Thursday, December 14, 2006

Temakväll

Nu har jag hâllt föredrag om vargavinter (ingen här vet ju nâgot om skânevädret) och svenskt julfirande i en andalusisk skola.

Det gick riktigt bra. Barnen lyssnade storögt pâ berättelser om snölyktor, barn som pulsade till skolan genom halvmeterssnö (jag överdrev, hehe...) och en tomte som kommer och knackar pâ dörren. Fröknarna var väldigt intresserade av detaljen med vinterdäck. Oooohhh vad jobbigt, tyckte de.
Jag tände adventsljus och vi tittade pâ bilder pâ svenska vinterlandskap med râdjur och ljusstakar i fönsterna. Varför är förresten nästan alla fröknar sâ otekniska? Mina sjuttiotalsfröknar var lika tafatta sâ fort de skulle koppla nâgon sladd, och diabilderna satte de alltid fel i projektorn.

Alla barn och fröknar smakade pepparkakor och lärde sig vrâla God Jul! Efter skolans slut ordnade jag en improviserad pepparkasbjudning pâ parkeringen med nâgra föräldrar. Jag känner mig som en goodwillambassadör!

12 comments:

Anonymous said...

Guuuud vad roligt!! Jag förstår om det uppskattades. När jag var liten hade vi en spansk pojke i min klass. Eller ja, hans pappa var spansk och mamman svensk och de hade flyttat till Sverige med sina tre barn efter alla år i Spanien. Det var superspännande. :) Och jättecoolt att höra dem prata spanska med varandra. Och han, den jäkeln, blev snabbt jättebra på franska när vi började läsa det... fuskigt. ;)

Sjöng du tipptapp för dem då? ;) hehe.

Anonymous said...

Anna, du är för härlig, vilken lycka det måste vara för barnen och för fröknarna att ha dig som förälder där. D måste vara sprickfärdig av stolthet över sin mamma:).

Anonymous said...

Låter som du har marknadsfört Sverige på ett utmärkt sätt (kanske en aning skrämmande dock för spanjorerna med all snö:-). Gillade de pepparkakorna?

Anonymous said...

haha,kul det där med vinterdäck. jag minns att min pojkvän vägrade tro på mig när jag förklarade att i sverige måste alla byta däck på bilen på vintern. minns också att jag blev stel av skräck när vi körde runt i granada i vintras då det faktiskt var minusgrader och snöblandat regn och jag insåg att på den här bilen lär det ju inte finnas några vinterdäck. Jag tror aldrig att någon har fått en spanjor att köra så långsamt som jag fick min kille att göra då=) men, enligt svensk traition, säkerhet går ju före allt! god jul!

Anna Malaga said...

Johanna - Nej, jag fegade ur med tipp-tappen, det fâr bli en annan gâng. Däremot pratade jag svenska, och alla barnen lâg dubbla av skratt ;-)

Emma - Tack, du fâr väl göra samma sak i dina skolor.

Anna - Ja, fröknarna sâg lite fundersamma ut när jag berättade om snön, men barnen tyckte det var roligt. Hälften gillade pepparkakorna och hälften grimaserade ;-)

Mia - Ja, fy för vägarna i Granada. De borde faktiskt ha vinterdäck där, tycker jag. Halkkörning för att fâ körkort, brukar de inte heller tro pâ, hehe

Anonymous said...

Vad roligt för dom och för dig också! Tänk att vi är så exotiska härhemma. ;)

När jag åker bort över julen (på långresa alltså) brukar jag faktiskt ha med mig pepparkakor, både för att bjuda på som specialitet från Sverige och för att smaska i mig. Plus ett par värmeljus. Det blir inte så mycket julstämning men det är en kul grej. :)

Anna Malaga said...

Puman - ja, jag kände mig väldigt exotisk, det är inte ofta det händer. :-)
Pepparkakor är väldigt speciella, den kryddblandningen har nog ingen annan sorts kaka.

Anonymous said...

Kul att det blev lyckat! Kan saga att inte heller italienarna tror pa att i Sverige maste man lara sig att kora pa is for att fa ta korkort :-) Men hordudu hur gick det med pysslet? Blev det inget av med det?

Anna Malaga said...

Karin - nej, det blev ingen tid till att pyssla, tyvärr. Och dâ hade jag ändâ tränat pâ snöflingorna!!
Fröknarna vâgade nog inte, med sâ mânga barn...det hade kanske blivit för hög ljusnivâ och för mycket att sopa sen ;-)

Anonymous said...

Låter verkligen som någonting jätteroligt för barnen att få uppleva. Jag vet själv hur mycket jag hade uppskattat att få höra om hur julen firades i ett annat land än Sverige, när jag själv var liten och gick i grundskolan.
Tänk om den svenska vintern verkligen varit så där skön, med halvmeter snö och en massa vackra snölyktor ;)

Thérèse said...

Gud vad kul! Förstår att det blev uppskattat.
På tal om vinterdäck så hade vi två dagar med snö i Madrid i vintras. Spanjorerna trodde naturligtvis att man kunde köra som vanligt på blankslitna (nåja en del hade väl ganska nya däck också) sommardäck i snö och is. Bilarna gled omkring rätt bra...

Jag har också funderat på varför alla fröknar är så otroligt otekniska. Alla jag har haft har varit det.

Håller med barajagjohanna du skulle ha sjungit lite julsånger för dom.
Barnen på min dotters spanska skola brukade vilja att jag skulle säga saker på svenska när jag hämtade henne. Dom brukade också nästan ligga dubbelvikt av skratt när jag pratade svenska

Anna Malaga said...

Linda - Jag hoppas pâ just sânt väder om nâgra dagar ;-)

Therese - ja, dâ förstâr du väl varför jag inte sjöng tipp-tapp ;-)