Monday, July 16, 2007

Svensk villasommar

Efter fem dagar i Sverige börjar det kännas som hemma.

Spanien är som bortblåst och jag känner mig som jag aldrig har gjort annat än grävt i potatisland, plockat smultron och badat i iskalla sjöar... Jag tar snällt kassar med mig till ICA och drar själv mitt kontokort (...och fick lära mig att antingen knappar man in koden, eller så skriver man på kvittot). Veckan har varit helt ljuvlig med omväxlande väder och jag har hunnit träffa vänner och familj. Bland annat har jag blivit bjuden till en gammal kompis helt underbara sommarstuga i Vejbystrand - vilken natur! Lite barnfri shopping i typiska svenska affärer och en latte med en kompis hann jag också med.

Som vanligt ser jag Sverige med spanska ögon de första dagarna. Här är lite av vad jag har observerat hittills:

*Förutom panelgardiner, tygtavlor och vaxdukar med mönstret frökapslar, kan man nu även köpa klänningar med frökapslar på. Hurra, det blir det första jag gör!

*Jag hade fel om crocs, det finns inte så många. Har bara sett en kille, snygg och snyggt klädd, men med giftcobregröna crocs och tubsockor. Det såg ut som om han hade trampat i ungarnas slime...

*Hur än modet ser ut, är 90% av sydsvenskarna klädda i färgerna beige, khaki och natur.

*Alla tjejer har lågskor - men de är ändå minst 10 cm längre än spanjorskorna

*Man kan hitta bröd i affären som bakades för 8 dagar sedan.

*Alla medelstora städer har en massa rondeller med konstverk i mitten. Men under skulpturen står ogräset en meter högt. Var är logiken?

Nu börjar jag vänja mig och tycker att jag aldrig har gjort annat än bott här. Dessutom kan jag sjunga med i "Allsång på Skansen", trots att jag inte har bott här sedan våren -90. Samma sånger, samma artister... Jerry Williams ser bättre ut än för 30 år sedan. Ingen höjdare ändå, men beundransvärt i alla fall.

Jag fortsätter min typiskt svenska sommar. I morgon blir det blåbärsplockning.

13 comments:

Anonymous said...

Vad spännande att höra din Sverigesemester med spanska ögon!

Kom till Falun, så får du se vad det kryllar av crocs. ;) Åtminstone på barn. De vuxnas sticker väl inte ut lika mycket, då de oftast håller sig till lite neutrala färger, som... svart.

Nadia said...

Det låter härligt!
Och du, var glad att du tydligen befinner dig i Sveriges enda crocs fria zon, för här i Göteborg sitter dessa ohyggligt fula skor på var och varannan människas fötter. Tyvärr. Jag får ont i ögonen bara av att titta på dem.

Anonymous said...

Vad harligt det later! Sonen ser ut att ha kul han ocksa:-) Mmm.. snart reser aven jag till Sverige och jag kan redan kanna doften av tradgardsblommor och svensk grusvag efter regn... Langtar ocksa efter de vastgotska akrarna och att bada i Vanern. Can't wait!!!

Thérèse said...

Jag har varit ute och badat i dag och på och kring stranden var det iallafall gott om crocs i synnerhet på barn men väldigt många vuxna bar också dessa fula skor. Vi köpte förresten kakor som var bakade i oktober till badkaffet. Jag vågade inte smaka men dom andra sa att dom smakade helt okey

Pumita said...

Kul att få ett livstecken från dig! Du verkar ta de värsta kulturkrockarna med jämnmod. ;) Ha en fortsatt trevlig semester!

christel said...

Kul att läsa om dina iaktagelser! Låter mysigt med blåbärsplockning, jag hoppas kunna plocka lite hjortron när jag kommer hem igen.

Angående crocs tror jag att själva centrat för crocs-epedemin är i Örnsköldsvik (Peter Forsberg har ju crocs) och sedan avtar ju längre bort man kommer. Umeå ligger nära så där syns det en hel del på gatorna.

Anonymous said...

Hahahahahahahaa, för två sekunder sedan gick det förbi en familj här nedanför utanför mitt jobb, påväg mot köpcentret. Gissa vad samtliga hade på fötterna! FOPPATOFFLORNA! Illröda, allihopa. Jag började skratta och peka, och till slut satt vi flera kollegor här och skrattade åt dem.

Anonymous said...

Familjen Foppatoffla fick bli ett eget inlägg... :)

Anna Malaga said...

Johanna - Ja, det är spännande för mig också! Vad är foppa-tofflor?

Nadia - hehe, det är meningen att jag ska besöka Göteborg, men jag får väl stå ut...fisklmåsarna kanske är barfota fortfarande.

Karin - Gissa om jag PRECIS känner igen känslan ;-) Antar att ni har över 30 grader varmt nu.

Therese - Bada är härligt, fast lite kallt ännu. Men vädret är helt ok. Oktoberkakor låter lite fossilaktigt!

Puman - Hej och tack detsamma, när det nu blir!

Christel - Just det, varm hjortronsylt måste jag ju äta! Till gräddglass.
Är helt ovetande om vem Peter Forsberg är, men jag är väldigt långt från Örnsköldsvik.

Anonymous said...

Äntligen fick jag här i din blogg reda på vad dessa hemska skor heter. Våra nordiska kunder har börjat spatsera in på kontoret i dem, förvånansvärt stolta och bekväma i dem, medan jag och mina kollegor försker dölja vår avsmak. Så fruktansvärt oestetiska, säger jag bara!

Och så på tal om skor. Jag har nu efter tre år i Spanien lagt mina platta sandaler på skohyllan och köpt nya med klack. Jag kände mig plötsligt så glåmig, tråkig, alldaglig, oglamourös i dessa platta skor att jag bestämde mig för att våga vara farlig o spännande. (Det ÄR farligt med klack, man kan bland annat få ont i smalbenet har jag märkt). Och efter lite träning känns det bra att gå omkring i skorna, för hela hållningen ändras och självförtroendet åker på topp. 

Låter som du ahr en underbar semester! Blir avundsjuk av att läsa om blåbärsplockning i en tyst, sval svensk skog, för här är det geggigt varmt, avgaser, byggdamm och fullt med guiris överallt!

Anna Malaga said...

Hej Amy, vad kul att kunna vara lite upplysande ;-)
Åker du själv på Sverigesemester ibland?

Petchie75 said...

Hi hi, det låter som du har en härlig semester hemma i Sverige. Crocs/foppatofflorna finns även i Bryssel men jag har nog faktiskt inte sett någon ha dem på sig, bara i affärerna... Min pojkvän klagar alltid över mina "bekväma" skor (dvs platta och inte spetsiga!) men jag kan inte gå någon längre sträcka i skyhöga klackar (han slutade klaga när jag föll nerför en stentrappa i klackar, hoppsan!).
Panelgardiner - det är verkligen så svenskt för tillfället!
Jag längtar efter de skånska stränderna men jag ska först tillbringa en helg i en belgisk kuststad - det ska bli intressant (ska kolla om det syns nga crocs där!).

Anna Malaga said...

Petra - Men högklackat är ju kvinnligt, ju, det tycker alla spanjorer att tjejer ska ha ;-)
De skånska stränderna är underbara.
Ha en trevlig semester!!