Friday, March 21, 2008

Axlarna värker...


Nej, jag har inte burit nâgon tron. Däremot hade jag min son pâ 23 kilo pâ axlarna medan vi tittade pâ processionerna i Malaga pâ Skärtorsdagskvällen.
Det gäller att ha en stor dos tâlamod och bekväma skor. Den här processionen, vars ena tron representerar nattvarden, var en timme sen pâ grund av regnvädret tidigare under dagen.

Men pâskveckan i Malaga är sâ spännande! Att känna till centrum och alla smâgator underlättar mycket...man tar genvägar frân en procession till en annan och kan se mycket pâ ett par timmar.
Min man är inte sâ förtjust i pâskveckan, sâ bara sonen och jag var inne i âr. Han älskade att smâspringa pâ bakgator och ögonen var blev som tefat när han sâg de största tronerna. Barnen brukar sköta sig exemplariskt under alla processioner och klagar inte pâ de lânga väntetiderna. En del barn gâr även med i tâgen i flera timmar, klädda i huvor och utan paus.

Bilderna är frân den centrala gâgatan Larios, där vi lyckades fâ en plats med bra sikt. En vacker gata, men jag tycker att det var för ljust. Pâ mörkare smâgator blir det mer effektfullt med de levande ljusen och den mäktiga musiken.

11 comments:

KARLAVAGNEN said...

Läckert!

Annas resa said...

firade påsken i Andalucía för ett par år sedan och det var en fantstisk upplevelse jag gärna gör om!
Glad påsk!

Anna Malaga said...

Karla - Visst är det!

Anna - Ja, jag tycker att det är fantastiskt. En upplevelse för alla sinnen. En maffig tonârskille bredvid mig stod och rös och hade târar i ögonen...;-)
Glad Pâsk!

Petchie75 said...

Jag tycker att det är fascinerande att de spanska barnen inte blir skrämda av de dystra trummorna och allvarliga stämningen med behuvade folk men jag antar att det är något de har vuxit upp med - undra hur ett svenskt barn hade reagerat första gången? Eller så är det bara jag som tycker att det är lite skrämmande samtidigt som det är imponerande...

Anna Malaga said...

Petra - Just det, mânga svenskar tycker att det är lite "läskigt"
;-)
Sen är ju alla processioner annorlunda: palmsöndagen är festlig, lângfredagen är tung och allvarlig med helt tysta nazarenos och tragiska troner.
Som vanligt tror jag att de vuxnas inställning smittar av sig pâ barnen. Andaluserna är vekligen entusiastiska över pâskveckan.

Anna Malaga said...

..sen är det ju ocksâ att mânga svenskar fâr associationer till Ku Klux Klan och det är det ju inga spanjorer som tänker pâ.

Krokofanten said...

Så var det bestämt... Jag firade Påsk i Sevilla för snart 15 år sedan. Jag har inte "vågat" åka tillbaka för det var magiskt då, men nu har jag lust att se det igen... Nästa år skall det bli av! Tack för att du övertygade mig... :o)

Anna Malaga said...

Krokofanten - Ja, gör det! Sevilla är ju ocksâ jättefint!

Nomaden Nedamon said...

Jag lyckades se ett par av processionerna i Cádiz. Faktiskt intressant. Mâste bara frâga om du vet varför det finns KKK-gubbar i tâget?

Anna Malaga said...

Nomaden - Hej och välkommen hit! Hoppas du trivs i Cadiz.
Killarna i huvor är medelmmar av religiösa brödraskap. De kallas nazarenos och huvan med topp är en capirote, som har religiös innebörd.
Varför Ku Klux Klan klär sig sâ har jag ingen aning om.

Nomaden Nedamon said...

Tack! Det är ändâ inte första gângen jag varit inne och läst din blogg. Nâgon mânad förrän jag reste hittade jag den och stor nytta av den för att förstâ den andalusiska kulturen. Och ja - jag trivs bra i Cádiz.