Sunday, November 25, 2007

Full gas

Vintern är här och det har blivit kyligt inne. Vi har plockat fram duntäcken, varma tofflor, gasvärmare och smâ element.

En sâdan här gasbrännare är den enda typ av uppvärmning jag har pâ 140 m2. Det är en plâtlâda pâ hjul, som precis rymmer en bombona de butano, en butangasbehâllare av medelstorlek. Oftast används den i vardagsrummet, sâ att vi kan ha 22º varmt där trots att det är 17º i resten av huset. Men när man förflyttar sig till t.ex. lekrummet, rullar man den med sig och det blir uppvärmt där ocksâ pâ nolltid.

Fördelen med en gasvärmare är att den är effektiv och billig. Elelement skulle bli fruktansvärt dyrt, eftersom vi dessutom eldar för krâkorna med vâra stora englasfönster. Däremot har jag ett litet elelement i badrummet och ett annat under skrivbordet. Jag sätter bara pâ dem medan jag vistas i rummet.

Det gäller däremot att vara försiktig med gasvärmare. Precis som alla annan slags eld, konsumerar den syret i luften och kan ge huvudvärk i mindre rum. Nâgon man aldrig fâr göra är att stänga dörren i ett rum med gasvärmare. Syrebristen kan göra att man tuppar av och i vissa fall dör. Senaste fallet var för nâgra âr sedan, dâ en tjej hade lâst in sig med en gasvärmare i duschrummet.
Ett par gânger varje vinter brukar nâgon râka ut för en gasexplosion. Ovanligt, men farligt - ibland har hus pâ flera vâningar rasat för att en bombona har exploderat i en av lägenheterna. Men jag tror att elen i hemmen ligger bakom mânga fler olyckor, även om de inte är sâ spektakulära.

Vi använder gas även till matlagning och vattenuppvärmning. Mycket billigare än el. Att laga mat är nästan gratis. Under sommarhalvâret byter vi bara gasbehâllare varannan vecka, men nu under vintern blir det ett par stycken i veckan.

15 comments:

Anonymous said...

Åh, jag minns min vinter i Spanien. Jag tror aldrig att jag har frusit så mycket! Lite småroligt var det när alla spanjorer undrade hur jag stod ut med att bo i Sveige där det är ännu kallare. Många förundrades när jag förklarade uppvärmningen av våra hus och de täta fönstrena som vi har i Sverige. Flera personer frågade faktiskt på fullt allvar om vi verkligen åkte till jobbet etc när snön kom! Lika förundrade var mina vänner och släktingar i Sverige när jag berättade om englasförnstrena! I "mitt" hus i Spanien hade vi inga gaskaminer utan små elelement som värmde upp rummet halhyfsat, dessutom hade vi braskaminer. Elementet i mitt rum hade glapp i kontakten med den påföljden att det slog ut små hemtrevliga blåvita gnistor när man stoppade i kontakten. Detta kändes lite kymigt för mig som har en otrolig respekt för elektricitet. Typiskt svenskt va? alla dessa skyddsföreskrifter som finns angående precis allt! Man vänjer sig dock vid det mesta, det är intressant hur anpassningsbara vi är om vi inte är så rädda för förändrignar och det som är annorlunda.

Det är roligt att läsa din blogg Anna. Jag känner igen mycket av det du skriver om och det får mig att minnas min tid i Spanien och det vill jag tacka dig för!

Thérèse said...

Nu minns inte jag riktigt vad en butano kostade men ca 10-12 euro om jag inte har fel. Då blir det inte så billigt att göra av med några i veckan. I Madrid hade vi bara butano för att värma vatten men det gick åt ungefär en varannan eller var tredje vecka.

Håller med om att det är kallt i spanska hus på vintern. Som tur är , är inte den spanska vintern så lång och även mitt i vintern kan det vara soligt och ganska varmt ute mitt på dagen. Här i Sverige är det mest grått och trist i flera månader

Anna Malaga said...

Olifanten - Ja, man kan bli ganska frusen inomhus, trots att det kanske är 15-20 º ute. Min svärmor tycker att det ser hemskt ut att vi gâr i strumplästen pâ golvet mitt i vintern i Sverige ;-)
Men husen här är ju byggda för värme, inte för kyla. En kompis till mig som är frân Baskien har lagt in trägolv i sitt hus, hon gillade inte alls stengolvet, som ju är för att ge svalka under sommaren.

Therese - Nej, billigt är det inte, men el är ju ännu dyrare. Det hade blivit svindyrt att värma upp huset med elelement.
Och till de 12 euro fâr man lägga dricksen till den stackars gasmannen som ska gâ upp fyra trappor med gasflaskan pâ axeln!

Pumita said...

Det är en konst att laga mat på en gasspis. Jag har aldrig gjort det men mamma gjorde det på landet när jag var barn. Det är en vanesak förstås men jag tyckte att det var lite läskigt. Pannkakorna var mycket godare än de hon gjorde hemma på vanliga spisen. :p

Anna Malaga said...

