Friday, May 27, 2011

Gurkor frân Almería

Aldrig i livet att jag köper gurkor frân Almería.
Inte för att de skulle vara smittade av bakterier, som rapporterna frân Sverige berättar om, utan för att de odlas i det vi kallar plasthavet. Mil efter mil av växthus och vita platsskynken, där tomater och gurkor drivs fram rekordsnabbt, hârt konstgödslade och besprutade. De flesta som jobbar i dessa usla arbetsmiljöer är afrikanska immigranter, i mânga fall illegala. Företagarna har (med spanskt mâtt mätt) gjort goda vinster pâ att göra flera skördar per âr och exportera dem till norra Europa. Tomaterna är tyvärr inte lika goda, utan smaklösa och träiga. Tyvärr tror man i Sverige att det är sâ spanska tomater smakar. Själv äter jag solmogna tomater frân vänners odlingar vid floden Genils strand - det absolut godaste man kan äta.
I affärerna väljer jag bort allt frân Almería. Gurkorna skalar jag, som alla andra spanjorer. De bakteriesmittade gurkorna i Tyskland verkar ha köpts frân företaget Frunet, som ligger i grannbyn, men de hade i sin tur köpt dem frân Almería. Men de ansvariga här nere pâstâr att köparen i Tyskland hade tappat hela lasten pâ marken, och därför sâlt dem som andrasortering. Bakterierna kan ha hamnat pâ gurkorna under hanteringen, men smittan kan ocksâ bero pâ att man har vattnat med smutsigt vatten, inte helt ovanligt tyvärr.
Skala gärna gurkorna, som sagt.

9 comments:

Unknown said...

I princip sâ handlar jag aldrig frukt och grönt frân Spanien. Undantaget är citrusfrukter som inte odlas i Frankrike. Det är mitt lilla ekologiska bidrag till jorden. Jag väntar tills de franska grönsakerna är mogna och försöker närhandla sâ mycket som möjligt. Jag vet att byns grönsaksodlare säljer till Auchan (en stormarknad) där jag veckohandlar. Förra âret sâg jag en dokumentär som handlade om de spanska jordgubbarna och det var inget upplyftande:( Just som du beskriver; immigranter som jobbade för slavlöner, elaka arbetsgivare och giftdunkar slängda bakom nâgra buskar. Urghh.

Anna Malaga said...

Absolut, närproducerat är bäst, särskilt när man bor i länder som har olika frukt och grönsaker nästan hela âret.
Det är trist att Spanien fâr sâ dâligt rykte, men tyvärr verkar det bara vara priset som styr i norra Europa, därför importerar man det billigaste. Bâde giftdunkarna och plastskynkena hamnar i naturen, tyvärr...

Anonymous said...

Åh, vad kul att hitta din blogg! Den är otroligt bra. Hoppas du inte har något emot att jag ställer en fråga?

Det är såa tt jag ska till Malaga i sommar, med min mamma (som är svart) och min bror (som är mulatt som jag), just av den anledningen undrar jag hur synen på mörkhyade är i Malaga? Är folk rasistiska? Och när jag säger rasistiska menar jag inte folk som älskar Spanien eller nåt (vissa tolkar tyvärr det så) utan om folk ser ner på svarta och hatar mörkhyade och så.

Anna Malaga said...

Hej, kul att du gillar min blogg!
Jag tycker inte att folk är rasistiska, jag har mulattvänner som trivs hur bra som helst i Malaga, folk är mest nyfikna och trevliga. En del ser kanske ner pâ mörkhyade, men inte sâ att de kommer med nedlâtande kommentarer eller är hotfulla. Dessutom brukar de vara bra pâ att känna igen turister :-)
Det enda som man inte bör göra är att gâ pâ ensliga gator ensam när det är mörkt, ficktjuvar finns det tyvärr gott om, även om jag aldrig har drabbats.
Välkomna till stan! :-)

Frida said...

Hej Anna, väldigt bra blogg! Vi tipsade om bloggen i samband med den pågående gurkdebatten!

Här: http://spanienforum.se/spanska-nyheter-haendelser/2961-gurkor-fran-almeria.html

Anna Malaga said...

Hej Frida och välkommen hit. Kul! Tack för de fina orden om min blogg pà er sajt.

Anna LF said...

Tack för att du upplyser oss nordbor om baksidan av Spaniens grönsaksexport. Nu köper vi sällan osvenska tomater eller gurkor av samma skäl som du, närodlat är bäst. Men spanska apelsiner är ett ljus i vintermörkret här uppe, så snälla, säg att de är ok! :-)

Anna Malaga said...

hehe, har inte sett plastövertäckta apelsinträd, sâ de är säkert OK! Avocados, mangos och persikor ocksâ.
I Almería odlar man bara hortalizas, vad det nu kan heta...trädgârdslandsgrönsaker? ;)

gunilla said...

Med tanke på Medelhavets problem med plast så kan jag inte förstå hur man tillåter alla dessa nedskräpande plasttält det är fruktansvärt!!!