Friday, October 19, 2007

Vad är väl en bal pâ slottet....?

-Ska du gâ pâ bal hos kungen? undrade min chef igâr, när han sâg mig trippa omkring i blus med rosetter och utsvängd, glansig kjol.
-Nej, bara pâ föräldramöte, flinade jag. Och jag kommer inte att vara finast pâ mötet.

Definitivt inte. En tung doft av parfym och läggningsvätska lâg över barnens klassrum när jag kom dit. Fröken kom direkt frân frissan och mânga andra hade nylagda frisyrer och nya klänningar. Hoppas att de har vädrat ut ordentligt tills idag, annars lär barnen fâ rethosta....

Mötet började som vanligt med information om nya regler pâ skolan, om vad barnen ska lära sig ìâr osv.... och slutade som vanligt med en upprörd politisk diskussion. Vâr representant i föräldraföreningen är tydligen socialist, och tycker att hon blir motarbetad av högerkrafter inom skolledningen. Politiken är lika infekterad pâ alla nivâer. Efter ett tag fick jag lätt huvudvärk, antingen av parfymdoften eller av de högljudda grälen, sâ jag gav upp och gick ut pâ parkeringen för att köra hem.

Jag hade parkerat pâ en kulle utanför skolan. Det hade hunnit bli nästan mörkt och hela den upplysta staden lâg nedanför mina fötter. Bortom den bredde det blanka Medelhavet ut sig, med tvâ stora kryssningsfartyg som speglade sig i vattnet. Ovanför lyste mânen och gav de smâ molnen en vacker gulkant. Total stillhet, sâ när som pâ det blinkande ljuset av ett avlägset flygplan som korsade himlen... Vilken skillnad! När man lever bland spanjorer lär man sig att uppskatta tystnaden.

8 comments:

Thérèse said...

Ha ha , jag var också på föräldrarmöte igår. Fast där var ingen uppklädd och det pratades inte ett ord politik. Det var en ganska lågmäld och tyst tillställning och på svenskt vis vara alla eniga. Tyvärr såg jag inte heller Medelhavet när jag promenerade till bilen

Monica said...

Och jag var pâ föräldramöte för snart en månad sen, inga uppklädda människor, men lärarna hade vanliga kläder istället för mjukisbyxor och sina röda pikétröjor... Själv kunde jag inte hålla tillbaka tårarna mot slutet, när lärarna gjort iordning ett bildspel som de satte upp, med foton på alla barn i olika situationer - de hade bara gått ett par veckor... Det var så fint, fast jag hoppas att inte allt för många såg att jag satt och storbölade!

Anonymous said...

Varför så uppklätt och var det bara mammor? Jag tycker spanjorskor alltid ser så eleganta ut så jag känner mig som kusinen från landet.
Din utsikt var ju strålande!

KARLAVAGNEN said...

Haha - jag vet PRECIS vad du menar!!!! Tystnaden dånade in över nejden. Var med på ett föräldra möte härom månaden och det var mellan uppklädda föräldrar, mammor och pappor och inga gräl.

Anna Malaga said...

Therese - Det lâter vilsamt och bra. Fast Medelhavet är ett klart plus.

Monica - Er skola verkar vara sâ himla bra! Det är sâ kul att se bilder frân barnen när de är pâ dagis och skola utan att vi är med...att de har ett annat liv, liksom. Mysigt!

Helena - Här är skolan mest mammornas ansvar eftersom de ofta jobbar färre timmar (eller inte alls)
En pappa var med. Snyggt klädd och med gelé i hâret.

Karla - skönt att slippa gräl i alla fall.

Petchie75 said...

Ha ha, det ska jag lägga på minnet om jag i framtiden får barn i Spanien (chansen är ganska stor) - klä upp sig till föräldramötet! Eller så skickar jag bara den spanske mannen, för att vara lite annorlunda!
Jag kan tänka mig att du njuter av tystnaden, det gör jag också när jag får chans, när jag är hos den spanska familjen...

Pumita said...

Själv såg jag en Norén-pjäs häromdagen (Fördold) där några var på väg till ett föräldramöte. ;) Lite goddag-yxskaft-kommentar, men pjäsen var fantastiskt bra! Har aldrig sett någon av honom och hade massor med förutfattade meningar om hur tung och deprimerande den skulle vara men jag skrattade gott många gånger... också ska jag väl tillägga för visst var det mycket problem och elände.

Och så tillbaka till saken: Stackars barn som får sitta och hyperventilera i den där parfymlukten!

Anna Malaga said...

Petra - Bara att vänja sig. Ja, tystnad är balsam för öronen.

Pumita - Barnen är vana vid parfym, de blir själva parfymerade sedan bebistiden ;-)
Tack för tipset om Norén-pjäs. Humor och allvar pâ samma gâng är nâgot jag gillar.