Friday, June 23, 2006

Vid helvetets portar

stâr jag just nu.

Det är den spanska sommaren jag menar.

Ok, riktigt sâ varmt är det kanske inte. Bara nästan. Dessutom bor jag nära havet, sâ det är alltid svalt och skönt pâ nätterna och havsbrisen gör att det mesta blir uthärdligt. Är man riktigt varm kan man ju dessutom gâ ner och slänga sig i vâgorna (om man hittar dem, bland alla strandtennisspelare och uppblâsta delfiner).

Problemet är egentligen inte temperaturen. Här i Malaga blir de sällan mer än 35º, medan Córdoba och Sevilla har över 40º mitt pâ dagen. Det är mest att sommaren är sâ lâng, solen är sâ stark och det inte faller en enda regndroppe förrän i oktober. I âr har vi haft turen att ha en ganska sval juni, just idag har termometern gâtt över 30-strecket för första gângen, men det märks att det kommer att ändras nu. Alla moln är som bortblâsta (viket de ju faktiskt är, bokstavligt talat) och vid tvâtiden när vi hämtar barnen i skolan, känner man hur solen liksom fräter pâ axlarna. Sâ skönt att det är sista dagen idag!!

Det är ganska svârt att förklara för svenskar hur jobbig den spanska sommaren är. De har ju ofta varit här ett par veckor och njutit av hotellpool och restaurangliv. Och visst blir det över 30º i Sverige ocksâ, nâgra dagar varje sommar. Det som är sâ annorlunda här är att väder inte existerar pâ sommaren.
Det är stekande sol, snustorrt och 30-35. Vareviga dag. Frân juli till oktober.

Men vi har sâklart massor av knep för att trivas i värmen. Svenskar börjar pusta och stöna när det är 28º i trädgârden och funderar pâ a/c. Här vid kusten har faktiskt väldigt fâ hus a/c, vi tycker inte att det behövs och att det det inte är bra för hälsan i längden. Däremot har vi anpassat oss till hettan och lever lite annorlunda.
Lite senare kommer jag med tips om hur man överlever sommaren här nere.

2 comments:

Anna Malaga said...

Nej, visst är det mycket bättre med lâng sommar än med lâng vinter. ;-)
Man hinner ju anpassa sig ocksâ, inte som när mankommer av planet frân Sverige en augustidag.
När jag jobbade pâ kontor med AC var det ocksâ fruktansvärt att gâ ut pâ gatan sen, som att öppna en ugn.

Thérèse said...

Håller också med om att en lång varm sommar är bättre än en lång kall vinter.
Här i Madrid är det runt 40 grader nästan varje dag nu. I går kväll klockan åtta visade termometern 40.5 grader.
Men vi har en skuggig balkong , sval lägenhet , stora fläktar och en pool så jag ska inte klaga