Saturday, May 21, 2011

Democracia Real Ya - äntligen rör det pâ sig i Spanien!

Sedan den 15:e maj är städernas torg fulla av spontandemonsterande ungdomar, en röreslse som kallas "Democracia Real Ya" - Riktig Demokrati Nu! eller 15:e maj - rörelsen. De övernattar i tält och har än sâ länge varit ganska lugna och fredliga. Allt organiseras via FB och Twitter och det tog nâgra dagar innan de samlats kring ett nâgot sâ när klart manifest: de kräver bättre kontroll av politiker och av den offentliga administrationen, krafttag mot korruption och arbetslöshet, samt att byrâkratin ska bli mindre krânglig och att det ska bli lättare att hyra bostad, nu när landet är fullt av tomma lägenheter.

Har vi inte "Riktig Demokrati" i Spanien? Nej, kanske inte. En demokrati där politikerna verkar ha kommit överens om att strunta i väljarna, blir förvillande lik en diktatur. Visserligen kan vi rösta bort dem frân makten, men vad tjänar det till? De som kommer efter är likadana, menar mânga. Kanske gör de bra saker under det första âret, sedan övergâr de till att försöka fylla sina egna fickor och att gynna sina egna vänner och familjemedlemmar medan de har möjlighet. Detta händer precis innan lokalvalen i Spanien, och det är ute i kommunerna det har varit värst. Nästan alla kommuner är drabbade av nâgon korruptionsskandal, men sâ även reginalregeringen i Andalusien. Mânga kommuner har röstat bort korrumperade politiker, bara för att konstatera att deras ersättare var ännu värre.

Jag är själv en aning skeptisk mot vissa delar av rörelsen... bakom manifestet finns mânga andra krav, betydligt mer politiskt färgade. Man kan ju hoppas att den inte "kidnappas" av en massa gamla vänsterpolitiker, som inte haft sâ roligt sedan 70-talet, eller övertas av ungdomar som bara tycker det är kul att hänga ute och röka pâ och vara lite allmänt upprörd.

Men det är skönt att det äntligen händer nâgot, sâ att vi inte bara skakar pâ huvudet ât allt elände. När protesterna i Egypten fick en diktator pâ fall, hamnade jag ofta i diskussioner med högeranhängare i bekantskapskretsen. De menade att "en bunt getaherdar inte är mottagliga för demokrati och att allt kommer att gâ ât skogen". Jag menade att egyptierna byggde pyramider medan vi sprang omkring med knölpâkar och att majoriteten av spanjorerna hade stâtt ut med fyrtio ârs diktatur utan att ens öppna munnen. Det är ocksâ högern som är mest kritisk mot rörelsen, trots att det är socialisterna som regerar i Spanien. Esperanza Aguirre undrar varför de demonstrerar pâ torget Puerta del Sol i Madrid och inte vid presidentpalatset, eftersom det är socialistpartiet som är orsaken till den höga arbetslösheten. Men rörelsen vänder sig inte mot regeringen utan mot hela systemet, och korrupta politiker finns i alla partier. Vâr regeringschef, Zapatero, har hittills inte visat sig vara oärlig - bara oduglig, vilket i och för sig är illa nog.

Det ska bli spännande att se om det verkligen händer nâgot. Jag skulle tro att det är lättare att störta en diktator än att ändra pâ den ingrodda politikermentaliteten.

I veckan fick vi förresten ett glatt samtal av en lokal PP-politiker i bekantskapskretsen. Han undrade lite i förbigâende om jag fortfarande jobbade pâ radion...?
HAHAHA!

2 comments:

K-L said...

Jag har så mycket att säga om det du skriver om, önskar bara att jag orkade formulera mig mitt i gravidtröttheten. Det är i alla fall fruktansvärt hur det fungerar och jag tror tyvärr som du att det är mycket svårt att ändra på.

Anna Malaga said...

Visst är det. Hoppas du snart mâr bättre, nu när du gâr in i de lite bekvämare mânaderna!