Friday, November 24, 2006

Mans- och kvinnogöra

En av de absolut största skillanderna mellan Spanien och Sverige – eller kanske mellan Skandinavien och Medelhavsländerna – är jämlikheten och det traditionella familjelivet. Skillnanden mellan mans- och kvinnorollerna i hemmiljön är mycket djupare rotad än man kanske tror vid den första anblicken.

När det gäller utbildning, finns det redan fler kvinnliga universitetsstudenter än manliga. Pâ arbetsmarknaden gâr det ocksâ framât med stora steg, även om klyftorna fortfarande är stora. Situationen i hemmen, däremot, släpar ohjälpligt efter. Inte för att jag tror att Sverige heller är sâ jämlikt alltid pâ den här punkten. Det är nog vanligt att mannen inte gör hälften av jobbet innanför hemmets väggar, trots att bâda jobbar lika mycket utanför (och nu menar jag inte millimetersrättvisa, utan “ungefär hälften”)

Här är det däremot möjligt för en man att inte lyfta ett finger hemma, och dessutom öppet erkänna det. Det beror dels pâ att han själv vill ha det sâ, dels att hustrun tillâter det. Alla är ju olika, det finns män som hjälper till mycket, men ofta med lite mer accepterat “manliga” sysslor som att laga söndagsmiddag eller ta ut barnen pâ promenad. De kan göra annat ocksâ, men bara om man ber dem. Ett vanligt uttryck bland männen här är: te he lavado los platos, dvs jag har diskat till dig. Men hallâ, det är väl inte fruns tallrikar??

Sen finns det andra, som inte hjälper till alls med städning och matlagning. Enligt traditionen är allt uppdelat i mans- och kvinnogöra. Kvinnor mâlar inte väggar, fyller inte pâ olja i bilen, spelar inte fotboll med barnen och lyfter inte gasbehâllaren. Män stryker inte, skurar inte toan, viker inte tvätt och putsar inte speglar. Ganska roligt att se hur totalt handfallna de här när det gäller de enklaste göromâl. De “ser” inte heller när det blir dammigt eller stökigt, eftersom de under sin uppväxt har vant sig vid att en osynlig hand tar bort tallrikar och plockar upp strumpor.

Man skulle kunna tro att de är totalt oförmögna att använda en dammtrasa.... men dâ kan man besöka en bensinstation en söndagsförmiddag. De flesta har en stor avdelning för biltvätt, som totalt invaderas varje söndag vid elvatiden av män i alla âldrar i färgglada träningsoveraller och med trasan i högsta hugg. De gâr lös pâ sina bilar med en otrolig energi och färdighet: sätena dammsugas, sidospeglarna putsas, mattorna bankas sâ att dammet ryker och instrumentpanelen rengörs med specialmedel. När det gäller bilen gâr det plötsligt hur bra som helst att städa.

Själv har jag bra pli pâ min man och han gör mycket hemma. Men han talar helst tyst om det. Mina jämnâriga spanska vänninor beklagar sig gärna över hur mycket de har att göra och hur lite hjälp de fâr, men de gör liksom aldrig nâgot ât det. För oss ”bitska” utlänningar är det lättare, men med en spansk uppfostran i bakgrunden tar det emot att bryta mönstret. Deras dröm är istället att hitta en billig och bra städerska om de själva jobbar. Hela det här tankesättet har mycket att göra med vad man kan kalla “machismo feminino” och som jag mâste berätta om i ett senare inlägg.

11 comments:

Anonymous said...

Tur att du har lyckats hitta dig en schysst spanjor! Hela jämställdhetsproblematiken är ett av de främsta skälen till att jag inte riktigt vågar flytta tillbaka till Spanien, misstänker att jag skulle bli galen väldigt snabbt. Men det verkar ju gå sakta åt rätt håll i alla fall.

Anonymous said...

Det är väldigt, väldigt intressant det där... Jag sysslar själv mycket med genus- och queerforskning (den här helgen är jag på en konferens i ämnet), och lever därför med frågeställningarna dagligen. För mig existerar inga "manliga" och "kvinnliga" sysslor som av naturen är givna; däremot är det skrämmande hur stor socialiseringsprocess vi går igenom. Hur kvinnor lär sig att bete sig på ett visst sätt, och män ett annat. Jag upplever själv att mitt förhållande är jämställt och att jag och min (blivande) sambo kompletterar varandra bra och utan någon diskussion tillsammans tar hand om det som måste tas om hand. Samtidigt finns det så många "osynliga" nyanser i ens personlighet...
I Japan vistas män och kvinnor i, i stort sett, lika stor utsträckning i det offentliga rummet. Däremot är reglerna oerhört olika, ofta på sätt som för en utlännings ögon inte alls är synliga. Och på samma vis som många män hävdar att de inte alls det är socialiserade, tror jag att många kvinnor också intalar sig själva det. "Men jag VILL ju ta hand om familjen och barnen... Jag VILL inte att min man lagar mat för jag är bättre på det..."

Anna Malaga said...

