Friday, August 03, 2007

Att vandra i mörker

Nej, jag har inte blivit djupare än vanligt - jag menar bokstavligt talat. I dagens tidning läste jag om några unga svenska företagare, som hade försökt sälja roliga reflexer till övriga Europa. De vann pris med iden, men försäljningen gick inte så bra.

I Spanien hade nog marknaden för reflexer varit ganska begränsad. Varför? Man är helt enkelt inte ute och går när det är mörkt. Svenska barn är ute och går eller cyklar på gator och vägar, med reflexerna dinglande från armar och ben. De spanska blir körda överallt; till skolan, till kompisar och till fotbollsträningen.

Visst kan man promenera, men i så fall på strandpromenaden, efter middag på någon restaurang, och med kompisar eller hela familjen. Definitivt på upplysta vägar. Tjejer går sällan ensamma efter mörkrets inbrott.

När någon serievåldsman är i farten i Sverige, talas det ofta om att kvinnor inte ska låta sig skrämmas att sitta hemma och vara rädda för att gå ut ensamma på natten. I Spanien skulle man inte ens tänka på att göra det, så är det bara. Om jag hade haft en tonårsdotter, hade hon inte fått gå ensam på en mörk landsväg, varken med eller utan reflexer.

I går kväll kom jag plötligt på att jag kunde ta en kvällspromenad i månskenet. Otroligt skönt att gå en lång och uppfriskande promenad bland stugor och tallar.
Fast det blev inget i alla fall. Myggorna hade aldrig hört om kvinnors rättighet att bli lämnade ifred.

2 comments:

Marisa said...

Vill bara säga att jag uppskatta dina synpunkter.
Är ny läsare på din blogg och glad över att du ger så bra tipps om Spanien/Andalusien eftersom jag planera att flytta dit.
Du har t.ex inspirerad mig att från och med nu lära mig tre spanska ord varje dag!
Fortsätt så och ge gärna fler handfasta tipps om vardagslivet.

Anna Malaga said...

Hej Miguel och välkomen hit. Lycka till med dina planer!
...y gracias! Claro que sigo!