Saturday, November 10, 2007

Latinskt temperament

Ett väldigt gafflande är det som vanligt bland de iberoamerikanska ledarna.
Den här gângen var ju inte Castro med, och hans kompis, Venezuelas president Hugo Chavez, hade inget bättre för sig än att kalla Spaniens förre president för fascist och rasist. Vâr nuvarande president bad om ordet och pâpekade att Aznar i alla fall var demokratiskt vald (..till skillnad frân vissa andra, kanske var undermeningen), men det bet inte pâ Chavez, som fortsatte tills den spanske kungen höjde fingret och röt: "¡Por qué no te callas!" - Varför hâller du inte tyst!
(DN´s översättare var ju tvungen att skriva "Hâll käften!", sâ blir det lite roligare att läsa...)

Säga vad man vill om kungen, men det blir aldrig trâkigt när han är med...*hick*...ursäkta...

39 comments:

Anonymous said...

"Utmärkt! Fler borde tala klarspråk". Det var ju det Chavez höll med på. Det är är ju sanningen som svider och gör att även kungligheter måste agera för att lägga en ridå och undvika att mer klarspråk kommer fram. Sanningen kan skada egna intressen så klart. Lyssna och analysera vad Chavez sade, kanske vid fel plats och tillfälle, men han ljög inte i alla fall.

Anna Malaga said...

Definitivt fel plats och fel tillfälle. Han borde ha diskuterat det pâ ett ställe där Aznar var med.

Anonymous said...

Skriv istället, varför Chavez blev sur på Aznar. Du nämner ingenting om detta i din text. Skriv det också , så får vi en rätt bild av bråket.

Anna Malaga said...

"Blev sur" är väl kanske inte rätta uttrycket.
Aznar var ju inte med, och Chavez refererade till en privat konversation de hade vid ett tidigare möte, där Aznar bland annat skulle ha sagt ungefär att Haiti bara hade sig själv att skylla för sin situation.
Chavez hade kunnat ha tagit upp det dâ, och kallas honom fascist när han var pâ plats.

Anonymous said...

Hmm...hur kan du veta om detaljerna om det nu var en privat konversation? Nåja, Chavez gör något som är så otroligt sällsynt bland politiker och som han vinner beundran för överallt - att tala sanning och inte vika sig. Uttalandet får väl dömas efter varje öra. Det bekommer mig inte ett dugg at rasister och fascister uppdagas - nej, inte ens i finfina möteslokaler.

Anonymous said...

Håller med dig Anna, det blir oftast roligare när kungen är med ;)
Kan även tillägga att Chavez påstod att Aznar, förutom att vara facsist, skulle ha försökt störta Chavez (indirekt) vid nåt tillfälle. Ta detta ihopa med allt annat trams, som Chavez planerade ändringar av konstitutionen för att nämna det senaste, kung Juan Carlos sa bara precis vad i stort sett alla andra skulle vilja säga... För övrigt håller jag med om att dn:s översättning är lite väl överdriven.
M v h en annan Anna, i Madrid

Anonymous said...

El rey, borracho??????

Anonymous said...

Underbart välformulerat. Att det var en privat konversation mellan kuppmakaren och slemhögen Chávez och premiärminister Aznar framgår av DN:s artikel och referat. Chávez är en feg indian som borde förpassas till lämligt reservat i Amazonas.

DeepBlueSea said...

Hur tolkar du att kungen duade Chavez? Vad har det för innebörd, allmänt och i Chavez öron? Min spanska är inte så bra men jag hade förväntat mig att kungen använt Usted (eller 'se' ...)

Anna Malaga said...

Anonym - Det var Chavez som berättade om dem.
Jag hâller hellre med Zapatero om att man kan angripa i sak utan att förolämpa.

