Jag fick den här kommentaren av Amy i ett inlägg:
""Det är nämligen något jag funderat på angående det här med RENLIGHETEN hos spanska kvinnor. Inte bara hemmet är skinande rent utan även barnen har vi ju konstaterat.
Jag tror faktiskt inte att detta har någon sexistisk bakgrund, jag tror orsaken är mer historierelaterad. Tänk att Spanien varit dominerat av araber i ett himla massa sekel, detta har satt sina spår inte bara i musik och mat utan även i beteende. Araberna har ju en lång tradition av renlighets- och vattenkultur (bad, fontäner) som jag tror de har fört mig sig. Vidare tror jag också att det har med hälsa att göra, jag menar här skrubbar man tillochmed trottoaren nedanför sitt hus med klorinvatten. Det måste ju också ha att göra med de stora riskerna för infektioner och sjukdomar som folk har varit utsatta för härnere i värmen. Därav också folks rädlsa för infektioner hos barnen och ”varningarna” om hur farligt det är att ha barn på dagis (för där blir de ju förkylda!)""
Ja, kanske det? Vad tycker ni? Jag vet inte om det har med araberna att göra - redan romarna var ju renliga. Ibererna var däremot ganska skitiga av sig (enligt romarna) och detsamma misstänker jag att visigoderna var. Men visst mâste det vara lättare att sprida bakterier i varma klimat...
Vi vet ju redan att man inte skurar trottoaren med klorin i Cantabria, hehe...
Men när det gäller vanor, verkar det som om det finns typiska "Medelhavsdrag", som man kan känna igen i mânga länder runt Medelhavet. Det är svârt att säga att nâgot är "typiskt Andalusien", för mânga av dessa drag kan man hitta i Grekland, Syditalien och Marocko, men kanske inte i Burgos.
Sunday, February 24, 2008
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
15 comments:
Jag vet inte hur det är med renligheten. Men det är inte så miljövänligt att tvätta trottoarerna med klorin. Det är heller inte miljövänligt att tvätta bilen på gården för egen hand. Gemensamt för båda dessa aktiviteter är ju att alla kemiska ämnen rinner orenade rakt ner i gatubrunnarna eller går ner i marken.
Min spanska svärmor tvättar golven med klorin typ en gång om dagen - jag tycker att det hade varit bättre att inte gå in med skorna.. Och som sagt, inte särskilt miljövänligt!
Men ja, jag har alltid förvånats över alla kvinnor som tvättar utomhustrapporna, trottoarerna framför huset / lägenheten etc i Frankrike, Belgien, Italien, Spanien etc. Har aldrig sett någon göra det i Sverige, men så har vi inte lika mycket hundskit på trottoarerna ;-)
Cliff - Just det! Sen häller man dessutom âterstânde klorvatten ner i vägbrunnen. Men här är det jätteviktigt att sopa rent utanför sin egen dörr....om sedan naturen är full av sopor är mindre viktigt.
Fast allt blir bättre i det avseendet ocksâ, det gâr väldigt lângsamt, bara.
Petra h - nej, jag har heller aldrig gjort det. där gâr min gräns, trots att granntanterna tycker att jag borde göra det. Trots att gatsoparen gâr förbi varje morgon. Det är ett sätt att visa att man är ett ordentligt fruntimmer ;-)
Vi ställer faktiskt skorna och tar pâ oss innetofflor hemma hos oss.
I Nederländerna kan man fortfarande se hur den äldre generationen skurar gatorna framför sina hus. Men spanjorerna var ju uppe hos Nederländarna så kanske en tradition de tog med sig? Annars så är det lite si och så med renligheten i nederländska hem. På ytan - visst...
I Spanien, mitt hem är ett undantag!!!
Det skulle inte förvåna mig om araberna hade sitt finger med i spelet. De tvättar sig ju minst fem gånger om dan. Sedan har säkert värmen betydelse, att bakterier frodas och svetten lackar.
Du ser, Anna, det finns fördelar med att bo här uppe i norr. Man behöver inte städa så ofta. Klorinkontot hos mig är obefintligt. ;D
Karla - Jepp, spanjorerna kanske t.om erövrade Amerika med en flaska klorin under armen? :-D
Pumita - Det lâter ganska skönt!
Ha ha typiskt svenska kommentarer om miljöfaror. Det är inte bara klorin som är farligt för miljön. Etanol också. Och tarmgaser!
