Monday, February 18, 2008

Hela havet stormar


Vi har haft en ovanligt varm och fin vinter, faktiskt den torraste pâ 37 âr. Men igâr blev det plötsligt riktigt busväder. Rytande vâgor, piskande regn och vind som slet i kläderna.

Det första vi gjorde var att ge oss ut och njuta av regnet. Som vanligt var vi helt ensamma ute i byn. Bara den stackars lottförsäljaren fick knata gata upp och gata ner, med sina fuktiga lotter i ena handen och ett krampaktigt tag om paraplyet med den andra.

För att undvika missförstând, mâste jag pâpeka att det här BARA är mitt lilla hörn av världen. Det finns säkert ställen i Spanien där barnen glatt hoppar i vattenpölarna....

20 comments:

Anonymous said...

Här i södra Sverige har vi haft en toppenvinter också, iaf i min smak. Det är nu februari men rabatterna frodar redan av krokusar och snödroppar. Och snön minns jag knappt hur den känns längre. Precis i min smak alltså :-)

Anonymous said...

I Murcia är det nog bara jag o min son som tycker att regnet är jättehäftigt. Alla murcianer stannar inomhus, en del skickar ens inte barnen t skolan när det regnar (!)Vi har knappt några avloppsbrunnar här heller (vet inte riktigt varför men jag tror det har att göra med onödiga utgifter eller nåt då det nästan "aldrig" regnar här) så du kan ju tänka dig hur det ser ut när det väl kommer några skurar.

mvh
amy murcia

Anonymous said...

Majoriteten av dina läsare behöver nog inga förtydliganden! (Jag tror jag vet varför du valde att lägga till sista stycket)

Det är din blogg, dina ord, din värld. Att granntanten Covadonga inte ser på saker på samma sätt som du, är naturligt eftersom vi alla har våra egna referenser. Men jag tycker inte att du verkar leva i en bubbla :)

Jag gillar din blogg, och har följt dom senaste diskussionerna med intresse :)

-Pia

Anonymous said...

Jag tycker att det har varit en för varm vinter nu i Göteborg.. det bådar inte gott för sommaren (varm vinter i Sverige = iskall/regnig vinter i Sverige)

Anna Malaga said...

Gioia - Kan tänka mig att du är nöjd! Men var ska det här sluta? ;-)

Amy - Nej, här kan man ju faktiskt "regna inne". Och barnen blir ju faktiskt blöta eftersom de ofta bara har ett paraply som skydd.

Pia - Vad kul att höra, tack!

Johanna - Iskall regnig sommar i Sverige, menar du? Fy tusan!

Monica said...

Inte heller i Barcelona finns några barn ute i regnet! Här får jag dessutom ofta bita mig i tungan för att inte gå fram till barnvagnar där man täckt in de stackars barnen i plast-regnskyddet när det är lite kallt och fuktigt ute, och inte alltid alls ens regnar!

Tycker i motsats till Petra att Anna är oerhört duktigt på att skildra det spanska samhället, och framförallt det andalusiska. Många svenskar har ingen aning om hur otroligt heterogent Spanien är, till skillnad från det väldigt likriktade sverige. Jag lär mig också massor av saker som är mer unika för andalusien,och jag tycker det är jätteintressant!

KARLAVAGNEN said...

Ska vara i Galicia då kanske! Här i Madrid hålls barnen inomhus om det regnar eller skjutsas runt av sina stressade, rökande föräldrar i SUV:ar...

Monica! Petra? Hittade en kommentar av en Pia som var positiv till Annas blogg - men jag har kanske missat något.

Johanna; hur tänkte du? Varm vinter i Sverige = iskall/regnig vinter i Sverige? Eller ska det vara Spanien på något ställe?

Anonymous said...

Nej det skulle vara Sverige hela vägen. ;) Ville bara förtydliga det så att det inte blir missförstånd.. typ.. varm vinter i Spanien = kall sommar i Sverige.. that doesn't make any sense liksom. :)

(Haha och Anna.. jag letade bland bokhögarna och hittade "Los cinco en peligro" bland böckerna. Hade ingen aning om att jag hade en ungdomsbok på spanska.. kan väl bara meddela att jag tänkt läsa den haha. jag lär väl inte förstå allt, men men.. kan ju vara lärorikt! Gick du någon spanskakurs när du flyttade till Spanien förresten?)

Thérèse said...

Håller med Monica att jag tycker Anna är bra på att skildra det andalusiska samhället. Tror att många svenskar inte riktigt vet hur hetrogent Spanien är. Det är verkligen regionernas land och dom olika delarna av landet skiljer sig åt ganska mycket.

Nu hann Karlavagnen före men jag tänkte också skriva att barnen hålls inne när det regnar i Madrid. När jag berättade för min sons lärare att barnen var ute varje dag även i regn och snö i Sverige såg han smått chockad ut. Det är inte heller ovanligt att man ser dom få barn som går ut i regnet gå med paraply. Inte några praktiska svenska regnställ

Anonymous said...

Om vi säger sàhär, jag tror inte jag har sett nâgot barn med regnkläder av svenskt stuk alls! Chubasqueron man kan se är...plastig och annorlunda, och ofta mer som en överdragsanorak. Paraply är ju vad som gäller!

Men - trots att jag varit här sà kort tid och snart flyttar tillbaks till sverige kan jag inte säga att jag saknar att vara ute alltför mycket i regn. Kommer nog att fà övertala mig själv för att gà ut med sonen i regnet... (fast det kanske beror pâ, om det regnar mânga dagar i följd kanske man snart vänjer sig :-)

Petra - har skrivit en ovanligt kritisk kommentar om hela bloggen i megakommentarsfloden i inlágget om bloggar.

Anonymous said...

Typisk svensk självgodhet - man vet alltid lite bättre än andra. Svenskar älskar att förfasa sig över hur folk inte förstår sitt eget bästa.

Om de vill ha sina barn övertäckta i barnvagnarna det är väl deras ensak? Jag skulle aldrig ens reagera över något sådant. Om jag inte vill att mitt barn ska äta godis till mellanmål så får hon inte det, men om någon annan mamma väljer att göra det är det väl - återigen - hennes ensak. Jag tycker att många svenskar har en så otroligt oflexibel och trångsynt inställning till livet om man nu ska generalisera, vilket ju är kutym på denna blogg. Lev och låt leva. Eller flytta "hem" där alla gör som man "ska" göra.

Jag vet för övrigt att jag inte är så ensam om mina åsikter.

Petra - som härmed avslutar denna och alla framtida diskussioner.

KARLAVAGNEN said...

Äsch, det dyker ibland upp en och annan som har missuppfattat andan i Annas blog. Jag har sagt det förut och jag säger det igen: Jag tycker att Anna ofta skriver sakligt om livet i Andalucia. Det är okay att ta upp kulturella skillnader och berätta vad man tycker är ok och inte. Har fortfarande inte hittat någon svensk "ska frälsa världen mentalitet" i denna bloggen. Tvärtom hon kan ofta påpeka att den andalusiska livsstilen är att föredra framför den i norra Europa.

Annika said...

Hejsan!
Här har det varit 23 grader varmt idag, men på onsdag talas det om snö! Snabba kast.
Jag såg idag diskussionen på din blogg i inlägget längre ner. Eftersom jag själv numera dubbelbloggar på just den siten så läste jag det med största intresse. Känner ändå att jag inte förlorat på att börja blogga där, men jag gillar alla friska åsikter, och jag tycker diskussionen var bra. Det blev hett, vill jag lova.
Vill iallafall säga att jag verkligen gillar din stil här på bloggen, och ditt sätt att skriva. Tycker det är så intressant att läsa om din vardag. Jag brukar själv få "passa mig" lite när jag skriver om USA i största allmänhet eftersom landet är så stort. Men, jag utgår ju från mitt lilla hörn, och skriver därifrån. Min referansram är här, precis som du har din där.
Och ja, samma sak här...om det regnar går inte barnen ut på rast...

KARLAVAGNEN said...

Monica: OOOJ! Nu har jag läst det andra inlägget om att skriva inlägg mot betalning. Snacka om storm i ett vattenglas. Jaja...

Amy i Murcia: Det regnar i Madrid idag och jag skänker dig en tanke och funderar på hur det hade sett ut om vi inte hade haft avloppsbrunnar. När hade ni ett riktigt skyfall sist? Å hur gick det?

Anna Malaga said...

Monica - Tack! Det var faktiskt omöjligt att hitta regnkläde pâ varuhusen här i vintras. Jag fick gâ till en "todo a cien" ;-)

Karla - Vad är en SUV?