Anna i Madrid - Visst blir det ;-)
Ja, vad vet vi om vad Aznar tänkte.. dessutom är det knappast aktuellt nu, eftersom han är utanför politiken. Det finns massor av viktigare saker att diskutera pâ La Cumbre Iberoamericana.
Visst, DN ëvrdriver, sâ blir artikeln skojigare...

Caiditas - El rey nunca está borracho, pero muchas veces lleva "una copita de más". No sé si fue el caso ayer, o si solo estaba harto. Ha tenido un mes muy conflictivo, y ya perdió los nervios en otra ocasión.

Camilo - Jag hâller fortfarande med Zapatero: varför förolämpa?

Deepbluesea - nej, Kungen stâr över reglerna om tu och Usted. Han duar alla och vi ska tilltala honom med "Su Majestad", aldrig med Usted.

Elisabeth said...

Nä, nu blev jag lite besviken, jag som trodde att han verkligen sa "håll käften" på riktigt, så att säga. :D

Anna Malaga said...

Elisabeth - Nej, det hade i sâ fall varit extremt ohyfsat. Men man mâste tydligen krydda artiklarna lite...

Anonymous said...

Det som Chavez höll på med är oacceptabelt. Jag har sett det hela på tv. Det var Zapateros tur att prata och han var väldigt lugn. Han bad Chávez att inte uttala sig i sådana termer om en demokratisk vald ledare som Aznar. Chavez avbröt honom hela tiden och fortsatte med hans skitsnack. Tills slut ryckte Kungen in och bad honom ilsket att hålla tyst. Chávez är en buffon, en clown till president. Liksom alla andra inkompetenta ledare som tyvärr har funnits i Sydamerika använder han sig av det som säljer bäst: anklaga andra för allt som inte går bra i deras egna länder: den nuvarande stormakten USA och den dåvarande stormakten Spanien. Jag är själv spanjor och börjar bli lite less pa det. Det som hände är det han gillar, det han ville, hans politisk föda. Att ha själva Kungen av Spanien emot sig är perfekt, symboliskt sett. Latinamerika är hopplöst, det är bara Michele Bachelet i Chile som är kompetent.
Förresten det här uttrycket som används i artikeln: "svallande machokänslorna" tycker jag att inte hör till i en seriös tidning.

Frankie said...

"Vår nuvarande president"? Zapatero är inte president, borde inte du ha koll på det om säger "vi" om Spaniens intressen?

"Filmen: Storbråket mellan Chavez och spanske kungen" finns på http://www.hankins.se!

KARLAVAGNEN said...

Det händer massor med grejer i Spanien å så rapporterar svensk media bara för att den gamle kungen morrar till lite... Pathetic... Vad med allt annat? Naturkatastrofer, flyktingströmmar etc?

Anna Malaga said...

Anonym - Tack för dina âsikter. Jag tycker ocksâ att Chavez beteende var oacceptabelt. Kungen var väl inte helt lyckad heller.
Hâller med dig om att "svallande machokänslor" inte var ett väl valt uttryck.

Frankie - Zapatero är "presidente del gobierno", premiärminister pâ svenska dâ, om du sâ vill. Tack för länken.

Karla - Ja, du, brâk är ju alltid kul att läsa om. Afrikanska flyktingar är inte sâ intressant, tyvärr.

Anonymous said...

Översättningen är helt korrekt. Tonen i det som kungen sa gör att det beskrivs bäst med "varför tar du inte och håller käften?". Helt klart. Annars kommer inte nyansen fram.

För övrigt tycker jag att en s.k. folkvald president som Chavez, som vill genomföra en folkomröstning för att införa att en president som väljs ett antal gånger blir vald på livstid, och som tillämpar åsiktsförtryck inte är värd någon särskild respekt.

Kungen och zp är har agerat korrekt. Någon måste sätta stopp för en vettvilling som Chavez, som kommer med ständiga provokationer. Dessutom är han en f.d. kuppmakare, vilket gör att han inte har en särskilt demokratisk framtoning.

Petra cordoba

Anna Malaga said...

