Friday, November 30, 2007

Namnmode

Jag läste ett inlägg hos Pumans Dotter om namnstatisktik. Själv älskar jag namn och tycker alltid det är lika roligt att titta pâ SCB´s topplistor över förra ârets namn pâ nyfödda. Kul hur föräldrarnas smak ändras med tiden, och att alla följer samma trender (som vanligt). Dessutom är jag en bra namnfinnare och älskar folk som har klara kriterier när de väljer namn till sina barn.

Själv skulle jag aldrig välja ett namn som Kurt eller Rut. Det är för korthugget och vi är inte sâ korthuggna...

Vet ni förresten vilket som är det populäraste flicknamnet hos nyfödda i Spanien? Säkert inte det ni tror.

Uppdatering: Här kan ni se listan över de populäraste namnen pâ spanska nyfödda âr 2006

18 comments:

Thérèse said...

Maria borde vara ett av dom vanligaste flicknamnen i Spanien men om det är det bland nyfödda flickor också vet jag inte. Kanske någon kombination som Maria Carmen , Maria Pilar, Maria Dolores , Ana Maria. Isabel och Carmen är också ganska vanligt men inte lika vanligt som Maria skulle jag tro.

Överkurs kanske men skulle jag gissa spanska vanligast mansnamn blir det nog Antonio , José , Juan eller David

Men jag vet som sagt vad inte vad som just nu är mest populärt bland spanska nyblivna föräldrar. Det är ju en massa mode och trender när det gäller bebisnamn fast jag tror såna trender märk mer i Sverige än i Spanien. Men det kanske är en fördom

Anonymous said...

Jag tror ocksa det ar María och José.

Anna Malaga said...

Just det, de namn ni nämner är vanligast om man tar hela befolkningen. Maria är det vanligaste kvinnonamnet och Antionio det vanligaste mansnamnet, Jose pâ andra plats.

Men nyfödda flickor? Gissning?
Precis som Therese säger är folk inte alls lika benägna att följa trender här, men man ser ändâ en skillnad.

Anonymous said...

Alba eller Lucia och säkert Pablo på dagens gossar!

Thomas & Jenny said...

Sara eller Lucía skulle jag gissa på.

Anonymous said...

Hi hi, det ar kul med namn! Ni kan ju sjalva rakna ut vilka namn som ar vanligast i Italien - just det, Maria respektive Giuseppe:-) Fast numera borjar katolicismen slappa sitt harda grepp aven har sa bland nyfodda ar Giulia (Julia) och Andrea (Andreas) popularast. Vad galler Spanien gissar jag pa Isabel och Pedro!

Anonymous said...

Glomde ju tillagga: mitt eget supersvenska namn later konstigt pa italienska - de flesta tror att det ar ett pojknamn och doper raskt om mig till Caterina eller annu varre Corinna - det sistnamnda later som klippt ur en telefonsexannons tycker jag...

Anonymous said...

Jag gissar på Ana eller Pénelope!

Anna Malaga said...

Vad duktiga ni är! Rätt svar var Lucía - ganska kul, tycker jag!
Just det namnet har aldrig varit särskilt populärt, men har blivit det nu. Den 13:e december firas inte heller särskilt i Spanien, man bara grattar alla "lucior" som vanligt.

De 5 populäraste flicknamnen är: Lucía, María, Paula, Laura, Claudia

Pojknamn: Alejandro, Daniel, Pablo, David, Adrián (Daniel, David och Adrián betonas pâ sista stavelsen)

Karin i Milano: Japp, jag heter ocksâ Karin och det brukar betonas Karín. Som tur var är mitt första namn inte sâ svârt ;-)
Corinna lät ju kul, du kanske skulle byta karriär..;-)

Anonymous said...

Kul att läsa om vilka namn som är populära i Spanien! Jag har hört att baskiska namn, kanske speciellt flicknamn är populära. Nu vet jag i och för sig inte exakt vilka namn som är baskiska, men jag har mina aningar och det verkar stämma att de är poppis. Jag tycker det finns många fina spanska tjejnamn t ex Luna, tyvärr funkar det verkligen inte på skånska så det kommer aldrig mytt hypotetiska barn få heta :-)

Anna Malaga said...

Anna - Hej och välkommen hit! Ja, baskiska namn är populära, t.ex Aitor och Iker pâ pojksidan och Ainhoa och Naiara pâ flicksidan.

Nadia said...

Är det inte så också att i Spanien så kan namn vara väldigt regionsbundna till skillnad från här hemma. I madrid t.ex. finns det många flickor som bär namnet Belén medans man knappt hittar en enda i Katalonien.

Anonymous said...

Det är jätteroligt med namn! Nu ska jag kika på spanska namn.. jag har faktiskt ingen aning om vad som kan vara populärast.

Anonymous said...

haha o så funkar förstås inte länken hos mig.. :P Ser dock de fem vanligaste namnen där nere. Roligt att två av mina pojknamnsfavoriter är med! David & Adrian.

Anna Malaga said...

Jove - Här kan du kopiera:
http://www.ine.es/daco/daco42/nombyapel/nomnac06.xls#NACIONAL!A1

Pumita said...

Innan jag tittar på svaret gissar jag på kungligheter av alla de slag. :) Nu ska jag kolla i länken.

Pumita said...

Cristina och Sofia var med men inte så högt som jag trodde. Laura är min favorit.

Anna Malaga said...

Pumita, Nej, men diftonger är pâ modet.
Leonor har förresten inte blivit inne sedan vi fick en ny prinsessa.
Jag gillar ocksâ Laura.