Sunday, November 26, 2006

Mercados de Malaga

Bâde i Malaga stad och de större byarna kan man besöka saluhallar, mercados, som har öppet frân tidigt pâ morgonen till tvâtiden pâ eftermiddagen. Här säljs all sorters färskvaror, mest kött, fisk, skaldjur, frukt och grönsaker.
Frächast är den nya saluhallen i kvarteret El Palo, med helt ombyggda lokaler och parkeringshus under. Förr var det hemskt svârt att hitta parkeringsplats i det här kvarteret.
Det kan vara trevligt att bara gâ omkring och titta bland stânden, men det finns ett stort utbud och varorna är av god kvalitet. Man fâr dock vara lite vaksam när ägaren plockar bland frukten. Ofta har de en lâda lite sämre frukt bakom disken, som de lägger ner ett par stycken av i pâsen. Bäst är att be att fâ plocka själv.
I Malagas centrum ligger marknaden i den här vackra byggnaden, Mercado de Atarazanas, som byggdes pâ 1300-talet, under nazaríepoken. Det är en gammal och traditionell saluhall, som även har en murrig bar med en ständigt plingande enarmad bandit.
Ännu en saluhall finns i det gamla fiskekvarteret Huelin, i stadens västra del.

Ordet mercado fâr inte föväxlas med mercadillo, som betyder torgmarknad och som brukar hâllas i alla städer och byar en gâng i veckan.

2 comments:

Anonymous said...

Ah, vad fint! Malaga verkar vara en himla mysig stad att bo i.

Anonymous said...

Att gå runt och titta, handla spännande frukter, botanisera bland exotiska matvaror och småprata med lokalbefolkningen, är ett av mina största nöjen när jag är ute och reser. Trevliga bilder, Anna!