Petra - Njae...nej, jag kan inte hâlla med dig om översättningen. "Hâll käften!" är ett mycket starkare uttryck än det kungen sa.
Visst, Chavez är inte ett exempel pâ en exemplarisk demokrat, precis.
Jag tycker att Zapatero var den ende som agerade korrekt, och det är definitivt inte min favoritpolitiker annars.

Anonymous said...

Spanskan är ett mycket hövligt språk, och man kan vara ohövlig med hövliga ord på spanska. Då är det tonen som avgör om en hövlig fras blir högst ohövlig. Men i detta fall lade kungen all hövlighet åt sidan, vilket man ofta inte behöver göra på spanska eftersom man kan vara "ohövligt hövlig". Då återspeglas det bäst av ett mer ohövligt och starkare språkbruk på svenska. Kingen bad helt enkelt Chavez att dra åt h....e.

Zapatero agerade helt korrekt eftersom demokrati just handlar om dialog. Men kungen gjorde honom ändå en tjänst, genom att uttrycka vad många nog tycker.

Jag tycker att Zapatero är en oerhört stor politiker och statsman, som kommer att gå långt, det är därför PP för en så häftig hatkampanj mot honom. De är helt enkelt rädda.

PP svarade som vanligt med descalificaciones och kritiserade Zapatero, men berömde kungen (?!). Trots att Aznar har ringt upp Zapatero och tackat för att han försvarade honom.

PP är ett annat kapitel, som har fört valkampanj sedan de förlorade förra valet.

Anonymous said...

En korrekt översättning av "Håll käften" skulle vara "Calla la boca", vilket är vad kungen sa i princip, så jag håller med Petra om att det är korrekt att ta till ett starkare ord på svenska för att visa att kungen blev heligt förbannad. Kungen är för övrigt värd all respekt för allt han har gjort för Spanien, och han verkar vara en mycket mänslig och varm person. Så jag tycker att det är lika fel att skoja om att han gärna tar ett glas som av DN att säga att det rörde sig om svallande machokänslor. Det är väl hans ensak om han tycker om att ta sig ett glas då och då?

Lina/Barcelona

Anonymous said...

Nu tar jag tillfället i akt för att säga att jag, som halvspanjorska och halvsvenska har reagerat starkt på en del saker som du skriver på din blogg. Bara rubriken är ju nedsättande. "Hur man överlever bland sydlänningar", som om de, vi, skulle vara ett helt annat släkte. Dina skildringar av spanska kvinnor känner jag mig inte heller igen mig i till exempel, trots att jag bor i en liten by här i Spanien. Spanska kvinnor har mycket skinn på näsan och tar alltmer plats i samhället. 1975 fick de inte ens ta banklån utan makens godkännande ... Det är nog viktigt att man tänker på hur man formulerar sig när man informerar om hur det är att leva i ett annat land, folk kan ju tro på det du skriver ...

Jag känner mig förolämpad av en del saker du skriver, och fattar inte hur du överlever här bland spanjorerna. Man kan tydligen bo hur länge som helst i ett land och ändå inte ha en aning om hur saker är och fungerar. Och dessutom får man väl respektera sederna i det land där man bor.

Anna Malaga said...

Anonym 1 - Ja, det är lite ologiskt att PP (förutom Aznar dâ, som tydligen har tackat bâda) kritiserar Zapatero, men tackar kungen. De menade ju samma sak, men ZP uttryckte sig pâ ett korrektare sätt.
Annars verkar spanjorerna mest vara nöjda med att kungen sa ifrân, även om en del tyckte att han var för ohövlig.

Lina, Barcelona - OK, jag tyckte mest att "hâll käften" var för vulgärt, som "cierra el pico", typ. Ett statsöverhuvud skulle nog inte använda ett sâdant sprâk officiellt.
Det är kungens ensak om han tar sig ett glas för mycket - i sitt privatliv. Tycker jag, i alla fall.
Precis som du säger, tycker jag att kungen är värd all respekt för vad han han gjorde under övergângen frân diktatur till demokrati, men det betyder inte att man inte kan kritisera vad han gör nu. Just det är vad som har hänt de senaste âren. I början blev han aldrig kritiserad i medierna, eftersom de flesta ville stödja kungahuset och stärka hans ställning.

