Saturday, October 27, 2007

Virgenes

Förutom processionerna under pâskveckan, har alla byar festligheter där man bär runt sina skyddshelgon och jungfrur under nâgra timmar. Här är det La Virgen del Rosario, som gâr gata upp och gata ner, i sällskap av byns blâsorkester, kyrkokören och bybor i alla âldrar.

Vackrast av alla processioner är Virgen del Carmen, i juli. Tronen bärs ner till havet och ut i vattnet, där bärarna gâr ner i vattnet till axlarna, sâ att det ser ut dom om jungfrun skrider fram över vattnet. En annan modell är att ro iväg med henne i en bât.

7 comments:

KARLAVAGNEN said...

Uff vad de håller på. Har de inte hört om MBL. Den stackars jungfrun kanske inte alls vill ut och åka roddbåt etc?

Anna Malaga said...

Vad är MBL?
Jungfrun klagar inte sâ mycket. Jag tycker mer synd om sjömännen som taskar runt med vatten till axlarna, bland sjöborrar och konservburkar.

Anonymous said...

Fina bilder. Är verkligen intressant att läsa om traditionerna du berättar om.

KARLAVAGNEN said...

Med Bestämmande Lagen...

Anna Malaga said...

Vickan - Tack!

Karla - Aha, pâ sâ vis..

Pumita said...

Vad jag förstår är det en stor ära att få vara med i processionen och få bära dessa mastodontfigurer. Säkert roligt också men vilket slavgöra! Det måste vara vedervärdigt! Som kvinna måste jag medge att tanken på att bli buren på en mans axlar låter ganska angenäm... ;)

Anna Malaga said...

Haha, ja jag hade gärna blivit buren av 30 sjöman...
Det är en stor ära att bära en tron. De här mindre tronerna är inte sâ farliga, men efter pâskveckan har mânga uppsvällda axlar i flera dagar.