Anna - det är nog snarare han som har râkat ut för en arg svenska ;-)
Det har trots allt gâtt lättare än jag trodde. Men situationen utanför hemmet är ganska tröttsam.

Linda - jag tycker ocksâ det är väldigt intressant. Precis som du, tycker jag att det är nâgot man inte riktigt förstâr vid första anblicken. Har du skrivit nâgot om de där "osynliga reglerna"?
Din sista meningen mâste jag âterkomma till, det är vad jag kallar "machismo feminino" och är ett väldigt intressant fenomen, som ocksâ är svârt att fâ grepp om i början.

Anna Malaga said...

Linda igen - just det, mans- och kvinnosysslorna är ju "naturliga" pâ sâ vis att kvinnorna alltid har haft en stor barnaskara. Säkert var det lättare att vara gravid eller amma medan man nystade garn än medan man högg ved.
Men i dagens Spanien bor de flesta i lägenheter, och det finns inte sâ mycker ved att hugga eller vildssvin att skjuta... sâ nu borde vi dela pâ "kvinnogörat" istället.

Anonymous said...

Jag hade för mig att det var kvinnogöra i Andalusien att måla väggar, och hus, men det kanske bara är på landsbygden. Min andalusiska väninnas kanariska svärmor och svägerska blev riktigt förfärade av att höra att kvinnor gör sådant i Andalusien. Det kan förstås också ha berott på att de är från en högre samhällsklass.

Anna Malaga said...

Chui - Aha, det kan hända att det var kvinnorna som kalkade husen i byarna. Ska frâga min svärmor om det.


Rundviva - Du har helt rätt, men det du beskriver är ett typiskt svenskt (nordiskt?) problem, tror jag. Här är hemmafru"jobbet" och hushâllsarbete i det egna hemmet däremot högt värderat. Faktiskt ser hela "hierarkin" av statusyrken annorlunda ut här... det fâr jag ta upp i nästa inlägg.
Din sista mening är oerhört viktig. Det är vi som uppfostrar de nya männen och kvinnorna. Jag undrar hur det ser ut i Sverige (i praktiken, inte i teorin), för här uppfostras fortfarande barnen olika. Flickorna förväntas hjälpa till mer i hemmet.

Anna Malaga said...

Rundviva igen - det största problemet här tycker jag är att i det moderna spanska samhället är "mannens" sysslor nästan obefintliga. Jag menar, tvätta bilen gâr pâ tjugo minuter... sen lagar de en elkontakt dâ och dâ. Sâ var ju inte fallet förr, dâ bâde män cch kvinnor arbetade helaa dagarna. Nu, med 40-timmarsveckorna, har männen massor av fritid, medan de förvärvsarbetanbde kvinnorna har dubbla arbetsdagar (borta och hemma).

Anonymous said...

Här i Frankrike har det däremot gâtt framât. Här är det tex mânga pappor som hämtar sina barn i skolan/pâ dagis. Jag ser mânga pappor som själva är ute och gâr med barnvagn tex och hos barnläkaren är det övervägande pappor som sitter och väntar med sina barn. Jag undrar om det beror pâ att den övervägande majoriteten kvinnor jobbar inom sk serviceyrken och har arbetstider som inte fungerar med barn om man inte har en man som hjälper till?

Dosiss

Anna Malaga said...

Dossis - vad skönt! Här börjar man ocksâ se mânga pappor ute med barn, som lämnar i skolorna osv. men det finns mânga sysslor som de inte vill befatta sig med.

Vargakvinnan - det är mycket svârt (men inte omöjligt) att vara ensamstâende med barn. Mest pga de lâga lönerna och de höga bostadskostnaderna. De flesta klarar sig med hjälp frân föräldrarna, eller för att de äger sina hus och lägenheter.

Anonymous said...

Jag är för trött för att ge en bra kommentar, men jag måste bara säga att det var ett intressant inlägg som jag uppskattar.

Anonymous said...

Jag måste säga att det var verkligen intressant att läsa för jag känner igen mig så otroligt mycket i det du har skrivit med mitt förhållande med min man och hans dotter. Det är jag som är hemma och städar undan och laggarmaten, tvättar hans klädder och tar hand om hans dotter när hon är med oss.Jag har en svensk uppväxt med min mamma och har blivit lärd att kvinnor och män är lika mkt ansvarig för hemmet och inkomsten och barnen.Men jag träffade en spansk man och jag har märkt att hur mkt jag änn försöker så kommer jag alldrig kunna ändra det för man kan alldrig ändra en annan människas kultor.Min kille kan försvinna utan att säga vart hans ska och då sedan när han kommer hem på kvälls sidan så har han varit ute med sina kompisar tagit en öl och tittat på fotbollen ett exempel bara och när han kommer hem så är det helt naturligt för honom att han inte behöver berätta var han har varit .Otroligt tråkigt att säga men tyver något jag tror är sant är att männen har makten och kvinnan ska tiga och bara aceptera.men Ville bara säga att det du har skrivit stämmer verkligen in på den spanska kulturen