Anonym 2 - Hej och vad bra att du tog tillfället i akt. Det är ju just därför det finns en kommentarsfunktion pâ bloggen, för att man ska kunna debattera, diskutera och säga sin mening.
Jag kritiserar ju inte bara olika fenomen i det spanska samhället, utan även i det svenska. Ännu mer, tror jag. Om man tycker tvärtom, är det bara att skriva det.
Det var absolut inte meningen att nâgon skulle känna sig kränkt av det där med att överleva bland sydlänningar. Det var med glimten i ögat, och jag hade inte tagit illa upp om en invandrare hade tipsat om "hur man överlever bland svenskar".
Vad jag har skrivit om spanska kvinnor stâr jag verkligen för. Ta gärna nâgot konkret exempel pâ vad du menar och berätta hur du själv tycker att det är.
Att _väldigt_ mânga spanska kvinnor är jämställda i studier och har kommit lângt i jämställdhet pâ arbetsmarknaden, men fortfarande ligger väldigt lângt efter i hemmet och att det inte BARA är mÄnnens fel stâr jag ocksâ för. Däremot inte sagt att alla har det sâ. Som sagt, ta gärna nâgot exempel pâ vad du menar.
Jag respekterar absolut sederna där jag bor, men jag kan ju ha âsikter om dem, som om sâ mycket annat, och välkomnar även andra âsikter.
Om vi bara bloggar om vad vi är nöjda om blir det ju inte mycket till blogg?

emma said...

vad roligt att anna har dragit igång värsta debatten, jättintressant!

håller med - med glimten i ögat - om det du skriver, anna malaga, om hur man ska överleva bland sydlänningar.tycker för övrigt väldigt bra om din blogg o ditt lugna, sakliga sätt att uttrycka dig o skriva på, samtidigt som det är väldigt levande o vackert!

hoppas du fortsätter ett bra tag till, hälsn. emma j

Anna Malaga said...

Hej Emma J och tack! Visst är det kul med debatt. Jag har ju tappat rösten och fâr sitta här och "prata" istället ;-)

KARLAVAGNEN said...

Kritisera gärna våra bloggar men gör det för bövelen inte anonymt!

emma said...

tänk vad just politik berör. . överskriften på inlägget var "latinskt temperament", haha

Thérèse said...

Oj vilken debatt det har blivit här. Det här med nyanser i språket är ganska knepigt när man översätter och ska få det att låta på samma sätt i översättningen. Jag är själv en usel översättare men jag håller nog med Anna att håll käften är lite grövre än det kungen sa. cierra el pico är närmare svenskans håll käften.
Fast det kanske inte är så viktigt.

Jag skulle vilja försvara Anna mot lite orättvis kritik. Att överleva bland sydlänningar som Anna skriver i rubriken tycker jag framgår att det är skrivet med glimten i ögat. Precis som ofta när Anna skriver om kulturskillnader mellan Spanien och Sverige. Jag har läst Annas blogg från början och den tillhör mina absoluta favoriter och jag tycker det ofta framgår att Anna älskar sitt nya hemland Spanien. För den skull måste man ju kunna skämta om och kritisera spanska fenomen.

Nu handlade det här inlägget om hur Chavez och spanska kungen agerade vid ett möte. Ingen av dom var väl så där väldigt smidiga och diplomatiska men jag kunde inte låta bli att tycka det var lite roligt , skrev själv om det i min blogg och la ut ett videoklipp jag hittade på händelsen.

Anonymous said...

Men vilka hårklyverier. Calla la boca och cierra el pico är ju synonyma uttryck ...

