Thursday, June 22, 2006

Spanjorskornas frisyrer

Efter att ha läst Therese i Madrids inlägg om spanjorernas klädsel, mâste jag fortsätta om spanjorskornas frisyrer.

Jag är helt säkert den enda kvinna under 80 âr här i byn, som inte färgar hâret regelbundet. Mina smâ grâa hâr i den lockiga luggen ser bara trevliga ut i min mening. Ingen tror ju att jag är 25 ändâ! Visst färgar jag hâret ibland, mest kopparrött eller ljusa slingor. Men det är för att ombyte förnöjer, inte för att vara en slav under min frisyr och vara tvungen att leta efter eventuella mörka rötter eller synliga grâa hâr varje morgon i badrumsspegeln.

Mina kompisar här gâr till frisören en gâng i mânaden. Ibland för att färga hâret, klippa det, byta frisyr, eller fâ manikyr och pedikyr (naglarna är ocksâ väldigt viktiga), men ocksâ för att peinarse, alltsâ bara kamma och föna hâret. Man mâste peinarse inför varje middagsbjudning och annan viktig tillställning. Pâ bröllop, t.ex. är det inte bara bruden och tärnorna som har fixat hâret pâ salong, utan även alla de kvinnliga gästerna.

Pâ jul och nyârsafton jobbar frisörsalongerna nästan till midnatt!

Det roligaste jag har varit med om i den vägen, var i höstas när vi hade demonstration utanför sonens skola pga ett farligt bygge. Den kvinnliga ordföranden i föräldraföreningen och hennes sekreterare dök upp i klänningar och sjalar kl. nio pâ morgonen och de hade naturligtvis varit och peinarse kvällen innan och var riktigt snygga i hâret. Antagligen hade de sovit sittande.....

2 comments:

Thérèse said...

Många som färgar håret blont här ser ganska konstiga ut. Det blir lätt sönderblonderat i stil med Barbies hår. Men vissa damer verkar tycka , ju blondare desto bättre. Lite synd då många har jättefina mörka eller ljusbruna naturliga nyanser i håret.

Anna Malaga said...

Ja, det ser lite skumt ut med kolsvart ögonbryn :-)
Själv är jag brunhârig och har aldrig blonerat mig.
Plattâng är nâgot som används mycket ocksâ. Det ser elegantare ut med rakt hâr och mitt- eller sidobenor, tycker man här. I Sverige vill nästan alla ha självfall.