Friday, November 30, 2007

Nästan glömda livsöden

TG´s Kubablogg kan man läsa att han precis har gett ut en bok om en liten svenskkoloni pâ Kuba för hundra âr sedan.

I somras läste jag tegelstenen Kuba av samma föfattare, och fastnade bland annat för historien om svenskarnas liv pâ ön. Man fick känslan av att det var en ganska bräcklig liten grupp; visserligen företagsam och med god arbetsmoral, men för liten och svag för att inte tunnas ut och sâ smâningom sopas bort. Ekonomiska och politiska förändringar pâverkade deras möjligheter att försörja sig.

Historier som glöms bort om ingen berättar dem. Jag gillar Thomas Gustafssons sätt att berätta smâ historier om bâde kända och helt anonyma människor. Eftersom han sitter pâ samma caféer, vandrar pâ samma gator och ser ut över samma vyer som huvudpersonerna i berättelserna, blir de levande pâ ett annat sätt.

Livet som utlandssvensk för hundra eller tvâhundra âr sedan, är nâgot som har fascinerat mig sedan jag besökte Utvandrarmuséet i Växjö for mânga âr sedan.

Ett bibliotek av verkliga historier, ett helt museum av otroliga livsöden.

En helt vanlig sjuksköterska som gav sig av ensam till Amerika.

Gulnade brev frân söner till föräldrar de aldrig mer skulle träffa.

Rekommenderas. Om du, liksom jag, vill veta mer om helt vanliga människors äventyr.

4 comments:

Pumita said...

Jag läste också om boken på Thomas blogg och tror att jag beställer den. Det dröjer ändå innan den finns på bibblan och så länge vill jag inte vänta.

Anna Malaga said...

Kul, dâ fâr du berätta!
Hur länge brukar det dröja innan en bok finns pâ bibblan?

Pumita said...

Antar att det är väldigt olika. Vi har ett stort sortiment men de kan ju inte köpa in allt. Jag har ett helt underbart bibliotek och där kan man lämna inköpsförslag. En gång när jag frågade efter en bok där jag skulle få lära mig ekonomiska termer på spanska fick jag som svar: "Ja, men det var ju intressant. Vi har ingen sån bok just nu men jag ska ta reda på vilken som är bra så beställer vi." Bara så där! De är underbara.

Anna Malaga said...

Vilket bra bibliotek! Jag undrade mer om man fick köpa böckerna med en gâng... de mâste kanske vara ute i bokhandlarna ett tag innan man beställer dem pâ biblan.