Monday, November 05, 2007

Självmord i katolska länder.

Ett trist ämne att börja veckan med, men efter Dinas kommentar pâ inlägget om fördomar mot svenskar, tyckte jag det kunde vara viktigt att ta upp.

Hon har helt rätt i att självmord och andra frâgor som abort t.ex., fortfarande är nästan tabu i Spanien. Den katolska kyrkan räknar självmord som en synd, och för inte sâ länge sedan begravdes självmordsoffer utanför kyrkogârden. Visst diskuterar man frâgar i medier, men lângt ifrân sâ mycket som i t.ex. Sverige. Mânga fall av självmord blir bokförda som olyckor.

Ett exempel kunde vi se förra âret, dâ princessan Leticias syster tog sitt liv. Ingen gjorde nâgot officiellt uttalande om dödsorsaken. Kanske är det likadant i andra länder, som Portugal och Italien?

8 comments:

Anonymous said...

När prinsessan Leticias syster dog fattade man ganska snabbt vad som egentligen hänt och efter några dagar det pratades fritt i medierna om det faktum att hon tagit livet av sig (att få tyst på spanska skvallerjournalister är väl knappast något enkelt). Det var ju kungahuset som vägrade offentliggöra dödsorsaken och jag kan anta att man skulle hyscha lika mycket om det i svenska kungahuset om något sånt skulle hända där. De skäms ju ögonen ur sig för den stackars bondtölpen Daniel. Men visst är självmord fruktansvärt ”fult” och tabu i Spanien, det går inte att komma ifrån. I Frankrike är det inte lika tabu, trots att det är ett katolskt land. Det finns något intellektuellt heroiskt över självmord där har jag en känsla av (fritt hämtat ur min franska släkts middagsbordsdiskussioner).

Anna Malaga said...

Ja, just det, alla pratade om det med vi fick aldrig någon officiell dödsorsak. Frankrike är ganska annorlunda när det gäller religion tror jag, kyrkan lägger sig inte i så mycket trots att det är ett katolskt land.

Anonymous said...

Frankrike har ju präglats jättemycket av litteratur och filosfi redan tidigt, och när sedan existensialismen kom så har den rotat sig, i skolan slipper ingen undan Sartre och Camus, det ristas in från barnsben, från regeringsnivå. Existensialism och katolicism gick inte ihop riktigt, det är väl därför religionen ahr tappat inflytande. Självmord är ju ett utpräglat existensialistiskt beslut.

Monica said...

Men, att självmord skulle döljas i statistiken, det gäller väl knappast längre? Däremot, i folkmun, även om jag tror det är ett "ytligt" döljande. När man säger att nàn ramlat ut frân femte vâningen när denna "hängde tvätt", för att sedan säga, "stackarn, hon hade ju haft flera depressioner" - dâ är det nog ganska tydligt för alla vad som hänt. (detta ex har jag själv varit med om) Lite fânigt att inte nämna företeelsen vid namn!

Jag fâr ocksâ ihärdigt fÖrsöka övertala alla om att den sv självmordsstatistiken inte alls är sâ hÖg jämfört med andra europeiska länder.

Bandini said...

Jag tror att det är rätt allt som du säger angående Spanien och självmordet.

Men jag tror också att mycket har förändrats i Spanien i kort tid och mer är på gång.
Spanien kom alltid sedan pga en diktatur som varade 40 år, men nu kan man se stora förändringar, homosexuela kan gifta sig till exempell. Det får de inte i Sverige.

Hälsning

Anna Malaga said...

Amy - intressant att höra! Ofta är det säkert ett existensiellt beslut, men mânga gânger ligger det depressioner bakom, som kanske kunde ha behandlats. Verligen intressant hur man ser pâ saker i olika länder.

Monica - Det har du nog rätt i, att man nu tar med suicidio istället för att skriva nâgot annat. Bra att du ocksâ försöker rätta till missuppfattningarna om svenskar lite ;-)

Bandini - Ja, just det, att homosexuella fâr gifta sig var ju ett ganska vâgat beslut. Det blev en hel del rabalder, men nu har det lugnat ner sig.
Ändâ är det väl sâ att vissa saker sitter djupt i folks medvetande. när det gäller abort, t.ex. Jag har en vän som var tvungen att göra abort och sade "officiellt" att hon hade fâtt missfall.

Anonymous said...

I Italien tror jag folk numera ar lite mer sekulariserade an i Spanien for om ett sjalvmord begatts star det i tidningen utan omskrivningar.. Har i Milano ar det ju tyvarr inte alldeles ovanligt att nagon kastar sig framfor tunnelbanetaget... Fast det kan aven handa att tidningarna skriver "sjalvmord" nar det egentligen handlar om mord.. detta ar vanligast i sodra Italien och da ar det nastan alltid maffian som ar inblandad.

Anna Malaga said...

Karin - Intressant. Usch vad trist med folk som kastar sig framför tâget. Det är väl tyvärr inte sâ ovanligt i Sverige heller.
Har för mig att Napoli leder mordstatisktiken i Europa... inte konstigt att man vill fâ ner den dâ.