Anonymous said...

Ok, jag som är halvspanjorska och halvsvenska heter Elena. Karlavagnen är ju ett nickname, så det är ju samma sak som att vara anonym "för bövelen" ...

Och jag vidhåller att bloggens beskrivningar av spanska kvinnor, vanor osv. kan ha en lätt nedlåtande ton ibland. Säkert inte avsiktligt, men likaväl.

Anonymous said...

Ang kungen. Skitbra sagt av honom. Chavez anser andra vara fascister men han själv då?Iochförsig var det intressant att se att någon försvarade Chavez! JAg vill alltid höra andra sidan av saker och ting som verkar för uppenbara.

Ang kritiken som riktas till dig in din blogg. Tycker inte att rubriken eller innehållet är nedlåtande heller, särskilt inte som om du också kan kritisera svenskar. Ibland får jag dock en känsla av att det hela tiden handlar om utifrånbetraktelser där du själv inte deltar. Alltså du pratar OM spanjorerna men aldrig MED. Detta är ingen kritik utan mer en betraktelse som skulle kunna leda till bloggspaltmetrar (snyggt uttryck va?) av analyser, för jag upplever ju själv sånt här varje dag. Oftas när jag är på jobbet är jag svenskan som ”tvingas arbeta med dessa spanjorer” i mina ögon, men nu när jag på senare tid har inlett ett ganska intensivt och inte konfliktfritt samarbete med iranier på mitt jobb så tänker jag mig aldrig mer som svenska bland spanjorer, utan nu är jag plötsligt en Europé som måste förklara för iranierna hur vi här i Europa tänker och arbetar. Är det inte otroligt så säg!

Anonymous said...

Men varför måste man kritisera hela tiden ... Om spanjorer tycker att det är kul att samlas på stranden hela familjen och ha med sig mat och tillbringa hela dagen där är det väl deras ensak. Man behöver ju inte lägga sig precis bredvid.

Kan man inte bara kommentera/beskriva utan att komma med (underförstådd) kritik?

Att t.ex. spanjorer gillar att tränga ihop sig på samma ställe, och att det är mycket folk på Corte på lördagar. Ja, det beror ju delvis på att vi är 45 miljoner personer i det här landet, och att många jobbar i veckorna och bara har helgerna lediga. Gå till vilket varuhus i Stockholm en lördageftermiddag och det är exakt samma sak. Det beor inte på att spanjorer tvunget måste och gillar att tränga ihop sig på en enda plats. Och på somrarna har de flesta semester i juli/augusti (som i Sverige), så då blir det ju fullt på stränderna ... Det är något helt normalt som inte förtjänar "kritik" enligt min mening.

Jag håller med om att beskrivningarna ofta sker utifrån ett "utanförperpektiv". Det är ju inte vi och dem. Det är alla tillsammans, det är det integration handlar om.

Men jag kan ju låta bli att läsa bloggen också, så slipper jag störa mig, vilket är vad jag tänker göra i framtiden! Jag tycker bara att det är synd att det ges en lite "sned" bild av Spanien. Många som inte känner till Spanien kan få förutfattade meningar om att spanska tjejer är mesiga och inte vågar göra något själva till exempel.

Tack för ordet/ELENA

KARLAVAGNEN said...

