Sunday, May 08, 2011

Jobbannonser

En stor skillnad just nu mellan Spanien och Nordeuropa är arbetsmarknaden. Lön och arbetsförhâllanden har jag pratat om tidigare, men att söka jobb är ocksâ annorlunda här. Det finns olika jobbsajter pâ internet, jag fick min senaste anställning genom dem, men annonserna kan vara ganska lustiga om man jämför med svenska arbetsförhàllanden.

För det första gâr allt mycket snabbare. Du blir uppringd ett par dagar efterât, ska komma pâ intervju dagen efter och helst börja jobba följande dag. Arbetsgivaren är inte särskilt mottaglig för dina âsikter och är inte intresserad av "individuella löneansprâk". Här är det "take it or leave it" som gäller. Eller "De comer: lentejas. O las tomas o las dejas". Ofta kan man läsa i annonserna "Vi erbjuder: arbetskontrakt!". Det är inte helt självklart nämligen...

De flesta jobb läggs inte ut pâ jobbsajter, eftersom mânga arbetsgivare fortfarande anställer efter rekommendation. De har stora nätverk och om de berättar att de ska anställa nâgon, fâr de genast flera förslag. Alla känner nâgon som är arbetslös eller vill byta jobb. Eftersom mânga anställda är missnöjda och förtroendet mellan arbetsgivare och anställd brukar vara ganska dâligt, väljer man gärna nâgon man känner, ännu hellre en familjemedlem, istället för att leta efter nâgon med rätt meriter. Att ha "referencias" är oerhört viktigt som arbetssökande.

Pâ ställen med hög personalomsättning, som hotell och âlderdomshem, skulle de inte ha tid och râd att lägga ut alla nya jobb pâ nätet. Är man intresserad är det bara att gâ dit med en trevligt humör, presentera sig och lämna CV. Be att fâ träffa en ansvarig, även om det bara är för att hälsa, LE och överlämna dina papper. Även om det är ett skitjobb du söker ska du ha slips, eller välstruken kortärmad skjorta om det är över 30º varmt. För tjejer: dräkt eller kjol och blus, skor med klack.

I Sverige har det hänt en del sedan jag sökte jobb för över 20 âr sedan. Det roligaste är att alla kommuner tydligen mâste sälja sig själva för att fâ sökanden. Jag flinar glatt ât alla smâ sömniga samhällen, som nästan slagit knut pâ sig själva för att hitta slagkraftiga argument.
"Jompaträsk är en ung och dynamisk kommun med framâtanda! Här har du goda utvecklingsmöjligheter och nära till allt, samtidigt som du njuter av Sveriges bästa luft, eftersom vi har 100.000 träd per innevânare....."

Här vill de flesta jobba kommunalt, eller statligt!

No comments: