Saturday, February 09, 2008

Mer om inmigranter

Intressant inlägg av Wirdheim i Vilanova. Oppositionsledaren Mariano Rajoy har kommit med idén att alla inmigranter ska skriva under ett slags "kulturkontrakt" där de förbinder sig att respektera vâr kultur och lära sig vârt sprâk. Idén var kanske bra, men det borde väl vara en självklarhet för alla invandrare. Även för engelsmän och nordbor, eller?

Precis som Wirdhem säger, räknas vi EU-medborgare inte som invandrare längre. Synd, för det hade varit intressant att se nâgra ämbetsmän i grâ kostym gâ omkring med kulturkontrakt i utlänningskolonin i Fuengirola.

8 comments:

KARLAVAGNEN said...

Ett integreringskontrakt. Jo, jag har för mig att det varit på tapeten i andra länder i norra Europa också. Speciellt i Nederländerna. Där var det t om en kvinnlig minister vars namn jag inte kommer på i denna arla morgonstund, som föreslog att endast nederlänska skulle få talas på offentliga platser i Nederländerna. Fast jag tror hon mest ville provocera.
Svenska mjukis attityden hos våra myndigheter i norr är ju mer förslag som att alla ska ha rättighet till sjukvård på sitt eget språk etc. Hur det nu skulle gå till.Hörde det i somras.

Annars får jag intrycket att Sverige är bra på att ha viktig information på flera olika språk, ända ner till vällingpaketens text. Något som inte finns i samma utsträckning i t ex Nederländerna.

Att särbehandla EU och non EU invandrare tycker jag är lite snurrigt. Har inte satt mig in i frågan 100%, men intrycket verkar resultera i en obalans som jag inte tror är bra heller.

Om en spansk politiker går ut och säger att de inte har plats i Spanien för fler invandrare, så gäller det ju alla invandrare! Att backa och sedan säga, näää, men inte du Lisa, Sture, Francois, Kees, Helga etc är fegt.

Släng hit den prickiga Sevillanasklänningen så ska jag nog visa dem att jag är integrerad. Men känsliga personer varnas. Åtsittande prickigt på min trinda uppenbarelse är inte att leka med!

Nog om detta! Det är lördag och solen skiner iiiigen...

Erik Wirdheim said...

Karlavagnen har helt rätt om att Rajoys förslag egentligen är en kopia av vad som diskuterats på annat håll, som jag har förtått det är det Frankrikes Sarkozy som är den stora inspirationskällan.

Att undantag görs för oss EU-medborgare är en nödvändighet - annars skulle ju Rajoys förslag gå emot EUs fria rörlighet.

Om piskar inte fungerar, hur är det då med moroten? Anna, gör myndigheterna i Andalusien några insatser för att få utlänningar att lära sig spanska? Här i Katalonien är kurser båda billiga och lättillgängliga, dvs, så länge man vill lära sig katalanska. För spanska får man allt betala själv.

Pumita said...

Jag vet inte om jag är så insatt i "den svenska attityden" men kan väl säga att jag tycker att det är bra att det finns information på olika språk. Därmed inte sagt att man inte ska förvänta sig att folk lär sig svenska... vilket de allra flesta vill - det är min bestämda uppfattning - men alla inte klarar av beroende på många olika faktorer.

Flera olika språk ser man på många produkter för att de saluförs i många länder i EU. Jag blev lite förvånad när jag såg kexpaket med nederländska, spanska, estniska etc. i Finland tills jag fick förklaringen.

Sedan tycker jag inte att EU-invånare ska särbehandlas i Europa. Varför ska man lämna ute resten av världen?

Anonymous said...

Men vänta nu ... jag förstår inte riktigt varför invandrarna i Spanien ska behöva lära sig svenska och svensk kultur ...???

Anna Malaga said...

Karla - Det har du rätt i. Fast just frâgan om att inte prata utländska pâ vissa ställen har varit uppe i Sverige ocksâ, pâ vissa skolor. Eleverna skulle bara fà prata svenska i klassrummen, eftersom de blev störigt annars.
Min personliga àsikt är att eleverna ska prata en i taget och annars vara tysta, men det är kanske en annan sak.
Att särbehandla EU-medborgare när det gäller pappersexercis är väl bra, det var väl det som var meningen, att gränserna skulle suddas ut... men när det gäller integrering och sprâk är vi lika mycket utlänningar som andra.

Erik - Ja, Sarkozy är en klar förebild.
hahaha, jag kan tänka mig att man fâr katalanska gratis och fâr betala för spanskan...hihi! Här är det nog bara barnen som fâr hjälp, vuxna fâr klara sin sprâkinlärning bäst de kan. Just sprâkkurserna är ju jättebra i Sverige, men sen är det inte sâ lätt att träna sin svenska ute i samhället.

Pumita - Det tror jag med, att de flesta invandrare i Sverige vill lära sig svenska. Och visst, här stâr det portugisiska pâ alla förpackningar, men mest för att de ocksâ säljs till Portugal.

Anonym - Jo, det hade varit nâgot! ;-)
Nej det är spanska de ska lära sig, ursäkta om jag var tvetydig.

Bandini said...

Jo, det är bra, tycker jag i alla fall, att invandrarna ska lära sig svenska i Spanien. Då kan de åka till Sverige och söka jobb.

Det var en jätte bra idé!!!

Anna Malaga said...

Bandini - Ju fler som lär sig svenska desto bättre, helt klart! Men hur är det med jobben i Sverige, egentligen...?

Bandini said...

I Sverige vacinerar man inte alla barn mot varicella och influenza. Det är bara rekommenderad för barnen med hög risk(förebygga infektion hos immunsuprimerade, bland annat).

Angående jobbet i Sverige, tycker att det inte gott om jobb längre i hela världen.

Hälsning