Hej Elena! Synd att du verkar ha hakat upp dig på att Annas blog. Håller däremot inte med dig om att den ger en sned bild av Spanien. Dessutom tycker jag att hon emellanåt t om försvara den spanska befolkningen och berättar utförligt och sakligt om traditioner, samt platser (framförallt i Andalusien). Jag ramlade in på Annas blog när jag blev tvångsförflyttad till Spanien, läste den för att få en bild om hur det är att bo i Spanien och käcka tips (som hur man överlever en vinter i ett dåligt isolerat hus). Jag kan garantera dig att det finns andra bloggar som är betydligt mer "de" och oss än just denna blog. Många av oss som bloggar använder ju bloggen som ett sätt att hålla kontakt med släkt och vänner och dela med oss av våra intryck. Ingen av oss vill ju påstå att vi är Gud allena saliggörande och vårt ord är lag - tvärtom. Vem som helst som begåvats med lite sunt förnuft begriper väl att det blir trångt i affärer och på allmänna platser under samt i samband med helger, inte bara i Spanien utan i andra länder. Att spanska tjejer är mesiga, begriper jag inte var det kommer ifrån? Får nog läsa om samtliga inlägg för att kolla upp precis vilka det är som några tagit illa upp av. Onekligen skulle det underlätta att bemöta kritiken om det uppgavs referenser till specifika inlägg. Tror knappast att folk som läser Annas blog (eller bloggar överhuvudtaget) tar inläggen bokstavligen och bygger sin åsikt enbart på dessa. Gör man det så säger det mer om den enskilde än om t ex blogskribenten. Jag kan garantera dig att folk har förutfattade meningar om det mesta, utan att ens ha uppdaterat sig. Synd att du retat dig på Annas blogg eftersom den är underhållande och läsvärd och det som sagt finns andra som är betydligt mer vridna i sina inlägg. Å för jösse namn: läs inte boken Caramba säger de aldrig av utrikeskorrespondenten Herman Lindqvist. Hans kåserier om spanskt vardagsliv är inte bra för blodtrycket. I alla fall inte om man tar det bokstavligen.
Du kanske kan börja blogga själv, för att ge din bild av Spanien? Det skulle säkert vara uppskattat av många!

Anna Malaga said...

Hoppsan, vad det har varit livat här inne ;-) Det hade varit kul om inlägget om pateras hade fâtt hälften sâ mânga kommentarer, men i alla fall...

För det första: det är helt OK att kommentera anonymt, jag har själv valt att man kan göra det pâ min blogg. Fast det kan ju vara en idé att skriva en signatur, annars kan vi inte hâlla isär folk.

Jag bloggar medvetet med en lâng distans till det jag skriver. Och visst pratar jag OM spanjorer (och svenskar) i bloggen och inte MED dem. Precis som Amy skriver är det nâgot man kan fundera över hur mycket som helst, alltsâ hur man ska skriva. Alla bloggar har väl sin modell och jag har valt denna.

Det har däremot inte ett dugg att göra med att vara integrerad. Jag pratar MED spanjorer dagarna i ända, även om sâdana här frâgor. Precis alla mina spanska tjejkompisar säger själva att de inte har det jämlikt hemma och att de har sig själva (och svärmor) att skylla. Med glimten i ögat de ocksâ, andaluser brukar ha en ganska kul distans även till sig själva.
Fram till för nâgra mânader sedan umgicks jag nästan uteslutande med spanjorer och jag hade bara haft spanska arbetsgivare och arbetskamrater. Jag mâste säga att de flesta svenskar jag träffar här nere är mer kritiska till spanjorer och det spanska samhället än vad jag är. Mânga klagar t.ex. över hierarkin pâ spanska arbetsplatser, nâgot jag själv inte lade märke till, eftersom jag inte hade nâgot att jämföra med.
Och Elena: nej man behöver inte kritisera hela tiden och det gör jag verkligen inte. Bara att välja i kolumnen med labels vad man vill läsa om. Däremot ifrâgasätter jag mycket (det skriver jag ju ocksâ i presentationen), och tycker själv om att läsa bloggar som startar diskussion. Som jag sa, är du välkommen att diskutera, men jag kan ju liksom inte skriva efter din smak. Du kan ju blogga själv eller hitta nâgon snällare blogg.

