Saturday, March 29, 2008

Tidningar

Nâgot jag saknar med Sverige är att ha en färsk tidning i brevlâdan när man gâr upp.
Att sitta pâ verandan och läsa i morgonsolen...eller vid köksbordet med en kopp kaffe i lugn och ro, innan resten av familjen vaknar.

Här mâste man gâ ut och köpa tidningen. Vilket innebär att man inte kan läsa den i pyjamas. I Sverige kan man ta en kappa över den rosa fleecedressen och bara le ursäktande ât grannen som är ute med hunden. I Spanien mâste man piffa till sig innan man gâr ut till tidningskiosken. Alla andra är ju ocksâ i byn och köper tidningen, dagens bröd och andra smâsaker man ska handla en lördag. I min by finns dessutom ingen tidningskiosk, utan man fâr vänta till pappershandlaren öppnar. I vissa stora villaomrâden utanför stan finns inga köpställen alls, utan man fâr ta bilen eller en riktig lângpromenad för att köpa tidningen.

Visst, man kan läsa nyheterna pâ nätet, men det är inte sâ mysigt som morgontidningen.

Har ni tidning?

24 comments:

EvaRV said...

Absolut, den kan man inte vara utan. Sydsvenskan ska det vara!

Anna Malaga said...

Ah! Den som hade Sydvsvenskan lördag i handen just nu!!

KARLAVAGNEN said...

Nej, det är samma här!

Liam Wandi said...

ha ha jag trodde att jag var konstigt som saknade sant :)

Jag koper alltid tidningen for att lasa pa bussen nar vi aker till Ikea for att ata kottbullar eller mandeltarta :)

Det ar min version

Anonymous said...

Inte många som köper tidningar i Sverige. Bloggarna är betydligt mer intressanta. Nätupplaga duger mer än väl.

KARLAVAGNEN said...

Men du Anna, vad stoppar dig från att gå ner och visa dig i din rosa fleece mysdräkt och morgonrock? Om man betänker hur visa spanjorer klär sig så tror jag inte någon kan protestera. Dessutom är den ju långt ifrån utmanande eller stötande på något sätt. Hmm, nu fick jag en idé... Kommer att ha en tidningsaffär femhundra meter ifrån där jag ska bo... Undrar om de pallar med ljusblårosa rutig PJ och Scholl tofflor? Annars får du skicka ner din gybe vettja!!!

mafalda said...

nej, so last century, hatar papperstidningar, man blir bara svart om fingrarna. Föredrar min mac. Dessutom så går jag igenom rubrikerna i 15-20 tidningar, skulle aldrig begränsa mig till en tidning eller två på morgonen.

Petra H said...

Älskar Sydsvenskan på helgerna, att äta frukost med hela familjen och inte prata med varandra, ha ha!!
Anna, du kan göra som här i Puerto Rico - här åker folk i pyjamas och papiljotter till affären!! Faktiskt!

Karin i Milano said...

Mmm, svenska frukostar med farsk dagstidning saknar jag ocksa! Har maste man ocksa ga ut for att kopa tidningen och det gar val an om man har en tidningskiosk runt hornet men bor man inte supercentralt sa har man ju inte det precis...

Annika said...

Så man kan inte prenumerera på morgontidningen alltså?
Jo, jag har Washington Post som troget ligger utanför ytterdörren varje morgon. Har alltid haft morgontidning, så det skulle vara svårt att vara utan.
I sverige är det DN som gäller för mig, och den kollar jag ju dagligen på nätet :-)

Anna Malaga said...

liam wandi - det lät inte dumt! Jag ska nog snart ta en mandeltâta själv.

Anonym - Fast menar du ungdomar nu? I de traditionella villaomrâdena tycker jag att alla har morgontidning...

Karla - Vad som hindrar mig? Ja, min gybe om inte annat. Han gâr förresten gärna och köper tidningen; men absolut nyduchad, med gelé, nystuken skjorta och lammullströja i lämplig färg hängande över axlarna (även om det är 25º) och det tar en väldig tid...

Mafalda - ja, tryckssvärta är ju inte sâ bra pâ morgonfrallan, men â andra sidan slipper man en skärm. Och artiklarna är längre om man är intresserad. Nättidningarna gick mer en överblick, tycker jag.

Petra h - Näsan över Sydsvenskan pâ frukostbordet! Och sen sitter det alltid nâgon j**el pâ andra sidan bodet och överlappar ens tidning med sin, sâ att man inte kan bläddra, hehe.... Varför är svenska tidningar sâ stora?

Haha, vilken syn! Kan du inte ta lite diskreta kort pâ dem?

Karin - Precis som här dâ. Nu är det inte sâ lângt, men ibland har jag bott flera kilometer frân närmsta tidningskiosk.

