Thursday, June 29, 2006

På tal om civilkurage

I gårdagens Sydsvenska Dagbladet kan man läsa om en kvinna som blev mördad i Lund i mars. Under rättegången kom det fram att grannarna hade hört kvinnan skrika i en halvtimme, men inte larmat polisen.
"Jag var som förstenad och funderade på om jag skulle ringa 112, men jag hade några viktiga brev som skulle vara postade före klockan 20" berättade en granne. Exemplarisk medborgare, verkligen.

Om man ska skrika på hjälp på den gatan, borde man verkligen kolla klockan och almanackan först. Är det den siste i månaden och räkningarna ska betalas är det ingen som kommer att göra sig besvär. Inte heller om de har tid i tvättstugan eller om det är fotboll eller Big Brother på TV. Däremot kan man nog räkna med att någon ringer polisen om man skriker efter klockan 22.00, för då bryter man ju mot hyresgästföreningens regler.

Jag hoppas att effekten av Bobby-fallet håller i sig lite. Det verkar som om folk har vaknat till lite och vågar lägga sig i mer.

3 comments:

Thérèse said...

Usch vad läskigt , är folk helt knäppa. Jag tror faktiskt inte några spanska grannar hade reagerat så. Här lägger sig folk i mer , på gott och ont

Anonymous said...

Ja verkligen, men det värsta är ju att invidualismen bara sprider sig.
Jag kan tänka mig att man blir stâende en stund om man olyckligtvis fâr pb med bilen pâ en stor väg!
Kram

Anna Malaga said...

Therese - ja visst lägger folk sig i. I min by är det något helt otroligt. Min barnvagn blev stulen ur porten en gång, men tjejen hann inte många meter innan hon blev haffad av grannarna.

JFR - du behöver inte oroa dig, alla stannar för en snygging som du. Kram!