Att spanjorskor är mesiga har jag inte skrivit, och det tycker jag inte heller, om man med mesig menar ett mähä som gör som andra vill och inte säger sin
âsikt. Om man jämför med svenska kvinnor (generellt) har de däremot färre fritidsintressen, är mindre självständiga osv. Allt beror pâ vad man jämför med. Nâgon frân ett annat land hade kanske tyckt tvärtom. Precis som nordeuropeer tycker att Spanien fortfarande till viss del är ett machistiskt samhälle och latinamerikaner ofta tycker precis tvärt om. Allt beror pâ vad man jämför med.

Bandini said...

Hej och grattis anna malaga!, du har många att prata med på din blogg. Man blir lite avundjuk på dig men vad ska jag göra. Sånt är livet!!

Jag läste din artikel och ville säga att det finns bara en person av alla tre, Chavez, Zapatero y kungen, som inte är demokratiskt vald och den är kungen.

Oavset vad man tycker och tänker detta är en faktum.

Hälsning

Bandini said...

Förlåtttt! ett faktum.

Anna Malaga said...

Bandidi - Visst är det trevligt. Jag har ju kommenterat pâ din blogg, men filmerna du skriver om har jag inte sett... du kan ju alltid skriva omn spanska och svenska kvinnor, som kommer jag in och "brâkar" om det ;-)

Det var väl mest meningen att kungen skulle ha en dekorativ och symbolisk roll pâ mötet. Men nu blev det ju inte sâ.

Anonymous said...

Hej!

Jag gillar din reseblogg och undrar om du vill lägga in den på min nya hemsida www.paregro.se (den är inte lanserad skarpt ännu men du kan ändå lägga in din blogg).

// Johan

Monica said...

ojojoj vad man missat mycket när man inte varit inne här på ett par dagar! Ang chavez så är jag helt emot första anonyma, och helt i linje med en annan anonym, och framförallt håller jag med Anna om att de som är anonyma gärna får hitta på nåt litet käckt nick så man vet vem som sktiver vad även om man är superanonym!

Till Elena kan jag liiiite lite förstå vad du menar, men, väldigt lite! (ibland tar man åt sig personligt även om man inte borde, ungefär som jag gjorde med anledning av ett CITAT av herman lindqvist i Theres blog. Alltså, och det gällde spanjorer, och jag har bara bott här i 6 år, och känner mig fullständigt svensk...men, jag gissar att anna lyckas framkalla hos dig det som h lindqvist framkallade hos mig! Och det tycker jag är märkligt, då jag aldrig har uppfattat anna som smånonchalant alls, utan, tja, just att hon verkligen har ett inifrånperspektiv! Anna är mycket skicklig på att skriva tycer jag, och jag tycker det är mycket tydligt att hon förmedlar mycket med glimten i ögat. Men, det vore kul om du bloggade om oss svenskar, det kanske skulle vara en bra idé!

Anna Malaga said...

Jahan - Det hade jag gärna gjort, men jag kommer inte in pâ sidan.

Monica - Hej! Ja, du ser vad man missar om mna inte är inne pâ ett tag...:-)
Intressant det du skrev om Chavez och Fujimori pâ Thereses blogg, förresten. Det är otroligt svârt att härifrân försöka fâ en bild av vad som händer, man hör bara extrema âsikter ât det ena eller det andra hâllet.

H.Lindqvist överdriver ju för att det ska bli kul, men visst är det ändâ sant. Under efterkrigstiden gick man t.ex. runt med ett skinkben i snöre i mânga byar och tog betalt för att sänka ner det folks pucheros en kort stund. Och jag vet helt ärligt folk som äter harar de kör över.... Jag gillar puchero, lentejas, potaje de habichuelas osv, och det är dessutom nyttigt och billigt. Men visst är det kastiljanska och det andalusiska köket lite "bonnigt" om man jämför med Baskien eller Frankrike, t.ex.
Utan att det skulle vara sämre pâ nâgot vis.
Jag är inte den lättstötta typen, och jag hade tyckt det var jättekul att läsa om en spansk invandrare i Sverige. Och nu menar jag nâgon integrerad, som kan klaga, men med "cariño". Det tycker jag att jag gör här.