Annika - nej, just det. Det finns inga tidningsbud. Antagligen finns det ingen marknad för det - spanjorena brukar inte äta frukost i lugn och ro hemma. De slänger i sig en snabb kopp kaffe och ger sig iväg till jobbet. Sen äter de frukost med jobbarkompisarna pâ nâgon bar vid elvatiden...och DÄR brukar det finnas en tidning, hehe...

Petra H said...

De svenska tidningar är faktiskt inte så stora längre, tror att nästan alla, Sydsvenskan inkl, har gått över till sk "tabloidformat" (varför kan man inte kalla det "kvällstidningsformat"??).
Jo, jag har tänkt flera ggr att jag måste ju ta foton på de puertoricanska kvinnorna i papiljotter men det är svårt att vara diskret, ska se vad jag kan göra dock ;-)

Karlavagnen (som inte iddes logga in) said...

Anna: Misstänkte att det var skulle vara någon sådan anledning. Svenska dagstidningar har ändrat format. Kan rekommendera GP t ex!

Anna said...

Jag brukar mest läsa gratistidningar på tunnelbanan på väg till jobbet och de stora tidningarnas närupplagor. Men just nu har jag en månads gratis-prenumeration på DN. Fördelarna är att det är mysigt att ha en tidning på morgonen att bläddra i till frukosten, nackdelarna är att jag vaknar när den kommer genom brevlådan i dörren på natten och att det är så extremt många delar att man behöver ta ut pappersinsamlingen flera gånger i veckan.

nina said...

Här tror jag man kan prenumerera på morgontidningen men jag har en liten pulpería runt hörnet som öppnar i ottan dit jag kan gå och köpa tidning och nybakat bröd på morgonen.

Och att klä upp sig här handlar mest om att färgmatcha, så har man bara kycklinggula sandaler till kycklinggult linne är man fit for fight. ;-)

Anna Malaga said...

Petra H - Jasâ, alla? Ja, det har jag nog sett, nu när du säger det...bra beslut!
Jag har fotat nâgra tjejer som lâg och solade i en rabatt pâ ett torg i Kalmar, hehe...Jag lâtsades att jag fotade kyrkan i bakgrunden ;-)

Anna - Hur tycker du att de svenska gratistidningarna är?
Vet du, man vänjer sig vid ljudet efter ett tag och vaknar inte... kanske lagom till prenumerationen är slut ;-)

Nina - Det lâter mysigt! Och färgglatt ;-)

Fröken Nina said...

Jag har Jönköpingsposten, vilket iofs är mysigt på morgonen, men tidningen i sig är eg skit. Dåligt språk och faktafel... Fick den nästan gratis (man är väl smålänning? ;))

Sarah said...

Hej!

Jag hittade hit när jag sökte på "Almuñecar". Vilken härlig blogg! Jag var själv i Almuñecar för första gången i höstas och totalt biten. Tyckte det var fantastiskt fint! Och hade aldrig överlevt den ovanligt sollösa vintern som kom sen i sverige, om vi inte åkt dit.

Ang tidning: det har vi men inte länge till. Prenemerumationen är rätt dyr :/

MVH Sarah

Anna said...

De svenska gratistidningarna funkar bra för att få en snabb uppdatering när man läser tidningen på väg till jobbet. Ibland finns det lite längre reportage och intervjuer men det är sällan jag verkligen läser dem eftersom jag inte åker tunnelbana så länge, när jag går av åker tidnigen i återvinningsboxen helt enkelt. Men för att skaffa sig en snabb överblick över nyhetsflödet funkar de bra tycker jag.

Anna Malaga said...

Fröken Nina - Jag tycker precis samma om Vimmerbytidningen! Visst är det mysigt med en lokaltidning, man ser vad som händer i bygden, men det är sâ dâligt skrivet att man vill grâta. Jag kan förstâ att de inte har resurser, men skribenten kan väl âtminstone läsa igenom sin egen artikel innan den publiceras...?

Sarah - Hej och välkommen hit! Kul att du gillar bloggen.
Jag är ocksâ vÄldigt förtjust i Almuñecar, härligt klimat och grönare och lantligare än Solkusten

Anna - Tack för info.

Monica said...

I barcelona går det att prenumerera på tidningen! Det gjorde vi när jag nyss flyttat ner, men nu är jag så förspanskad så vi inte gör det längre! Men, inte är det samma sak att läsa på skärmen som att ha tidningen i handen. Dessutom är det betydligt mindre bök att ta tidningen med sig på toan, jämfört med laptopen! (fast de sladdlösa hörlurarna går ju an, och radion....) :-)

Anna Malaga said...

Monica - Jasâ?? Vad bra, jag skulle gärna vilja ha hem tidningen.
Nej, laptop pâ toa lâter inte bekvämt..;-)

cruella said...

Ja, DN. Dagar utan DN till morgonkaffet är inga riktiga dagar:-)

Läser ytterst sällan nyheter på nätet, i så fall är det för att leta efter något specifikt.

Anna Malaga said...

Cruella - DN är en höjdare! Lyckost!