Saturday, August 11, 2007

Turistspanska - småaffärer

Trots att de stora köpcentren växer upp som svampar ur jorden även i Spanien, är det i många byar vanligt att handla allt i små, specialiserade affärer. Här kommer några exempel på vad man kan handla i verje liten butik:

Carnicería (köttaffär) har en stor manuell disk där man handlar all sorts kött, t.ex. chuletas de cerdo (fläskkotletter), filetes de ternera (nötfileer), carne picada (köttfärs) och även charkvaror som salchichon (prickig korv) och jamon cocido (kokt skinka). Man använder gram istället för hekto, t.ex.

Me pone 400 gramos de carne picada mixta, por favor? - 4 hekto blandfärs, tack!

Pescadería sälljer all sorts fisk och skaldjur. Jag återkommer med en skaldjursguide.

Panadería säljer färskt bröd och enklare bullar, sockerkakor osv. Kaffebrödet de säljer är ofta fabrikstillverkat, så vill man ha färska tårtor och bakelser kan man gå till en Pastelería.

Librería, bokhandel, finns ofta bara i städerna, åtminstone i Andalusien, där läsning inte hör till folks favoritintressen. Däremot fins det alltid en pappershandel, Papelería, där man kan köpa böcker och kontorsmateriel, t.ex. folios (papper), lapices (blyertspennor) boligrafos (kulspetspennor), rotuladores (tuschpennor), gomas de borrar (suddgummin), sobres (kuvert)och fizo (tejp).

Juguetería eller tienda de juguetes. Leksaksaffärer, där man kan köpa bl.a. balones de futbol (fotbollar) och juegos para la playa (strandleksaker)

Mercerías är små välsorterade butiker som traditionellt hade typiska kvinnosaker, som sybehör och underkläder. Där kan man köpa småsaker som aguja e hilo para coser (nål och tråd) pantys (nylonstrumpor) och botones (knappar)

Todo a cien är billighetsaffärer, som ofta innehas av marockaner eller kineser. Här kan man köpa alla möjliga husgeråd och småsaker.

Estancos, tobaksaffärer, kan man köpa tabaco (tobak) och mecheros (tändare), men också sellos (frimärken)

7 comments:

Nadia said...

Jag gillar det här med speciella småaffärer till allting, ofta är dom ju kunniga på det dom säljer. Kanske inte så konstigt men kul. Ibland kan jag iofs längta efter ställen där man kan köpa allt under ett och samma tak, men el Corte inglés kännns inte som ngt roligt alternativ.

Får man lov att vara lite petig? I så fall har du glömt accenten i -ría. Eller kanske är du som jag? Som allt som oftast struntar i accenterna trots att jag är medveten om att det är ett stavfel. Spanskan har i mitt tycke på tok för många accenter, blir ruskigt jobbigt att hålla reda på vart de skall sitta och dessutom komma ihåg att sätta ut dem.

Anna Malaga said...

Hej Nadia, ja, jag tycker också att det är trevligt. Det tar lite lång tid bara....
Jag hittar inte accenterna på den här datorn! ;-) Får fixa det senare.

Pumita said...

Hehe, frågade efter estampillas en gång... du skulle ha sett den "fiollådan"! ;)

Jag saknade verkligen fler ställen där man kan köpa billiga pocketböcker när jag var i dina hemtrakter.

Anna Malaga said...

Pumita - Men vad var det du skulle köpa?
Visst är det dåligt med bokhandlar!!

Pumita said...

Stället var rätt, en kiosk alltså, men ordet var fel! Skulle sagt "sellos" (frimärken) men använde den latinamerikanska varianten "estampillas". Nu minns jag inte vad mannen bakom disken sa... efter en lång stund, men jag fann mig till slut. :D

mintid said...

Panaderia gillar jag!
Vi besöker vår lilla som ligger inklämd mellan två bilmekaniker men oj vad gott bröd på morgonen!
Det är ett måste :)

Anonymous said...

Hej!
Jag håller på att utbilda mig till bagare/konditor. Vet du om det finns någon trevlig pastelería i Malaga? :)