Tuesday, February 12, 2008

Hur blir man bättre pâ sprâket när man inte bor i landet?

Jag har tidigare tipsat om hur man kan bli bättre pâ sprâket i landet man bor i. Nu frâgar Johanna hur man kan lära sig ett sprâk snabbare när man inte bor i landet. Nâgra tips?

Att läsa, lyssna pâ musik och titta pâ filmer är ju bra. En annan idé kan kanske vara att blogga pâ spanska? Det spanska bloggvärlden har tagit fart, men jag hinner inte följa den. Sen är bloggarnas sprâk kanske inte det bästa just i bloggen (eller i kommentarerna), vi har sâ mycket att säga och sâ lite tid...

16 comments:

Karlavagnen (som inte orkade logga in) said...

Privat lektioner av "native speaking teacher". Funkade foer mig.
Nu aer det bara svenska spraaket som har gatt utfoer.

I Gbg finns ett spraak cafe daer man kan traeffas t ex.

Anna said...

Jag har också funderat mycket på vad jag ska göra för att inte tappa all min spanska. Just nu är den ytterst ringrostig så även om jag har ganska många olästa spanska böcker i bokhyllan känns det jobbigt. Tror jag börjar med en mjukstart och köper en Hola på pressbyrån och lyssnar lite på Amaral eller liknande. Sen kan jag kanske avancera till en bok efter det :-)
Ärligt talat så är det just att lyssna på spanska som jag saknar mest, så lite tips på bra spanska filmer vore mycket välkommet, jag har så dålig koll på aktuella bra filmer.

Amy i Murcia said...

Det bästa sättet är nog att umgås med spansktalande. Om man har en högskola/universitet i närheten är det ganska lätt att få tag i spanska utbytesstudenter. De kommer ju ofta till sverige för att förbättra sin engelska så det får ju bli ett ömsesidigt lärande. Det brukar finnas annonser på anslagstavlorna. Att se filmer kan vara bra men jag tycker att språket i spanska filmer är väldigt teatraliskt och inte representerar språket på ett särskilt normalt sätt (eller är det bara jag som inbillar mig det?). Ett alternativ till film är ju spansk TV. Det går ju att få TVE i Sverige via satelit. Kolla in nyheter och olika program kan ge jättemycket.

cruella said...

Jag jobbar ständigt på min franska här på min svenska hemmaplan och har förmånen att få gå kurs på arbetstid. Jag skriver under på trappstegsförklaringen - men även dagsformen är helt avgörande för hur det går tycker jag. Det gäller för övrigt svenskan också, ibland är man vältalig och spirituell, andra dagar kan man knappt förmedla vad man ätit till middag;-)

För mig är hörförståelse någon som släpar efter, tycker snabbtalad franska är otroligt svårgenomtränglig. Men glöm inte internetradio! Finns HUR mycket som helst att lyssna på på olika språk och man kan ju välja kanaler efter intresse - kultur, sport, aktualiteter, ungdoms-/musikkanaler för mycket vardagssnack... Och så filmer och tv förstås.

Jag brukar även prata för mig själv på franska när jag är ute och går:-) Det är inte så tokigt. Man kan kasta sig ut på hur djupt vatten som helst utan att generas:-)

Annika said...

Det bästa sättet är att gå ut och ragga upp någon från det landet (helst någon som inte pratar språket i landet där du bor flytande). Då får du både träna dina kunskaper i språket dagligen och får dessutom (förutsatt att förhållandet varar lite längre) billiga och automatiska semesterresor med inbyggd "language immersion" till hans/hennes land.

Jag har träffat vissa akademiker här som lärde sig tre eller fyra östeuropeiska språk på det viset. Det blev lite dyrt med skilsmässorna visserligen men det kan det ju vara värt så länge man blir flytande och får översättningshjälp så... ;)

Thérèse said...

Läsa , titta på film och lyssna på musik är bra. Kanske skaffa en TVkanal från landet där språket talas. Har man kabelTV finns spanska , chilienska, tyska, franska kanaler och säkert flera andra språk också. Hittar man någon att umgås med som pratar språket är det säkert ännu bättre. Man måste kanske inte ragga upp någon utan det funkar ju att prata med kompisar också. Precis som Karlavagnen skriver finns ett språkkafé vid Esperantoplatsen i Göteborg om man bor i närheten.

