Saturday, March 01, 2008

Trettonâringar med bunnyöron

Varför vill man ha bunnyöron pâ disco? Mâste man klä av sig pâ dansgolvet för att fâ killar när man är 13?
När jag läser det här, känns det som om det är marsmänniskor det handlar om. Men det är vanliga svenska trettonâringar.

15 comments:

Sara said...

Gränsen går vid bikini och bunnyöron”.
Nä, va? Jag blir lite fundersam över hur de här ungdomarna (barnen?) tänker. Är de medvetna om vilka signaler de utger eller inte? Eller är det bara en logisk konsekvens av ett översexualiserat samhälle?

Thérèse said...

Jag läste det nyss och kände precis som du är det verkligen vanliga svenska trettonåringar. Låter helt sjukt och känner inte alls igen mig själv när jag var i den åldern. Kommer absolut inte att tillåta att min dotter går på disco i bikini och bunnyöron men jag hoppas hon är förnuftigare än så när det är dags för disco.

Håller med Sara att det kanske bara är en logisk/tragisk konsekvens av ett översexualiserat samhälle.

Varför drömmer så många tonårstjejer om silikonbröst och utvik? Viker man ut sig så gör man det också i princip gratis. Fanns inte heller när jag var tonåring och hade någon sagt att hon ville göra ett utvik hade nog dom flesta tyckt det var äckligt. Idag är det tydligen glamour.

Pumita said...
This comment has been removed by the author.
Pumita said...

Läste nånstans att 16 miljoner amerikaner gör en skönhetsoperation i år. I Sverige vill man väl inte vara sämre.

Vart jag vill komma med detta? Sådan mor sådan dotter skulle jag säga. Det beror på hur vi uppfostrar våra döttrar (och våra söner). Många svenska föräldrar är så förbannat mesiga och sätter inte gränser när de borde!

Anonymous said...

Ingen som har funderat på att aftonbladet hycklar så det bara skriker om det? Ena dagen publicerar de mängder med bilder på lättklädda tjejer, dagen efter moraliserar de över att unga tjejer tar efter. Det tycker jag är mer upprörande än flickornas aktuella klädsel!

Anna Malaga said...

Sara - Jag tror pà din sista mening. Men jag bor inte i Sverige, sâ det är bara en gissning.

Therese - Just det, jag har svârt att tro att hälften av tjejerna i Peru eller Indien skulle vilja vika ut sig...

Pumita - Ja, mammorna är ju ofta likadana ibland. Ok för att artister ser ut pâ ett visst sätt...men de "vanliga" vuxna uppträder ofta som tonâringar. Det sägs att 40 är de nya 30, men ibland verkar de som de nya femton ;-)

Jennie - Visst är det sâ. Men att Aftonbladet hycklar och överdriver vet vi ju redan? Dessutom är det delvis vârt fel som konsumenter, eftersom vi klickar pâ alla "nakenchock-" och "bröstförstoringsartiklar".

KARLAVAGNEN said...

Ehrm, när man var tonåring så var det ju hur pinsamt som helst om man hade sneda eller utåtstående öronen eller tänder... Nu yrar de runt med kanin öron? Knappast under påverkan av morötter då, kan man tänka?

Anonymous said...

Till er vuxna:
är det erat problem om vi vill ha tupperat hår och rosa smink? nej just det , vad är det för fel med en napp i munnen , bebisar är ju det mest oskyldiga som finns. att klä av sig naken är äckligt bara sådär men jag tycker inte att ni vuxna har rätt att kritisera oss för våran kultur, ni tror att vi mår dåligt och det finns det säker dom som gör men bara för att vissa beter sig på ett sätt måste inte alla få skulden för att de också råkar vilja ha tupperat hår elr liknande. kläderna på bilden i aftonbladets artikel kan jag inte heller se något fel på det är ju snyggt och stilrent och härligt att ha speciellt på sommaren. Om man inte ska svettas ihjäl på ett disco måste man ha lite mindre kläder eller vill ni att vi ska ha overaller på oss? att kritisera oss för våra poser när vi blir mingelfotograferade är också fel, var inte ni också lite flummiga av er när ni va unga? och om en kille gör att hiphop tecken me handen och några tjejer pussas so what dom kanske är lesbiska det är ni vuxna som har fördomar om att man ska gilla motsatta könet, tänk på vad ni säger nästa gång. låt oss vara ifred och skapa egen kultur och historia tack

Anna Malaga said...