Pumita - Ja, det är annorlunda, men jag tycker att det är lättare. Man kan dra upp och dra ner värmen med en gâng, en fördel när man gör pannkakor t.ex. Eller risvattnet slutar koka och börjar sjuda pâ ett ögonblick.
I Sverige brukar jag vrâlkoka ägg och makaroner i nâgra dagar innan jag lär mig ;-)

Anonymous said...

Jag tycker ocksa det verkar dyrt med 3 bombonas i veckan, det blir ju en manadskostnad pa 144 euro i manaden, utan dricks! Jag varmer upp min lagenhet med el och de dyraste elrakningarna jag far pa vintern ar ca 130-140 euro for tva manader, alltsa max 70 euro i manaden. El-varmvattens beredare och Oljeelement som gar pa el (som vi ocksa drar runt i lagenheten beroende pa var man befinner sig). Enda skillnaden ar ju att ni ar tre som duchar och vi ar tva. Elementet har vi pa hela natten nar vi sover. I badrummet har vi ocksa ett extra element. Jag vagrar att frysa sa jag har elementet pa max nar jag ar hemma.

KARLAVAGNEN said...

Laga mat på gas spis är det bästa som finns! Total koll!
Mina flaskor kostar 43 euro styck men så är de 1.50 m höga.

Meeen, jag svär att jag kan se ett ansikte i gallret, på bilden, frågan är bara - är det Jesus eller Elvis?

Anonymous said...

Vi har centralvärme i vårt hus, med naturgas (Repsol Gas Natural). Många nya hus som byggs här i Spanien har faktiskt centralvärme. Det fungerar jättebra, med en termostat och element i alla rum, även i badrummen. Vi håller 18 grader dagtid och drar ner till 16 när vi går och lägger oss. Jag klär hellre på mig lite i stället för att ha 20-22 grader inomhus. Det är skönt att slippa tända gasen varenda gång man vill ha varmvatten. Vi betalar cirka 170 euro för två månader, helt okej. Jag tycker också att det verkar väldigt mycket med ett par bombonas i veckan. Vi är visserligen också två personer, men i vårt förra hus gjorde vi absolut inte av med två i veckan.

Anonymous said...

Dessutom har de allra flesta nya hus även dubbelglasfönster nuförtiden, vilket ju gör sitt till.

Anonymous said...

Vi använder 2 st kerosen-element men har inte börjat förräns nu att använda dem. Innan december blir det aldrig särskilt kallt här i Murcia. Om man vädrar ordentligt under dagen ,låster solen skina in en stund i huset och ”torka” luften så behövs inte några element förräns sen eftermiddag. Sen har jag också blivit ganska van vid att inte ha element hemma, jag kan tycka att man i Sverige kan ha FÖR mycket värme i hemmen. Men även om det kan bli jättekallt här (Stenhus, fuktig luft) så tycker jag att rejäla tofflor och en varm kofta räcker långt, iallafall i november. Vi använder en gas-bombona i månaden på en familj på 4 pers, till att värma upp vattnet. Spisen går på el. Vi har nog ganska låga driftskostnader i vårt hus, det känns skönt. Snåla familjen, he he.

Anna Malaga said...

Anonym 1 - Ja, fast ett par skrev jag ju, och det är ju tvâ styck. Jag vill gärna ha ett par i reserv förutom de tre jag använder.Det är mycket det med, kanske blir det mindre nu när jag jobbar och det inte är nâgon hemma pâ dagarna.
Mitt hus är svârt att värma upp, ett elelement räcker inte tycker jag. Värmen försvinner.

Karla - Det är Fantomen ser du väl!

Anonym 2 - Ja, jag har varit i nâgra hus där de har centralvärme med repsol och det var mysigt! Och visst blir husen bättre isolerade efter hand. Jag klär ocksâ pâ mig ordentligt, men just när man sitter och tittar pâ TV är det mysigt att ha varmt.
Min varmbattenberedare tänder sig själv när man slâr pâ varmvattnet.

Amy i Murcia - Ja, jag har ocksâ börjat precis nu. Fast morgnarna är kallast hos oss. Ni har nog Spaniens bästa klimat, har jag för mig ;-)
Det värsta i Sverige tycker jag att det blir sâ torr luft inne, och att skillnaden pâ utomhus- och inomhustemperatur är sâ stor.

Pumita said...

Jag tycker att det ser ut som Dagobert! *asg*

Anna Malaga said...

Pumita - Ja, var och en ser kanske vad den vill ;-)

Nadia said...

Gas är läskigt. Jag tycker man hör om gasexplosioner och andra gasrelaterade olyckor titt som tätt. Såg på TVE nu i helgen ett inslag på nyheterna om en familj där båda föräldrarna avlidit pga en gasläcka.

Anna Malaga said...

Nadia - ja, det hände precis när jag hade skrivit detta. Det gäller att ha kol på gasen... i somras var det ett fall i Sverige också, kommer jag ihåg, en hel familj blev förgiftad i en husvagn.