Har man motivation och tid att lägga ner funkar det nog bra att lära sig språk i Sverige också. Många känner sig nog mycket mer motiverade på plats i ett land där dom måste lära sig språket.

Anna Malaga said...

Tack för jättebra tips!!

KARLAVAGNEN said...

Alltså det där med pillow talk, vet jag inte... Min kudde pratade aldrig spanska trots mina långa monologer med den. Däremot pratade den svenska ibland och se hur illa mina svenska kunskaper är.

Johanna said...

Det där med privatlektioner har jag fått i skolan tidigare.. visst, det fungerade grymt bra, men nu är vi ju fler i klassen! (Jag läser alltså spanska i skolan) Och även om jag inte gjort det, hade ju privatlektioner varit för dyrt.

Filmer har jag märkt är bra! För det viktigaste är att man kan lära sig lyssna, för ofta fattar man allt bra ändå och sen kommer orden mer.

Läsa är svårare. När man stöter på ord man inte förstår så blir det lite snurrigt. (I skolböcker har vi ju alltid våra kära glosor bredvid)

Men det var jättebra tips, dock ganska självklara. Fast... Det där språkcaféet (gått förbi det rätt ofta).. tja.. det känns bara så "tantigt" att gå dit. ;P

cruella said...

Men Johanna, bemöda dig om att slå upp MÅNGA ord i de första kapitlen i en inte alltför svår bok. Det hjälper en god bit på väg. Dock vill man ju inte sitta med lexikon HELA romanen... men det brukar inte behövas heller, som sagt.

Anneli said...

Jag bara älskar Spanska...har läst i 2 terminer...men tragglar på själv nu...lyssnar varje dag på Topradio.es (kan inte vara utan det;)...läser lite böcker...lånar en spansk och samma på svenska..(det finns inte så många spanska böcker i biblioteken) Jag läser dem parallelt. Den största utmaningen jag har är att jag inte vågar öppna munnen när jag ska prata, jag tror hela tiden att jag ska säga fel...kul att du tog upp ämnet så man fick lite tips. Tack!

Johanna said...

Cruella: jag skulle givetvis kunna göra det, bara jag visste var jag ska börja.. jag kan ju inte själv avgöra om en bok är lättläst eller svårläst och när jag frågar mina lärare (jag har hittills frågat 3st spanskalärare) så har de bara ryckt på axlarna och sagt "fråga biblioteket" (och de stackarna kan ju inte spanska). Har ni några bra boktips så kom gärna med dem.. :) Det enda jag hittills läst är lite nyhetsartiklar, låtar och boken "el mundo de los gatos" (hahaha jag fick den i present när jag började läsa spanska fast det tog faktiskt tid innan man förstod boken med alla verbformer och så.. och det är en disneybok!) förutom mina skolböcker. :)

Anna Malaga said...

Riktigt bra tips! Johanna, du fâr väl ta en tantkväll pâ tisdagar eller nâgot, haha...

Johanna said...

Ett annat tips anna om du någonsin får skrivtorka haha.. skriv om hur man vågar lämna det trygga sverige och ta ett steg ut i världen!

Annika said...

Men det var jättebra tips, dock ganska självklara. Fast... Det där språkcaféet (gått förbi det rätt ofta).. tja.. det känns bara så "tantigt" att gå dit. ;P

Johanna - jag skämtade lite förut men egentligen är det såhär - det finns inga genvägar till att lära sig. Hur fort och hur bra man lär sig är helt och hållet beroende på hur många timmar man lägger om dan eller veckan. Man måste prata, läsa och lyssna varje dag trots att det är jobbigt och man blir trött och gör samma misstag tusen gånger. Det är segt - som att börja motionera när man har noll kondition. Men det det är värt det den dagen det börjar flyta på.

Egentligen samma sak när man lär sig språket utomlands: man blir jättetrött och hjärnan slår bakut och man vill bara gå och lägga sig men man kämpar sig igenom det och en dag har man nått över tröskeln och det går.

Anna Malaga said...

Annika - jättebra skrivet! Tyvärr är inget gratis här i världen.