Wednesday, March 19, 2008

Tvâ timmars regn och tvâ âr till bakom gallerEnligt en tradition i Malaga släpps en fânge fri varje âr, under processionen av Jesus Rico. Tronen (som väger flera ton) bärs runt i Malaga centrum under sex timmar. Under ett moment av processionen "benâdas" en fânge av Jesus och fâr sedan följa med i processionen.

Historien bakom är en epidemi pâ 1700-talet. Smittorisken var sâ stor att alla pâskprocessionerna ställdes in det âret. Fângarna ansökte om tillstând att bära en tron, men när det inte beviljades gjorde de uppror, bröt sig ut och bar runt tronen pâ Malagas gator. Efter det gick de tillbaka till fängelset, vilket sammanföll med att sjukdomsutbrottet plötsligt tog slut. Det ansâgs ett mirakel och sedan dess släpper man en fânge varje âr. I kväll kommer en 40-ârig man frân Argentina att släppas, han hade 2 âr kvar av sitt sexâriga fängelsestraff.

Om det inte regnar. När det regnar kan man inte ta ut tronerna och man fâr vänta tills nästa âr.

Klockan âtta öppnas portarna och tronen bärs ut.

Det duggar...

Uppdatering: Han blev frisläppt till slut, tonen bars ut med plast över. Jag har tidigare skrivit om Semana Santa, Pâskveckan i Malaga, tronerna i bilder, och processioner i en by.

7 comments:

Petra H said...

Så om det regnar blir inte fången frisläppt? Är det inte lite väl elakt att låta vädretsmakter bestämma om han ska sitta två år till bakom galler? Hur bestäms vem som ska bli benånad?
Saknar faktiskt de spanska påskprocessionerna lite, får väl kolla på TVE ikväll!

Thérèse said...

Jag har hört det där om att en fånge släpps varje år men precis som Petra undrar jag hur det bestäms vem som ska bli benådad.

KARLAVAGNEN said...

Hur gick det? Såg att åtminstone 8 processioner hade ställts in i Sevilla och folk var jätte-upprörda. Kan förstå besvikna, men så upprörda? Iofs har det säkert en MYCKET stor religiös betydelse, som jag som protestant och icke-spanjor gått glipp om... Å nu brinner Las Fallas i Valencia...

Anna Malaga said...

Petra - Ja om inte tronen kommer ut blir han inte frisläppt. Är det lätt regn kan man täcka över troner med plast, men om det ösregnar gâr det inte.
Man väljer ut en fânge som har skött sig bra och som har avtjänat större delen av sitt straff. Det kan även vara utlänningar och av andra religioner.

Therese - Se ovan.

Karla - Alltsâ det är ju höjdpunkten pâ âret, och det ligger mycket jobb och förberedelser bakom. Tänk som om svenskarna inte hade firat julafton om det inte hade snöat...;-)

KARLAVAGNEN said...

Näää jag vet... Tänkte bara se om jag kunde få igång någon diskussion, men även det misslyckades. Jaja... :-)
Glad påsk från ett kallt Madrid!

la linda said...

ville bara titta förbi och önska en trevlig påsk och bjuda in till diskussion på min blogg. kram!

Anna Malaga said...

Karla - Glad pâsk!!

La Linda - trevlig pâsk till dig ocksâ. Tackar sâklart inte nej till en diskussion!