Jag skrubbar inte heller min trottoar, det skulle kännas fånigt. Och när jag tittar ner på min trottoarkant så är den inte smutsigare än grannens. So whats the point liksom.
Karlavagnen:
Visst måste det vara så att Holländarna fått vanan från spanjorerna som var däruppe. Det är ju onekligen en intressant företelse. KAnske finns det någon etnologisk studie kring detta? Skulle vara kul att läsa isåfall.
mvh
amy i murcia
Iallafall tycker jag det är trevligt med rena hem! Inte sâ enkelt att fâ till i sverige allagânger, dár det finns en allmän teori som alla tror pà, att hellre lite skitigt hemma och tja, en vända pâ stan, en lekstund med barnen, en öl med polarna eller nât annat socialt. Man ska hellre skjuta upp städning än sociala relationer. Och det gör man väl oftast i sverige... Jag föredrar nog numera att hinna ha hyfsat rent, och en kortare vända pâ stan/städa ihop med barnen/mindre mängd öl med vännerna. (säger jag och gâr genast iväg och städar tvättstugevrân som är...skitig...)
Anna,
Vilanova stödjer din medelhasteori, här ser man fortfarande dagligen hur det skuras på trottoarerna. Vad som alltid fascinerar mig är hur noga man tycks vara med att bara skura framför sitt hus, inte en meter extra (fast det är klart, i Sverige görs väl snöskottningen med samma snåla mannamån).
För att bevisa hur moderna folk är i Katalonien vill jag dock påpeka att jag aldrig har sett unga människor skura trottoarer - traditionens dagar är nog räknade och de "nyinflyttade" araberna visar inget märkbart intresse av att återuppväcka den. ;-)
Mitt intryck är att sydeuropa har rena hem men skitiga offentliga platser (- FR). Man bryr sig inte så mycket om det som tillhör andra. I Sverige är det tvärtom. Jag gissar att kommuner i Sverige får in mer pengar via skatter och har råd med bättre underhåll. Men enskilda har inte råd att ha städare eller porteros. I Sydeuropa har praktiskt taget alla rika städare. Rika ser ner på smuts. Deras hem är mycket rena. Och sen la petite bourgeoisie imiterar la bourgeoisie.
Rädslan för bakterier spelar säkert också roll. Men jag tror att nuförtiden är det mest rädslan för vad grannarna ska säga. Det är helt enkelt inte ok att ha smutsigt, det associeras med fattigdom.
Anonymous
Det är sant att smuts förknippas med fattigdom (likaså gamla hus) men att det bara är rika som har städhjälp stämmer inte i Spanien, här har nästa alla som arbetar utanför hemmet städhjälp, tillochmed städerskan på mitt jobb (!). Kanske inte varje vecka då för alla men åtminstone någon som kommer någon gång i månaden och städar trappen, trottoarbiten, balkongräcken osv. Frankrike skiljer sig ganska mycket från Spanien, faktiskt trots att man gärna drar länderna över en kam med benämningar som katolska medlehavsländer. I Frankrike är det helt klart les bourges som har städhjälp :-)
Så intressant att läsa! VISSTE inte att det var så renligt i Spanien...Tvätta trottoaren utanför huset med klorin! Wow!
Apropå tarmgaser så hade jag kunnat skrivit något käckt om det faktum att de har så många kor och grisar i Nederländerna, men jag orkar inte vara käck i kväll så det får bli ett konstaterande och så får ni spåna själva...
Amy - Visst, och att värma upp husen i Sverige är ocksâ miljöfarligt. Att skrubba utanför dörren är nog mest för att visa upp en snygg fasad numera.
Monica - Ja, det är trevligt att ha nâgorlunda rent hemma.
Erik - Nej, det har du rätt i. Den yngre generationen har en klart slappare attityd...;-)
Anonym 1 - Där hâller jag med. Renlighetsivert sträcker sig inte längre än den egna trottoaren. Och absolut inte ut i skogen...
Anonym 2 - Ja, här är det vanligt med städhjälp, âtminstone nâgra timmar.
Annika - Just det, fast som vi skrev är det viktigast att ha rent hemma. Att torget är skräpigt gör inte sâ mycket.
Karla - Jag tror nästan att du gjorde oss en tjänst där, hehe..
Jag fick en deodorant när jag var gravid av min spanska svägerska. Den skulle jag använda på den kommande bebisen... uhm, deo till bebisar..
Post a Comment