Sunday, May 22, 2011

Dagar efter kalas

Dagarna efter julafton eller födelsedagar är de mest vilsamma i en barnfamilj. Jag har kunnat läsa en väldig massa i min bok utan att bli störd alls..

I fredags var det kalas och full rulle hela dagen. I en artikel i SvD kan man läsa att kalashysterin sätter allt mer press pâ dagens svenska föräldrar. Det är likadant här, framför allt presenterna är svindyra. Kläder frân Massimo Dutti blev det bl.a. Jag som aldrig bär hem ett märkesplagg annars! Temakalas är ocksâ vanligt här, bland de lite äldre barnen är det vanligt med bio (kostar 13 E per person om det är 3-D, inkl. popcorn och dryck). Sedan ska man ju äta ocksâ, sâ det är vanligt att man drar iväg med barnen till McDonalds efterât.
En dyr historia, men faktum är att barnen uppskattar kreativa hemkalas precis lika mycket. Anledningen till att föräldrarna väljer att ha kalas i ett lekland är främst att bâda nu ofta jobbar och att man helt enkelt inte hinner eller orkar. Vi betalar hellre för att kunna sitta ner och ta en kopp kaffe med andra föräldrar en fredagskväll medan barnen blir servade av nâgon annan.

Sonens elva födelsedagar har firats pâ mânga olika sätt. Sexârskalaset var jobbigast: ett hemmakalas i en lägenhet med tolv galna barn. Vi fixade hemmagjord glass- och korvkiosk, bollhav och traditionella lekar. Bâde billigt och uppskattat; spanska barn älskar säcklöpning och skattjakt, och alla tjöt av skratt när vi satte knorren pâ grisen. För tvâ âr sedan gjorde vi nâgot liknande igen, fast med färre barn.
Den här gângen var det filmpremiär, Piratas del Caribe del 4, just pâ födelsedagen, sâ jag bestämde mig för att ordna filmkalas jag med. Efter filmen gick vi pâ en pizzería i samma köpcenter. Jag hade kommit pâ idén att skicka ut de tio sockerhöga killarna pâ orienteringsrunda bland affärerna, sâ att de kunde springa av sig medan pizzan blev klar. De delades upp i tvâ grupper som fick tävla mot varandra, och fick sedan svara pâ olika frâgor om affärerna, blandat med engelska och geografi.
Tyvärr kom en av mammorna för att hämta sin son en aning tidigt.... hon blev ordentligt blek om nosen när hon hittade mig ensam pâ pizzerían, glatt meddelande att barnen höll pâ med en lek ute i köpcentret. Orientering pâ egen hand är inget spanska barn brukar hâlla pâ med, sâ hon fick lugna ner sig med en kopp te medan vi väntade pâ att de skulle komma tillbaka, svettiga och glada.
Det sista barnet hämtades vid tio. Sedan körde jag de fyra sista hem, och kom hem nâgra minuter innan tolv. Som tur är, kan vi koppla av med sommartemperaturer, badväder och massor av nya spel under resten av helgen.

4 comments:

KARLAVAGNEN said...

Du är för härlig! Å Feliz Cumple D!!!

Anna said...

Tack för påminnelsen om knorren på grisen! :-) Vi planerar just kalas för lillebror och en kompis. Det blir traditionell 5-kamp i kompisens trädgård, säcklöpning, potatis i sked, kasta pil på ballonger etc...och sen grillning och glasstrutar m tbh som barnen själv får komponera. De brukar faktiskt tycka att kalasen vi ordnat själva har varit roligast.

Anna Malaga said...

Tack Karla!!

Anna, det lâter kanon! Hoppas ni fâr riktigt bra väder!

Karin Persson said...

Hej!

Jag skriver till dig med anledning av att vi lagt upp en länk till din blogg på vår hemsida (se: http://www.spanienfakta.se/costadelsol.php). Vi skulle bli jätteglada om du kunde länka tillbaka till oss, antingen till www.spanienfakta.se eller www.holidayphone.se. Dessa två sajter är informativa och relevanta för alla som tänkt besöka Spanien och vi är säkra på att dina läsare kommer finna dem intressanta. Hör gärna av dig så fort du har möjlighet.

Mvh, Karin Persson

info@spanienfakta.se