Johanna - Ja, jag gick en tvâmânaderskurs... fast vi var mest intresserade av att festa och träffa folk dâ ;-) Mest spanska lärde jag mig pâ att jobba.

Therese - Tack! Jag har fâtt frâgan: men när det är minusgrader gâr väl inte barnen i skolan?

Petra - Bra beslut, tycker jag, jag kommer ju att fortsätta skriva som jag vill.
Andaluserna är precis lika bra pâ att skaka pâ huvudet ât nordbornas vanor och diskutera dem. Ett typiskt spanskt drag tycker jag däremot är att man kan diskutera allting, utan att bli sur och tycka att "lât folk göra som de vill". Sâklart de gör, de vet vi väl redan.

Karla - Tack! Jesus älskar dig :-D

Annika - Vad kul att du tycker det! Det är ju det jag menar, att man kan diskutera saker och lyssna pâ folks âsikter utan att behöva hâlla med. Mâste erkänna att jag knappt hann läsa alla kommentarerna, men ska göra det ordentligt senare. Intressant, tycker jag med!
Jag gillar verkligen din blogg ocksâ, och du besrkiver verkligen "din värld", fast frân mânga olika tänkvärda vinklar. Om nâgon annan har motsatta erfarenheter är det ju bara att skriva det i kommentarerna, kan man tycka...
Kommer ihâg att jag tänkte det förra vintern, att ni verkar ha ungefär samma temperaturer som vi, men mycket extremare väder.

Anna Malaga said...

Karla - Just det vill jag ocksâ veta! Vi har avloppsbrunnar, men de korkar igenefter en dag, sâ dâ kommer vattnet upp ur kloakerna istället. Jättemysigt!

KARLAVAGNEN said...

SUV är Sport Utility Vehicle, en Volvo XC90 är en sådan, Porsche Cayenne är en annan.

Om Jesus älskar mig, är det i så fall Jesus Gonzalez, eller Gimenez? I så fall, är han straight, single, händig och trogen? Jag har inte så stora krav...

Apropå regnkläder: Vet att svenska föräldrar i Nederländerna importerade galon regnkläder till sina barn.

Anonymous said...

Nu regnar det ju inte så mycket I Murcia (tyvärr ska man väl säga för skördarnas skull) men då det kommer regn så blir det rena skyfallen. Sist trodde jag att jag skulle dö och jag ångrade djupt att jag skickat sonen till skolan den dagen. Inte för att han blev blöt, utan för att det tog EN TIMMA att hämta honom. Det är nämligen så att alla föräldrar sitter kvar i bilen och liksom kryper fram längs vägen runt skolan och VÄNTAR på att deras ungar ska komma springandes till bilen. Så där sitter man tills man få syn på sin unge och tutar hysteriskt och vinkar åt alla håll, försöker se något mellan regnkaskaderna. För om man får för sig att parkera bilen och gå ur, ja plumsar man rätt ner i en 60 centimeter djup vattenpöl ( vilket mocca-pumpsen inte mår särskilt bra av). Det fantastiska är ju att tre dagar senare är allt torrt och fint igen. Det dunstar bara bort.

Ang att kritisera någon som beskriver spanska samhället. Jag KAN förstå kritiken som förs mot någon som beskriver något utifrån. Är t.ex inte helt förtjust i ämnet antropologi just av den orsaken, men samtidigt precis som Anna säger, spanjorer är också bra på att sitta och kritisera andra kulturer. Och dessutom på ett onyanserat sätt, utan bakomliggande analyser eller försök till att förstå skillnaderna. De nöjer sig bara med att säga ”de är konstiga” eller ”de gör så i sin kultur” vilket borde uppröra bra mycket mer än någon som resonerar med distans till både sig själv o andra.

mvh
amy murcia

Pumita said...

Det ser verkligen trist ut. Motsvarar inte alls min bild av södra Spanien! Där ska det alltid vara soligt och grönt. ;)

Hur blir det med flytten?

Anna Malaga said...

Karla - Jaha, men dâ vill jag gärna ocksâ ha en SUV, tack!!
Ok för straight, men händig blir nog svârare...och trogen????

Amy - Skriver under pâ det.

Pumita - Trist? nej, det var jättekul, man har liksom inte roligare än man gör sig, hehe..
Det sket sig med flytten just nu.
Hur gâr det med din?