras med i Ikea-sekten eller utvecklar Ikea-allergi samt total oförståelse för vår besatthet, ha ha. Det är väl vårt sätt att bota sentimentaliteten och nostalgin som kommer över en då och då.
Och så byter jag ämne tvärt för jag vill fråga dig om du vet ifall det finns rågmjöl i Spanien och vad det heter isåfall. (har jag frågat dig det innan ber jag om ursäkt, det blir lite rörigt i huvet ibland)

Anonymous said...

På Lidl samt i ekologiska affärer, större supermarkets etc hittar man diverse olika mjöl-sorter. Centeno heter råg på spanska. Ganska lätt att använda sökmaskiner på nätet ;-)

Anonymous said...

Tack anonymus!! har inte ens tänkt på google-möjligheten ;-)

Erik Wirdheim said...

Tack för att du öppnade mina ögon om antalet dödsolycker i trafiken i Sverige. I förhållande till folkmängd ligger Spanien inte så illa till som jag inbillat mig.

Nästan underligt med tanke på hur många trafiksyndare (för hög hastighet, körning mot rött ljus, slalom mellan filerna etc) som man ser här, men inte i Sverige.

Anonymous said...

Amy Murcia - ha ha ha! Min man får en glimt av ren panik i ögonen när vi är på väg någonstans och jag bara MÅSTE passa på att ta matrast på IKEA. Han påstår att det är enda gången han måste oroa sig för att jag ska bränna hela hushållskassan på servetter och designade diskborstar. Dessutom kommer vi aldrig därifrån på mindre än en timme.

Anna - Krakow är fantastiskt som semesterort och roligt för språkstuderande/forskare på ett år eller så. Om det fanns någon vettig sysselsättning där skulle jag kunna tänka mig att ha stannat längre men ekonomin i södra Polen är ju ingen höjdare. Som turist klarar man sig utan polskan (mina föräldrar åker dit och tar sig fram på engelska) men inte som fast boende.

Bandini said...

karlavagnen: tack så mycket för att du rättade mig. Precis som du säger menade jag färre och färre...
Är de sant? finns det pasta älg på ikea? det visste jag inte, ska kolla jajajajajaj

Hälsning

KARLAVAGNEN said...

Älgpasta ska det ju vara...
Ha, förlåt Älgen! Jodå, åtminstone på IKEA i Madriz... Förra året, för så himla tokig är jag inte i IKEA.

Anna Malaga said...

Karla - Älgpasta?? Det har jag missat.

Sandbarnet - Tack själv och berätta gärna mer.

Amy - Ja, min man fick snällt följa med till IKEA i Sevilla nâgra gânger, och det var en bra bit. Han tyckte inte jag var riktigt klok som klämde i mig en pÂse salta sillar och ovanpâ det en pâse dumle i bilen pâ väg hem.. fast han gillar ikea.
Haha, jag tror du har frâgat om râgmjöl, men jag visste nog inte var man köpte det. Bakar bara sockerkakor ;-)
Bra att du fick svar nu! Tack anonym.

Erik - Visst det är underligt och intressant. Men vägarna i Sverige är dâliga och tröttande. Undantaget Göteborg - Stockholm och Malmö - Göteborg är vägarna smala, gâr ofta genom samhällen och svâra att köra om pâ. Man kör ömsom i 110, ömsom i 30... det är irriterande och ganska farligt.
Fast det är min teori. Vägverkets är att folk kör för fort och polisens att folk är för distraherade och pysslar med en massa elektroniska prylar.
Spanien har ju förutom befolkningen en väldig massa turister och afrikaner som bilar genom landet pâ väg hem.

Annika - Tack för info, nej Polen verkar förfallet och fortfarande fattigt, men människorna var väldigt trevliga, tyckte jag. Och Krakow vackert! Som du säger, kanske inget ställe man stannar länge pâ.

KARLAVAGNEN said...

Joho dåå, en kort sträcka på motorvägen utanför Halmstad får man köra 120 km/h! Brrr, brrrr, brrrruuuuuum!

Pumita said...

Säsongstart med Arne Weise? Visserligen är den svenska synden välkänd men nej, jag skulle inte tro det. Hoppar över det programmet. ;D

Älgpasta?! Jag trodde att det var köttbullar och lingonsylt som gällde världen över.

Thérèse said...

Ha ha kul inlägg och livad diskussion. Älgpasta finns att köpa även på IKEA i Sverige.

Spanjorerna är dåliga på att resa utomlands så det vore kul om fler hittade hit till Sverige även om det inte riktigt är så exotiskt som på IKEA-filmen

Anna Malaga said...

Karla - WOW! Tyvärr känner jag mig inte sâ lockad att âka till Halmstad av nâgon anledning...

Pumita - ;-)

Therese - Ja, visst är de det, men nu har de faktiskt börjat resa mer.