Toopnotch - Jag tycker det är helt OK med rosa smink och tuperat hâr. Men inte att ha bh och hotpants pâ dansgolvet när man är 13, och dessutom hamnar pâ internet.

KARLAVAGNEN said...

Toopnotch (aka Topnotch?): Det handlar om att man skickar ut signaler till andra, ofta s.k. vuxna som inte ser det oskyldiga eller balla i att man klär sig t ex minimalt, eller har mycket smink eller ball färg på håret.

Människor feltolkar och kan utsätta tonåringar för otrevliga upplevelser. Det kan vara allt från ovälkomna kommentarer, smygfotografering som kanske hamnar på mindre seriösa, eller hippa websidor, till betydligt värre grejer.

Du har helt rätt att bäbisar är något av de mest oskyldiga som finns, men du glömde att de därför även är något av de mest försvarslösa varelser och därigenom stor risk för att bli utsatta för övergrepp.

Det handlar inte om kritik om hur man klär sig, vilka hiphopiga hälsningar eller vem man pussar på.

Mer om att man inte kan få klä sig som man vill, se ut som man vill och pussa på vem man vill utan att man riskerar att bli utnyttjad på ett eller annat sätt.

Anonymous said...

Jag undrar hur vanligt det här är egentligen? Går den stora massan av 13-åriga tjejer på disco i bara bh, eller är det en liten klick av barn från välbeställda hem i Sthlm? Helt sjukt att småglin i 13-årsåldern som knappt fått några behag klär av sig för att passa in och bli omtyckta! De har inte livserfarenhet för att förstå vilka signaler de sänder ut eller har tänkt igenom om det är bra att tjejer ska behöva klä av sig nästan naken för att få uppmärksamhet. Vad är det för kvinnosyn dessa barn har fått itutat sig redan i 13-årsåldern? Jag hoppas att discona inför klädkod och portar de som inte följer klädreglerna.

Krokofanten said...

Jag håller med Sara. Nu bor inte jag i Sverige heller men vad jag hat sett de senaste åren då jag har varit i Sverige tycker jag att unga tjejer, 11-14 klär sig och väldigt utmanande.
Jag hittar inte detta fenomen i Paris... Jag har en känsla av att "sexualiteten" börjar lite senare här... Här finns det fortfarande skoluniform i vissa skolor. Nu säger inte jag att en skoluniform löser allt. Jag tror att vi vuxna får börja att ta tag i detta nu. Förklara att man behöver visst inte klä av sig i bh och hotpants för att bli omtyckt. Jag tror inte att barnen tänker på "fula gubbar" och pedofil sajter... Det är väl den vuxna generationen som de imiterar...

KARLAVAGNEN said...

Skoluniformer är en annan grej. Här i Spanien, i området där jag bor så är just skoluniformerna på tonårstjejerna inte speciellt politiskt korrekta heller. Lite förvånande i ett katolskt land. Öka längden på kjolarna för 17! Det är ju rena Lolita syndromet!

Anna Malaga said...

Karlavagnen - Hâller med. Skoluniformerna är egentligen mest fula ;-) men de fyller en bra funktion - de fâr bort märkeshysterin helt i skolorna, och ingen blir värderad efter hur den klär sig.

Anonym - Vet inte hur vanligt det är, men tendensen finns nog pâ mânga ställen. Hâller med om det du skriver.

Krokofanten - Här är man ocksâ barn längre. Just trettonâringar är väl inte direkt barn, men inte heller vuxna. Men däremot umgâs de mer med vuxna än i Sverige, tror jag.

Anonymous said...

Om man klär sej så..känner man sej snygg..får bättre självförtroende och vågar lite mera. man märker att andra som ser en tkr det samma & får ännu bättre självförtroende.

..skulle jag tro? (;