Wednesday, November 29, 2006

Paseo de La Araña

Precis öster om Malaga, längs kustvägen, ligger en stor och väldigt ful cementfabrik. Mitt emot hittar man den nästan lika fula kustbyn La Araña, vars äldsta hus byggdes till fabrikens anställda. Byn har en strand, som för tio âr sedan användes som sommarställe av lite fattigare Malagabor. De tältade nâgra veckor varje sommar direkt pâ stranden, med barn, hundar, grillar och parasoller. Ingen rolig syn.
Senare blev det förbjudet att tälta och hela stranden gjordes om. Nu är den ett perfekt utflyktsmâl för soliga vinterdagar: en ny strandpromenad, cykelbanor i olika höjder och bâde lekplatser och rastplatser med bord. Utsikten mot staden är fantastisk.
Man kan fortsätta pâ den här vägen hur lângt som helst. Hela Malaga stad har en hyfsat cykelvänlig strandpromenad, som fortsätter bâde ât öst och ât väst. Första anhalten frân La Araña är den lilla smâbâtshamnen El Candado, en ganska oansenlig hamn om man jämför med de lyxiga sporthamnarna i turistorterna. Sedan fortsätter kvarteret El Palo, som är fullt av smâ fiskerestauranger. Den första är El Tintero, en enkel, men välbesökt restaurang, som är känd för sitt ovanliga sätt att servera: en strid stöm av kypare gâr runt med tallrikar och ropar ut vad de innehâller. Är man sugen pâ just den rätten, vinkar man kyparen till sig och fâr tallriken. När man sen ska betala, räknas bara antalet tallrikar och notan skrivs ut. Restaurangen är alltid full och ganska högljudd, som ni kan föreställa er...

Stranden i La Araña är ocksâ ett lugn och skönt ställe där man kan klättra pâ klippor, titta pâ bâtar eller kasta stenar i vattnet.

3 comments:

Anonymous said...

Ett besök på El Tintero låter som en upplevelse, hehe!

Anonymous said...

Var semesterar di fattige nu, undrar man?

Anna Malaga said...

Puman - Ja, men det gäller att komma tidigt för att fâ bord. Sen fâr man ha en bra röst och inte vara blyg ;-)

Cruella, ja det kan man undra... jag ska hâlla utkik efter tälten. Men â andra sidan har Malaga centrum en kostgjord strand nu, sâ dâ kan de ju bada där.