Thursday, May 26, 2011

Klimat och hälsa

Efter en omväxlande och regnig vâr, börjar det nu bli ordentligt varmt. Fram till mitten av november kommer vi att ha temperaturer pâ mellan 25 och 35 grader, betydligt varmare i de inre delarna av Andalusien.

Jag gillar värmen och badvädret i juni, sen brukar det bli för mycket. Särskilt om man har familj och ska köra till kompisar och aktiviteter, stâ vid spisen vid lunch och middag, storhandla pâ överfulla köpcenter och hamna i bilköer i gassande sol. Fördelen är att fönster och dörrar stâr pâ vid gavel, strumporna tas aldrig fram ur byrâlâdorna och man kan bada varje dag.

Medelhavet har ett otroligt bekvämt âret-runt-klimat. Är man inte överkänslig, klarar man sig bra utan luftkonditionering pâ sommaren och med ett enkelt element pâ vintern. Min värmekostnad ligger pâ drygt 30 euro (ca tre butangasbehâllare) per âr. Detta gäller Solkusten, andra delar av Spanien har ett helt annat klimat.

Ofta läser man larmrapporter i Sverige om hur hemskt det kommer att bli om temperaturen stiger en halv grad; tropiska sjukdomar kommer att bre ut sig, fler kommer att dö av värmeslag osv. Jag skulle gissa att temperaturen är mycket mer hälsosam här. Svenska barnfamiljer verkar vara förkylda vintrarna igenom, här är det nâgot ganska ovanligt. Kräksjuka finns inte. Det är ovanligt att mer än en eller tvâ barn är sjuka per klass. Smittorisken verkar vara lägre, antagligen för att inomhus- och utomhusluften är samma, byggnaderna blir mindre instängda. Allergier är inte heller sâ vanligt.
Faran med klimatförändringarna är mycket värre i länder där torkan breder ut sig och där översvämningarna blir extrema.

4 comments:

Anonymous said...

30 euro per år????

Anna Malaga said...

Ja, jag har en inomhustemperatur pâ ca 20º utan uppvärmning lângt in i november. Frân december till mars använder jag en rullande gasbrännare, ett par timmar pâ morgonen och nâgon timme pâ kvällen. Har en tegelbostad pâ ca 150 m2, tre vâningar som hâller värmen bra, jag har mellan 16 och 20º inne.

Unknown said...

Jag tror att allergier är sâ vanliga i sverige just dârför att man är sâ instängd vinterhalvâret. Här i frankrike sâ vädrar man sitt sovrum (huset) varje morgon oavsett väderlek, lite längre pâ sommaren och kanske bara 10 minuter pâ vintern. Det behövs. Varje lördagmorgon hänger jag ut sängkläderna pâ fönsterkarmen och sedan rystar av dom. Man behöver inte vara städgalen men vädring är A och O tycker jag.

Anna Malaga said...

Intressant med allergi och varför den blir allt vanligare. Forskarna presenterar en massa resultat, men är inte överens om orsakerna. Barn som föds pà hösten blir mer allergiska, kanske det beror pâ att de är mer instängda?
Vädra är säkert bra i vilket fall som helst.